(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Po kom se zgleduje današnja mladina?

Le tretjina mladih Slovencev ima vzornike, kaže naša mini anketa. Bolj kot o vzornikih mladi govorijo o tem, kdo je kul in kdo ne. Po kom pa se zgleduje mladina po svetu? Čez lužo vsako leto revija Time Magazine objavi seznam 25 najbolj vplivnih mladih, tistih, ki spreminjajo svet. So tudi med Slovenci takšni?

Kdo so vzorniki, po katerih se zgledujejo mladi? Čeprav se zdi vprašanje precej preprosto, pa danes mladi na vzornike gledajo nekoliko drugače, kot so njihovi starši ali stari starši. Naša mini anketa med 14 mladimi, starimi do 20 let, je razkrila, da ima vzornika samo tretjina. In kdo so to? Navajajo svoje starše, brate in sestre ali pa glasbenike, kot so Jennifer Lopez, Fredie Mercury, Elvis Presley. Anketa je pokazala, da so mladi zvezdniki, kot so Justin Bieber, Miley Cyrus, sestri Kardashian, sicer zelo priljubljeni, vendar se mladostniki ne zgledujejo po njih tako zelo, kot se po starih legendah, ki so spremenili svet glasbe, filma... Slovenski mladostniki so na slovenske športnike, igralce in glasbenike, ki so uspešni, sicer ponosni, vendar so ti le redko njihovi vzorniki. Če pa vprašamo petletnika v vrtcu, kdo je njegov vzornik, bomo veliko hitreje slišali odgovor Tina Maze ali pa Peter Prevc.

id-mladi-mf9-2

Med najbolj vplivnimi tudi 13-letniki

Da mlade najbolj zanimajo vrstniki, kaže raziskava ameriške revije Time Magazine, ki vsako leto objavi seznam 25 top vplivnih mladih. Mladi vzorniki imajo milijonsko bazo oboževalcev na recimo Twitterju. Omenimo Justina Bieberja, ki ga spremlja kar 66,5 milijona ljudi, pa recimo mlado pevko Taylor Swift (54,2 milijona ljudi), oba pa sta na lestvici naj pet spremljanih računov na Twitterju na svetu. Številni mladi ustanavljajo podjetja s sredstvi, ki jih zberejo na portalih za množično financiranje, kot je Kickstarter, nastopajo kot zvezdniki v različnih oddajah, so revolucionarni vodje in težijo k spremembam. Kdo so torej mladi, ki spreminjajo svet? Na lestvici je nekaj svetovno znanih, pa tudi nam, Evropejcem, manj znanih mladih. Recimo Sasha in Malia Obama, hčeri ameriškega predsednika, Jaden Smith, sin ameriškega igralca Williama Smith, Kylie in Kendall Jenner, ki prihajata iz znane ameriške družine Kardashian, Nobelova nagrajenka Malala Yousafzai, ki se bori za pravico do izobrazbe žensk. Med njimi so tudi mladi podjetniki, recimo 18-letna Bethany Mota, ki je na Youtubu postavila modni video blog, ima 7,4 milijona naročnikov, zasluži pa od pol milijona do 750 tisoč dolarjev prihodkov iz oglasov. Pa na primer 15-letni Eric Finman, ustanovitelj Botangle.com, ki ponuja video inštrukcije mladim. Sedemnajstletna golfistka Lydia Ko pa se je v zgodovino zapisala kot najmlajša milijonarka v ženski golfski ligi (LGPA).

