Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Mladi s pametnimi telefoni za 500 evrov

Pameten telefon je mladim prijeten družabnik, hranilec in ustvarjalec spominov, nekoliko dramatično pravzaprav tudi njihova identiteta ... Zanj so priprav­ljeni plačati tudi od 300 do 500 evrov. Kaj lahko pričakujemo od pametnega telefona za 100, 300, 800 evrov? Na kaj je treba biti pozoren pred nakupom?

»Mladi zaradi nenehne želje po povezanosti, komunikaciji z vrstniki prisegajo skoraj samo na pametne telefone,« opaža Lan Orthaber, odgovoren za ponudbo mobilnih naprav pri Simobilu. Omenjenih naprav je po svetu v bilijonih, v lasti naj bi jih imelo 74 odstotkov mladostnikov, starih od 12 do 17 let, in več kot 80 odstotkov mladih med 18. in 24. letom. Čeprav povprečen najstnik na dan pošlje približno 50 SMS-sporočil, je poglaviten pri pametnem telefonu seveda internet, ki ponuja možnost uporabe izjemno priljubljenih in raznovrstnih aplikacij, kot so Facebook, Instagram, Snapchat, Viber, Whatsapp ..., ki jih mladi uporabljajo za medsebojno povezovanje.

orthaber-lan-xx.1447498487.jpg.n.600px.jpg
»Mladi zaradi nenehne želje po povezanosti, komunikaciji z vrstniki prisegajo skoraj le na pametne telefone,« opaža Lan Orthaber, odgovoren za ponudbo mobilnih naprav pri Simobilu.

Od 300 do 500 evrov za mobilnik

 

Po pametnih telefonih torej kar hlastamo, potrebe in želje mladih pa so seveda neizo­gibno povezane s stroški. Če se nekoliko razgledamo med slovenskimi ponudniki mobilne telefonije, so pametni telefoni na voljo tudi že od evra na mesec, če se mladostnik odloči za plačilo na mesečne obroke. Čeprav mladi še vedno zelo pogosto dobijo telefone v dar ob različnih priložnostih, najpogosteje od staršev, nas je zanimalo, koliko je pravzaprav pripravljen odšteti povprečen slovenski mladostnik za pametni telefon. »Čeprav večinoma ne kupujejo najdražjih, vendarle mladi poskušajo kupiti nekoliko dražjega oziroma boljšega, večinoma v cenovnem razredu med 300 in 500 evri. Približno polovica nakupov pa je oprav­ljena na obroke,« razložijo odgovorni na Telekomu Slovenija.

 

Kaj dobimo za 100, 300 ali več kot 800 evrov?

 

Dražji je telefon, bolj zmogljiv je. Glavno vprašanje pa je, za kakšne namene mladi telefon sploh uporabljajo. Strošek si lahko znižajo tudi z nakupom rabljenih telefonov, vprašanje pa je, kako mladi gledajo na rabljene stvari. Poleg tega se tehnologija mobilnikov razvija s takšno hitrostjo, da je danes nov telefon jutri že star. V naši mini anketi mladi največkrat pravijo, da so za telefon pripravljeni odšteti do 600 evrov.

• Kakšen mobilnik dobimo za 100 evrov?

Pri nakupu novega telefona brez vezave so za 100 evrov na voljo predvsem klasični mobilniki ali najpreprostejši pametni telefoni. »Takšni pametni telefoni ponujajo razmeroma malo, kamera in zaslon sta zelo povprečna, prostora za shranjevanje spominov in doživetij je malo, telefon je počasnejši,« razloži Orthaber.

• Kaj dobimo za približno 300 evrov brez vezave?

»Takšni so dovolj zmogljivi za vsakodnevno rabo in razen morda manj zvenečega imena nimajo večjih pomanjkljivosti v primerjavi z najdražjimi,« menijo na Telekomu.

• Kaj dobimo za več kot 300 evrov?

Če ste pripravljeni odšteti več kot 300 evrov, se po pregledani ponudbi novih telefonov povečata tudi pestrost in izbor. Ko pa za telefon odštejemo 800 evrov in več, lahko govorimo o tehnološko najboljših in najnaprednejših pametnih telefonih prepoznavnih blagovnih znamk, ki ponujajo med drugim vrhunsko kamero, velik pomnilnik, hitro povezavo z internetom, povedo ponudniki v Sloveniji.

mladi-mf11-4

Kako pa si ga lahko privoščijo?

 

Telefon je postal tudi statusni simbol med mladimi. Tako kot je pri odraslih recimo avtomobil. Imeti novega, zmogljivejšega, čim bolj bleščečega. Kako si ga lahko privoščijo, pa je drugo vprašanje. Največkrat kakšen evro oziroma več sto evrov prispevajo starši. Nekateri naši sogovorniki v mini anketi pravijo, da so mobilnik kupili s prihranki oziroma ga mesečno odplačujejo.

