(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Mladi ne trzajo na kvazi noro donosne super naložbe

Zdi se, da je vročica finančnih piramid, ki so Slovenijo preplavile v zadnjih 10 letih, nekoliko popustila. Vsaj na prvi pogled. Še vedno nas namreč bralci obveščajo o različnih super donosnih, enkratnih in neponovljivih naložbenih priložnostih. Teh je sicer manj kot v letih med 2008 in 2010, ko so bile na pohodu številne prevare, povezane predvsem z valutnim trgom forex.

Tudi bralci so postali bolj previdni in tudi sami pravijo, da se jim zdijo ti novi kvazi finančni produkti sumljivi. Končno smo dojeli, da instant zaslužkov pač ni. Vedno pa bodo obstajali pohlepneži, ki bodo iskali bližnjice - preproste in hitre poti do denarja.

Kako na to gledajo mladi? Pravijo, da ne trzajo na bajne donose super produktov, vsaj tako kaže naša anketa med njimi. Recimo 19-letnica Jana je za finančne piramide slišala v šoli od učiteljice. To je ne zanima, ker svojega denarja ne bi zaupala kar tako nekomu, pravi. Čeprav se večina mladih s piramidami v praksi še ni srečala, razen morda tistimi v Egiptu, je tudi zanje pomembno, da prepoznajo znamenja, ki vpijejo, to je finančna piramida, pojdi stran. Več o tem pišemo v prvem delu priloge Mladi in denar.

V drugem delu priloge ugotavljamo, kako čas in okolje vplivata na naš odnos do denarja v članku »X, Y, Z - smo si res tako različni?«. Današnja mladina odrašča v času, zaznamovanem s finančno-gospodarsko krizo. Številni so okusili njene grenke posledice. Morda so tudi zato bolj previdni pri ravnanju s svojim denarjem. Nekatere raziskave kažejo, da je današnja mladina bolj varčna, racionalna pri porabi, zadolževanje pa ji menda sploh ne diši. Prav zato imajo oglaševalci cel kup težav, kako jih prepričati, da odprejo denarnico. Njihovi starši, ki so odraščali v drugačnih časih, pa imajo spet svoje poglede na denar.

Morda bodo lumpi, ki »prodajajo« finančne kvazi super donosne naložbe, imeli v prihodnje večje težave pri osvajanju »žrtev« in njihovega denarja. Kdo ve, to bo pokazal čas.

mladi-mf10-1

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.