Vzor so tisti, ki ne garajo preveč

Današnji mladi so lahko bolj vplivni, kot je to bilo mogoče pred časom svetovnega spleta, saj je ozaveščenost mladih višja in so hitre spremembe zanje nekaj običajnega, pojasnjuje psihologinja Katarina Veselko. Današnji mladi niso bili vzgojeni v duhu »tiho bodi in ubogaj«, temveč sta jim dani moč in možnost, da izbirajo in vplivajo na druge. »V tem slovenska mladina ni drugačna - tudi pri nas imamo mlade aktiviste, ki se začenjajo prebijati tudi v politiki in verjamejo, da lahko nekaj spremenijo. Vendar je pri nas močno prisotna tudi tista druga stran mlajše generacije - pomanjkanje volje in perspektive, izgubljenost v obilici možnih poti brez zagotovila uspeha in zato pasivnost,« opaža. Danes lahko mladi svoje vzornike izbirajo iz ogromnega morja ljudi, včasih pa je bilo to omejeno bolj na družino in ožjo okolico. Manj je mladih, ki so jim vzor starši, ki si morajo vse prigarati, saj se mladim zdi to preveč naporno. Veliko lažje je izbrati za vzornika zvezdnika, ki živi »popolno« življenje. Mladi so pod vplivom instant zvezdnikov s spleta, vendar ta slika seveda ni realna, saj je možnost takega uspeha posameznika zanemarljivo majhna. »Vzorništvo je lahko včasih celo škodljivo,« opozarja Veselkova in pojasni, da nam včasih ne daje realne predstave o tem človeku, ker ga ne poznamo.

Nosite težke vrečke babicam

Zakaj je vseeno dobro imeti vzornike? »V vzornikih vidiš neke dobre lastnosti, ki jih poskušaš povzeti in postati boljši človek. Dobro je, da jih imamo,« razlaga Filip Flisar, smučar prostega sloga. In kdo so njegovi vzorniki? »Zgradil sem se tako, da sem opazoval druge, ki so se vedli in delali stvari tako, da me je navdušilo. Recimo, ko je nekdo prijazen, ali pa če pomaga nesti težke vreče babici v višje nadstropje, ali pa je vljuden. To me je prevzelo in želel sem mu biti podoben,« opisuje. Kaj pa vzorniki mlade igralke Zale Linee Rutar, ki je svojo prvo reklamo posnela pri štirih, pred časom pa smo jo lahko gledali tudi v filmu Gremo mi po svoje: »V Maastrichtu, kjer trenutno živim, sem začela delati v zavetišču za živali, tudi doma sem članica društva Planet Zemlja, ki opozarja na odnos vsakega izmed nas do okolja. V vseh teh društvih najdem veliko ljudi, ki so mi zgled,« razlaga.

veselko-katarina11-be.1442232543.jpg.w.960px.jpg
»Pomembno je, da se trudimo živeti življenje, kakršnega si bodo želeli živeti tudi naši otroci, in ohranjamo njihova pričakovanja realna. Potem se jim ne bo treba obračati k sestram Kardashian po zgled,« pa sklene psihologinja Katarina Veselko. Foto: Aleš Beno

Kaj mladi sprašujejo slovenske zvezdnike?

Maja Keuc, pevka, trenutno študira na akademiji za jazz glasbo v Stockholmu: »Ker sem izkusila že veliko "tujine" in si pridobila veliko znanja in perspektive, si želim spodbuditi ali navdihniti tudi mlade s podobnimi cilji. Velikokrat mi mladi, pa tudi starejši, ki želijo študirati v tujini, pišejo in me sprašujejo za nasvete ali pa imajo vprašanja o študiju, glasbi. Nekateri mi zaupajo celo svoje življenjske zgodbe,« doda Maja in pravi: »Zaradi tega čutim odgovornost.«

Zala Linea Rutar, ena od zvezdnikov filma Gremo mi po svoje: »Mlade, ki pristopijo do mene, zanima pred­vsem, kako sem dobila vloge v filmih, gledališču, kako je delati na radiu ter kakšni so moji načrti za prihodnost.«

Kateri tuji zvezdniki sodijo med najbolj vplivne?

