(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Nekaj centov na dan, pa bo otrok dobro zavarovan

S počitnic smo zajadrali v novo šolsko leto, kar pomeni, da bo treba zavihati rokave tudi pri urejanju nezgodnega zavarovanja za otroke. Kaj ponujajo naše zavarovalnice in za kakšno ceno? Izračunali smo, da bi za zavarovanje z najvišjimi premijami za primer invalidnosti plačevali od štiri do 30 centov na dan.

Verjetno je vaš podmladek domov že prinesel kakšen letak o nezgodnem zavarovanju za otroke. Navadno v šolah dobijo ponudbo ene, dveh, le redko treh zavarovalnic. Zato se ne prenaglite, ampak preglejte vse ponudbe. Gre za tako imenovana paketna zavarovanja, ki jih pri nas ponuja šest zavarovalnic. Poleg kritja za invalidnost vključujejo še dnevno in bolnišnično nadomestilo, nekatera še nadomestilo za smrt v primeru bolezni ali nezgode, pa recimo za zlom kosti, opekline, operacije, izpahe ... Sklepanje zavarovanj je za večino zoprno opravilo, vendar je nujno.

rolka-celada-ss.1442233403.jpg.n.960px.jpg
Foto: Shutterstock

Najcenejše ni najprimernejše

Da bi vam olajšali delo, smo naredili pregled ponudb najugodnejših zavarovanj ter zavarovanj, ki ponujajo najvišje kritje za primer invalidnosti glede na status vašega otroka (predšolski otrok, osnovnošolec, dijak in študent). Vendar pozor! Po mnenju finančnih svetovalcev je najbolj pomembno kritje za primer invalidnosti, zato se ne zapodite za najcenejšimi zavarovanji, saj imajo praviloma neprimerne višine kritij. Naš pregled pokaže, da za najnižje premije lahko dobite od 20.000 do 41.250 evrov v primeru 100-odstotne invalidnosti. Bo to dovolj?

V splošnem velja formula, da bi moralo biti kritje vsaj 100-kratnik mesečnih dohodkov. Mladoletni teh dohodkov še nimajo, zato se vzame povprečna plača, ki ta hip znaša okoli 1.500 evrov bruto (v primeru nezgodnih zavarovanj se gleda bruto znesek). Torej, kritje bi moralo biti najmanj 150 tisočakov. Tudi če bi vzeli minimalno plačo, bi to še vedno naneslo 80 tisočakov. Za nižjo premijo pač tega ne boste dobili. Nekateri svetovalci celo menijo, da bi otroka morali zavarovati za vsaj pol milijona. No, o takšni ponudbi kar sanjajte. Največ, kar ponujajo naše zavarovalnice, je četrt milijona, vendar v tem primeru navadno odpadejo nadomestila, kot so dnevno in bolnišnično, ki ga otrok tako in tako ne potrebuje. Zdaj pa skočimo v številke.

PREDŠOLSKI OTROCI

Začnimo kronološko s predšolskimi otroki. Najugodnejšo ponudbo z vidika letne premije ima Zavarovalnica Tilia v paketu Varianta A z letno premijo 4,80 evra. Če pa se osredotočimo zgolj na zavarovalno vsoto za invalidnost, med najugodnejšimi ponudbami največ dobimo pri Zavarovalnici Maribor, in sicer 40 tisoč evrov. Za letno premijo pri omenjeni zavarovalnici boste odšteli približno enkrat več kot pri Tilii, torej 10,31 evra, a bo tudi zavarovalna vsota za invalidnost še enkrat večja.

Med paketi, ki na drugi strani vsebujejo najvišjo zavarovalno vsoto za primer invalidnosti, največ »ponudi« paket Nezgoda Zavarovalnice Triglav, in sicer 250 tisoč evrov. Letna premija sega od 27 do 55 evrov, višina premije je odvisna od izbranega popusta. Najcenejša ponudba v sklopu zavarovanj z najvišjimi kritji za primer invalidnosti je tista Zavarovalnice Tilia s 15,8 evra na leto, pri čemer bo vaš malček zavarovan do 100 tisoč evrov.

OSNOVNOŠOLCI

Tudi za osnovnošolce najugodnejše zavarovanje ponuja Zavarovalnica Tilia, in sicer z letno premijo 6,50 evra, vendar bo zavarovan le za 20 tisočakov v primeru 100-odstotne invalidnosti. Največ v primeru trajne invalidnosti med najugodnejšimi premijami ponuja Zavarovalnica Maribor z letno premijo 10,31 evra in kritjem 20 tisoč. Se pa z vsoto za 100-odstotno invalidnost kazalec nagne k Zavarovalnici Triglav, kjer kritje znaša 41.250 evrov, premija pa je nekoliko višja od tiste pri Zavarovalnici Maribor.

Najvišje kritje za primer invalidnosti ponuja Zavarovalnica Triglav, in sicer 250 tisoč evrov za letno premijo od 34 do 67 evrov. Najugodnejša med paketi z najvišjim kritjem za primer invalidnosti je spet Zavarovalnica Tilia, in sicer bo osnovnošolec za 19 evrov letne premije zavarovan za 100 tisočakov.

DIJAKI IN ŠTUDENTI

Karte se nekoliko premešajo pri starostni skupini, v kateri so dijaki in študentje. Najugodnejšo ponudbo z vidika letne premije ponuja zavarovalnica Adriatic Slovenica, in sicer 7,36 evra, a v ceno nista všteti dnevno in bolnišnično nadomestilo - potrebno je doplačilo. Med najugodnejšimi ponudbami zavarovalnic z najvišjim kritjem za primer invalidnosti za dijake oziroma študente je spet Zavarovalnica Maribor z letno premijo 11,13 evra. Za las pa ji Zavarovalnica Triglav konkurira pri kritju za 100-odstotno invalidnost, seveda pa tudi z višjo letno premijo.

Zavarovalnica Triglav tudi v tem primeru ponuja najvišje kritje, 250 tisoč za 100-odstotno invalidnost, zanimivo pa ne najdražje. Dijaki, ki bi sklenili zavarovanje pri Merkur Zavarovalnici, bi plačali 109 evrov, za to pa dobili 90 tisoč evrov kritja, medtem ko bi pri Triglavu odšteli od 45 do 91 evrov, odvisno od popusta. S 23 evri letne premije pa bi pri Tilii dobili 100 tisočakov kritja.

Če se vam zdijo nekatere letne premije visoke in si recimo 50 evrov težko privoščite, si boste verjetno še težje kritje stroškov v primeru najhujšega scenarija, torej invalidnosti. Lahko pa preprosto preračunate, koliko 50 evrov pomeni na dan v celem letu - to je 14 centov.

mladi-mf9-3

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.