 

 

Aleš, 16 let

Uporablja: iphone

Cena: 600 evrov

Uporabljam iphone, ki sem ga kupil na Bolhi, ker je bil cenejši. Stal je 600 evrov. A ker sem bil v šoli prav dober, sta starša prispevala 70 odstotkov cene. Pripravljen sem odšteti največ 600 evrov, saj se za več po mojem mnenju ne splača kupovati. Pri izbiri sta mi najpomembnejši hitrost in uporabnost, saj ga uporabljam v vsakdanjem življenju za poslušanje glasbe, igranje igric, pogovarjanje s prijatelji ter da ostanem v stiku s starši. Najpogosteje uporabljam aplikacijo Youtube.

ALES-fotka-2.1447498487.jpg

 

Ambrož, 16 let

Uporablja: Samsung

Cena: 300 evrov

Uporabljam Samsungov mobilni telefon marine B2100, vendar že načrtujem nakup novega pametnega telefona HTC desire 820. Nameravam si ga kupiti sam z zasluženim in privarčevanim denarjem. Menim pa, da je za razmeroma dober telefon pametno odšteti do 300 evrov. Pri telefonu mi je bilo pomembno, da ima dobro kamero, velik zaslon, saj je brskanje po internetu tako prijetnejše, imeti pa mora tudi dober procesor in ram. Drugo pa me ne zanima, saj so si telefoni vsi zelo podobni. Najpogosteje uporabljam aplikacijo Facebook, sledijo pa še Instagram, Messenger, Snapchat in Chrome.

Ambroz-fotka.1447498482.jpg.o.480px.jpg

 

Inga, 19 let

Uporablja: oneplus

Cena: 280 evrov

Imam oneplus one; cyanogen OS 12 smart phone, ki je bil darilo za rojstni dan - stal je 280 evrov plus poštnina iz Velike Britanije. Cena iphonov se mi zdi neverjetno visoka glede na to, kaj ponujajo. Pri izbiri so mi vedno pomembni zelo dobra kamera, hiter prenos podatkov, veliko prostora na SIM-kartici, inovativnost ohišja ... Na telefonu najpogosteje uporabljam Instagram, saj vedno najdem nove navdihe v naravi in ljudeh okrog sebe, rada pa uporabljam tudi Pinterest, Snapchat, Vine, Word Office, VSCO ...

INGA-foto.1447498480.jpg.n.600px.jpg

 

Kristina, 18 let

Uporablja: LG

Cena: 50 evrov

Imam LG 5 II. verzijo, ki mi ga je v celoti plačala mama. Mislim, da je stal okoli 50 evrov, a sama bi bila pripravljena za telefon odšteti 100 evrov. Pri telefonu so mi pomembni procesor, spomin, baterija, operacijski sistem - telefon naj bo zmogljiv. Prav tako pa mora imeti od dostopa do interneta do beležke, alarma, fotoaparata, v glavnem vse te osnovne funkcije. Telefon uporabljam za brskanje po spletu, za pisanje sporočil in za aplikacije, kot so Instagram, Twitter, Whatsapp, Duolingo.

Kristina-slika.1447498486.jpg.w.500px.jpg

 

Miša, 19 let

Uporablja: iphone

Uporabljam Applov pametni telefon. Dobila sem ga od nekoga in ga bom uporabljala vse do »konca«, saj nisem vajena pogosto menjavati mobilnikov. Cena telefona, ki bi si ga kupila, zagotovo ne bi bila visoka, saj bi si kupila nekaj preprostega. Ugotovila sem namreč, da ima telefon toliko funkcij, ki jih sploh ne uporabljam, da se mi vse skupaj zdi le nepotrebno zapravljanje denarja. Pri pametnih telefonih pa cenim predvsem čisto sliko in možnost povečave slike, kar mi prav pride ob fotografiranju zapiskov oziroma teksta. Osebno mi je najpomembnejša ikona za klic.

Misa-slika.1447498482.jpg.o.480px.jpg

 

Maja, 20 let

Uporablja: Iphone

Cena: 600 evrov

Uporabljam mobilni telefon iphone 6, ki ga mesečno sama s svojim denarjem odplačujem v okviru naročniškega razmerja pri svojem operaterju. Telefon bo v celotnem znesku stal okoli 600 evrov, kar je tudi najvišja cena, ki bi jo plačala. Če ne bi bilo možnosti obročnega plačevanja, takšnega telefona ne bi vzela, ampak bi izbrala cenejšega. Pri izbiri mobilnega telefona mi je pomembno, da bo deloval dlje kot samo dve leti. Pomembno mi je, da ima dobro baterijo, sorazmerno dober fotoaparat in da deluje hitro. Instagram, Facebook in Tumblr uporabljam, da sem bolje v stiku s svojimi prijatelji in da sem na tekočem z dogajanjem po svetu.

