(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

13 izgovorov in 13 kul rešitev

Spet se je začelo. Vse od začetka. Šola. Tega se veselimo tudi na Mojih financah. Za nas september prinaša novo sezono priprav na usposabljanje učiteljev za vodenje krožka Mladi in denar. Zelo smo veseli, da se čedalje več ravnateljev in učiteljev zanima za krožek, kličejo nas in sprašujejo, kdaj bomo zagnali mašino. Mašina je pravzaprav že ves čas v pogonu, pripravljamo širitev projekta na nove šole, pa tudi tiste zunaj naših meja. Lani in predlanskim smo izobrazili okoli 150 učiteljev iz več kot 90 osnovnih in srednjih šol. Število otrok, starih od 13 do 19 let, ki so črpali nova finančna znanja, je preseglo 500. Lani smo prvič pripravili državno tekmovanje finančne pismenosti mladih. Le trije najboljši z vsake šole so se kvalificirali za tekmo. Na koncu smo podelili 51 priznanj, od tega je bilo 10 zlatih. Zmagovalca, učenka Mojca Lazar iz OŠ Rovte in gimnazijec Jakob Sket iz Gimnazije Poljane, sta priznala, da ju osebne finance pač zanimajo.

Tako je, tudi mlade zanimajo »dolgočasne« in zoprne finance. Zato ravnatelji, pa tudi starši, prisluhnite mladim, dajte jim možnost, da usvojijo finančna znanja, da bodo stopili v samostojnost brez izgovorov, kako se nič ne da. Če pa ste nagnjeni k iskanju izgovorov, češ ni denarja, časa, kadra, vam svetujem, da si preberete 13 rešitev za 13 izgovorov v sosednjem članku. Če vaš še to ne premakne, vas bo morda predsednik države Borut Pahor, ki je pred kratkim postal častni pokrovitelj projekta Mladi in denar. To se ne zgodi prav pogosto, zato si to štejemo v čast.

Mladi danes ne govorijo več o vzornikih, zgledih, ampak kdo je kul in kdo ne, ugotavljamo v drugi temi priloge Po kom se zgleduje današnja mladina. Če si izposodimo njihovo terminologijo - Pahor je kul, ker je v našem projektu prepoznal nekaj dobrega in nas zato podpira, mentorji finančnega opismenjevanja so entuziasti in so kul, ker hočejo mladim dati znanje za življenje, pa tudi 500 mladih je kul, ker jim je mar, kako bodo živeli, ko bodo odrasli. Iskanje izgovorov ni kul, kul pa je iskanje rešitev. Bodite torej kul.

mladi-mf9-1

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.