Kyle & Kendall Jenner: Zvezdi serije Kardashianovi se večkrat sprehajata po rdeči preprogi, oblikujeta oblačila in kozmetiko. Lani sta celo izdali roman. Kendall je tudi manekenka in model za svetovno znane in priznane modne oblikovalce, Kyle pa ima linijo lasnih podaljškov, preizkuša se tudi v igralstvu.

jenner-kylie-kendall-ss.1442232551.jpg.o.480px.jpg
Foto: Shutterstock

Chloë Grace Moretz: To dekle iz Atlante si je filmsko kariero začelo graditi že v rosnih letih. In jo tudi nadaljuje. Letos igra glavno vlogo v prihajajočem filmu If I stay, posnetem po knjižni uspešnici. Naslednji filmi, v katerih jo lahko pričakujemo, so Dark places, Gone girl, The fifth wave.

moretz-chloe-grace-ss.1442232553.jpg.o.480px.jpg
Foto: Shutterstock

Lorde: Mlada pevka in tekstopiska, Novozelandka, rojena kot Ella Yelich-O`Connor, je leta 2014 dobila dva grammyja za uspešnico Royals. Album Pure Heroine ji je prinesel veliko nagrad, tudi MTV Video Music Award. Med drugim je ustvarila glasbeno spremljavo filma Hunger games: Mockingjay. Promovira pa tudi zdravo podobo telesa. Objavila je dve fotografiji - ena je bila retuširana in druga naravna, da bi svojih 1,3 milijona oboževalcev opomnila, da so napake na telesu normalne.

lorde-xx.1442232556.jpg.s.960px.jpg
Foto: Press

Tavi Gevison: Pravijo ji »glas generacije«. Ureja najstniško spletno revijo Rookie, ki jo mesečno obišče 3,5 milijona ljudi. Želi maturirati in si vzeti leto dni premora za igro v broadwajski igri This Is Our Youth, po tem pa nadaljevati študij.

Nash Grier: Samooklicani kralj kratkih posnetkov (vines) ima več kot 9,6 milijona sledilcev in več kot 1,1 bilijona šaljivih kratkih posnetkov. Več kot katerikoli drug uporabnik. Njegov hiter uspeh in vzpon nista minila brez škandalov. Obtožili so ga homofobije.

grier-nas-ss.1442232560.jpg.o.480px.jpg
Foto: Shutterstock

Malala Yousafzai: Dve leti po tem, ko so jo talibani ustrelili v glavo, je Malala postala najmlajša kandidatka za Nobelovo nagrado. S svojo fundacijo Malala found promovira izobraževanje deklet, pomaga sirijskim begunskim otrokom, zahtevala je tudi vrnitev ugrabljenih nigerijskih deklet. Prejela je častni doktorat od University of King`s College v Kanadi.

yousafzai-malala-ss.1442232557.jpg.o.480px.jpg
Foto: Shutterstock

Anketa med mladimi

Jera Tratar, 19 let: »V Sloveniji se mi zdi med mladimi najbolj kul Denis Avdić, ker je duhovit in ima smisel za humor. Ni mu težko reči kaj spornega in vedno je iskren. Sama nimam vzornika, ker sem sama sebi všeč in znam razmišljati s svojo glavo. Je pa res, da bom, če vidim žensko s šminko, ki mi je všeč, prav zagotovo v trgovini poiskala podoben odtenek in preizkusila, ali tudi meni tako lepo pristaja, in enako je z oblačili.«

id-jera-tratar.20150914142104.jpg.o.480px.jpg

David Sekirnik, 19 let: »Menim, da je med mladimi najbolj kul tisti posameznik, ki nase tako ali drugače pritegne največ pozornosti. Včasih tudi z bedarijami, kar verjetno ni ravno prav. Moji vzorniki so različni, odvisno od okoliščin. Ko gre za vrtenje volana, pa je moj vzornik Senna, v življenju oče, v glavnem pa sledim samemu sebi.«

sekirnik-david-xx.1442232562.jpg.n.960px.jpg
Foto: Osebni arhiv

Maruša Vehovar, 18 let: »Med mladimi se mi zdi, da so trenutno kul voditelji in komiki, vendar jih premalo poznam, da bi jih lahko naštela poimensko. Všeč mi je Denis Avdić v šovu Znan obraz ima svoj glas. Moji vzorniki so mladi in uspešni fotografi, predvsem samouki, saj to želim postati tudi sama.

id-marusa-vehovar-2-.20150914142236.jpg.o.480px.jpg

Anja Kraševec Dervarič je dijakinja srednje šole za oblikovanje in fotografijo
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.