MAJA-fotka.1447498479.jpg.w.960px.jpg

Urša, 18 let

Uporablja: iphone

Trenutno imam iphone 5s, ki sem ga kupila prek Bolha.si. Polovico sem plačala sama, drugo so prispevali starši. Za rabljenega sem se odločila, ker so novi telefoni predragi in po mojem mnenju prehitro »uničljivi« za toliko denarja. Ko sem izbirala telefon, sem bila pozorna predvsem na starost in funkcionalnost, pomemben mi je bil tudi videz. Najpogosteje na telefonu uporabljam Messenger, prek katerega se pogovarjam s prijatelji. Za medsebojno sporočanje uporabljamo tudi Whatsapp. Pogosto odprem Snapchat ali Instagram. Ko mi je dolgčas, igram kakšno igrico.

URSA-foto.1447498484.jpg.o.480px.jpg

5 stvari, ki jih opravite pred nakupom mobilnika

1. Vprašajte se, za kaj boste mobilnik uporabljali, katere so za vas pomembne funkcionalnosti, katere aplikacije uporabljate ali jih želite uporabljati. Potem pa preverite, kateri modeli in paketi bi bili za vas najustreznejši.

2. Preverite cene, potem pa še finančno stanje in prihranke - bo denarnica doživela šok?

3. Pred izbiro na internetu, pri prijateljih, znancih preverite splošno mnenje in ocene.

4. Ob morebitnih okvarah je zelo pomembno tudi, kakšno poprodajno podporo (servis) zagotavlja proizvajalec.

5. Dobro je, da telefon pred nakupom držite v rokah, da tudi tako preizkusite, ali vam ustreza.


 

Pametni telefon ima:

74 odstotkov mladostnikov, starih od 12 do 17 let,

80 odstotkov mladih med 18. in 24. letom.

Mladi večinoma kupujejo mobilnike v cenovnem razredu med 300 in 500 evri. Približno polovica nakupov je opravljena na obroke.

50 SMS-sporočil pošlje povprečen najstnik na dan.

50 odstotkov mladih uporablja pametne telefone za dostop do spleta in s tem do aplikacij.

Facebook, Instagram, Snapchat, Viber, Whatsapp so aplikacije, ki jih uporabljajo mladi za medsebojno povezovanje.

Mobilni telefon je tudi najpogostejša izbira za poslušanje glasbe v primerjavi z drugimi oblikami.

najstniki-ss.1447498488.jpg.n.960px.jpg
Foto: Shutterstock

 

8 pravil pametne uporabe pametnih mobilnikov za mladostnike in eno za starše:

1. Številka mobilnega telefona je osebni podatek. Ne objavljaj je kar tako na spletu in ne dajaj je komurkoli. Pazljivo z deljenjem informacij o svoji lokaciji prek mobilnega telefona!

2. Spoštuj šolska pravila. Nekatere šole učencem v določenih terminih dovolijo uporabo mobilnih telefonov: med odmori ali kosilom ali pa na igrišču. Zvonjenje telefona in/ali pogovarjanje v kinu, gledališču, v bolnišnici ... je nedopustno.

3. Oglasi se, kadar te kličeta mama ali oče. Najbrž gre za nekaj pomembnega, zato ne pusti, da mobilni telefon zvoni v prazno.

4. Previdnost pri nalaganju na telefon. Preden kaj naložiš oziroma preneseš na telefon, vprašaj za dovoljenje oziroma preveri ceno, da si po nepotrebnem ne povišaš računa.

5. Zaščiti se/ga. Tudi mobilni telefon je dobro zaščititi z antivirusnim programom. Povezuj se le na zaupanja vredna in zaščitena javna brezžična omrežja (WiFi).

6. Ne šopiri se. To, da imaš mobilni telefon, je privilegij, ki ga nima vsak. Prav tako ti ga lahko kdo tudi ukrade.

7. Uporabljaj ga pametno in v dobre namene. Preden narediš sliko sošolca, ga vprašaj za dovoljenje. Vzemi si trenutek in premisli, ali bo sporočilo ali video lahko koga prizadel ali ga spravil v zadrego. Odsvetujemo pošiljanje razgaljene slike (seksting).

8. Kdaj pa kdaj ga tudi izklopi. Ne dovoli, da bi bil mobilni telefon pomembnejši od osebe, ki stoji tik pred tabo. Ko si z nekom v družbi, se posvečaj tej osebi in ne preverjaj ves čas, kaj se dogaja na tvojem mobilnem telefonu. To je nevljudno in gre večini ljudi tudi zelo na živce.

Pomembno pravilo za starše:

Otroku med poukom ne pošiljajte sporočil, razen če gre za kaj nujnega. Otroci so mnogo let preživeli, ne da bi se pogovarjali s starši, medtem ko so bili v šoli - in treba jim je omogočiti neodvisnost. Če vam otrok piše med poukom, poskrbite, da pri tem ne krši nobenih pravil.

Vir: safe.si

 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.