Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Mladi ne trzajo na kvazi noro donosne super naložbe

Zdi se, da je vročica finančnih piramid, ki so Slovenijo preplavile v zadnjih 10 letih, nekoliko popustila. Vsaj na prvi pogled. Še vedno nas namreč bralci obveščajo o različnih super donosnih, enkratnih in neponovljivih naložbenih priložnostih. Teh je sicer manj kot v letih med 2008 in 2010, ko so bile na pohodu številne prevare, povezane predvsem z valutnim trgom forex.

Tudi bralci so postali bolj previdni in tudi sami pravijo, da se jim zdijo ti novi kvazi finančni produkti sumljivi. Končno smo dojeli, da instant zaslužkov pač ni. Vedno pa bodo obstajali pohlepneži, ki bodo iskali bližnjice - preproste in hitre poti do denarja.

Kako na to gledajo mladi? Pravijo, da ne trzajo na bajne donose super produktov, vsaj tako kaže naša anketa med njimi. Recimo 19-letnica Jana je za finančne piramide slišala v šoli od učiteljice. To je ne zanima, ker svojega denarja ne bi zaupala kar tako nekomu, pravi. Čeprav se večina mladih s piramidami v praksi še ni srečala, razen morda tistimi v Egiptu, je tudi zanje pomembno, da prepoznajo znamenja, ki vpijejo, to je finančna piramida, pojdi stran. Več o tem pišemo v prvem delu priloge Mladi in denar.

V drugem delu priloge ugotavljamo, kako čas in okolje vplivata na naš odnos do denarja v članku »X, Y, Z - smo si res tako različni?«. Današnja mladina odrašča v času, zaznamovanem s finančno-gospodarsko krizo. Številni so okusili njene grenke posledice. Morda so tudi zato bolj previdni pri ravnanju s svojim denarjem. Nekatere raziskave kažejo, da je današnja mladina bolj varčna, racionalna pri porabi, zadolževanje pa ji menda sploh ne diši. Prav zato imajo oglaševalci cel kup težav, kako jih prepričati, da odprejo denarnico. Njihovi starši, ki so odraščali v drugačnih časih, pa imajo spet svoje poglede na denar.

Morda bodo lumpi, ki »prodajajo« finančne kvazi super donosne naložbe, imeli v prihodnje večje težave pri osvajanju »žrtev« in njihovega denarja. Kdo ve, to bo pokazal čas.

mladi-mf10-1

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.