Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

13 izgovorov in 13 kul rešitev

Spet se je začelo. Vse od začetka. Šola. Tega se veselimo tudi na Mojih financah. Za nas september prinaša novo sezono priprav na usposabljanje učiteljev za vodenje krožka Mladi in denar. Zelo smo veseli, da se čedalje več ravnateljev in učiteljev zanima za krožek, kličejo nas in sprašujejo, kdaj bomo zagnali mašino. Mašina je pravzaprav že ves čas v pogonu, pripravljamo širitev projekta na nove šole, pa tudi tiste zunaj naših meja. Lani in predlanskim smo izobrazili okoli 150 učiteljev iz več kot 90 osnovnih in srednjih šol. Število otrok, starih od 13 do 19 let, ki so črpali nova finančna znanja, je preseglo 500. Lani smo prvič pripravili državno tekmovanje finančne pismenosti mladih. Le trije najboljši z vsake šole so se kvalificirali za tekmo. Na koncu smo podelili 51 priznanj, od tega je bilo 10 zlatih. Zmagovalca, učenka Mojca Lazar iz OŠ Rovte in gimnazijec Jakob Sket iz Gimnazije Poljane, sta priznala, da ju osebne finance pač zanimajo.

Tako je, tudi mlade zanimajo »dolgočasne« in zoprne finance. Zato ravnatelji, pa tudi starši, prisluhnite mladim, dajte jim možnost, da usvojijo finančna znanja, da bodo stopili v samostojnost brez izgovorov, kako se nič ne da. Če pa ste nagnjeni k iskanju izgovorov, češ ni denarja, časa, kadra, vam svetujem, da si preberete 13 rešitev za 13 izgovorov v sosednjem članku. Če vaš še to ne premakne, vas bo morda predsednik države Borut Pahor, ki je pred kratkim postal častni pokrovitelj projekta Mladi in denar. To se ne zgodi prav pogosto, zato si to štejemo v čast.

Mladi danes ne govorijo več o vzornikih, zgledih, ampak kdo je kul in kdo ne, ugotavljamo v drugi temi priloge Po kom se zgleduje današnja mladina. Če si izposodimo njihovo terminologijo - Pahor je kul, ker je v našem projektu prepoznal nekaj dobrega in nas zato podpira, mentorji finančnega opismenjevanja so entuziasti in so kul, ker hočejo mladim dati znanje za življenje, pa tudi 500 mladih je kul, ker jim je mar, kako bodo živeli, ko bodo odrasli. Iskanje izgovorov ni kul, kul pa je iskanje rešitev. Bodite torej kul.

mladi-mf9-1

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.