(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Dijakom je potrebno dati podjetniško izkušnjo!

avtor 24.11.2015  07:53  Dopolnjeno: 25.11.2015 14:22
Vikend, ki prihaja, bo prava poslastica za mlade podjetne »duše«. Zato pozivamo dijake in njihove profesorje, da ulovijo še »zadnji vlak« za Novo mesto - med 27. in 29. novembrom se bo tam namreč odvil že tretji dijaški Startup vikend, kjer bo imel vsak dijak od petka do nedelje s pomočjo mentorjev možnost razviti svojo podjetniško idejo!

Kaj sploh je Startup vikend, kaj se bo na njem dogajalo in o tem, zakaj je podjetnost dobro gojiti že na srednjih šolah, smo se pogovarjali z mentorjem in profesorjem angleščine dijakov na novomeški gimnaziji Janezom Gorencem.

inpsic2(739183)

V Novem mestu se ta vikend ponovno obeta dijaški StartUp vikend. A greva po vrsti ... Zakaj sploh StartUp vikend za dijake?

Startup vikend pripravljamo, ker menimo, da je dijakom potrebno dati podjetniško izkušnjo, saj je podjetno razmišljanje veščina, ki jo bodo v življenju še zelo rabili.

Bi potem takem tudi celoten ustroj šolstva moral bolj odpreti vrata podjetnosti?

Absolutno nujno je, da se v šole začne uvajati vzgojo podjetnosti in tudi podjetništvo, kjer so dijaki dovolj ambiciozni. To se mora zgoditi hitro, ker se bodo sicer razmahnile alternativne oblike izobraževanja, ki bodo šole začele izpodrivati. Startup vikendi so seveda dober korak v to smer, vendar povsem premalo, saj pridejo dijaki iz vikenda nazaj v »normalno« šolsko okolje, kjer pa se podjetnost ne razvija, velikokrat se jo celo zavira. Pohvalno je, da je podjetniških vsebin na šolah vedno več, izvajajo jih različne organizacije, mnoge šole tudi same, samoiniciativno. Letos se v to zgodbo prvič vključuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - to je pozitivno. Kaj se bo iz tega razvilo pa je odvisno predvsem od učiteljev, ki bodo tovrstne vsebine izvajali.

Z vikend dogodkom ste pred nekaj leti malo da ne orali ledino, kako ste se sploh organizirali, so dijaki bili in so še vedno vpleteni tudi v ta del procesa?

Ko smo se odločili organizirati prvi Startup vikend (2013), sta se v Sloveniji bila odvila šele dva takšna dogodka, vendar je bil eden od teh že dijaški (Velenje). Pobudnik za tak vikend na naši šoli je bil takrat zunanji izvajalec podjetniških krožkov, a smo se z njimi razšli.

Tako da so pobudo za organizacijo prevzeli dijaki in mentorji - jaz, Janez Gorenc, Željka Kitić in Jernej Golobič.

Mentorja ostajava še vedno ista, med dijaki, ki pa so se najbolj trudili pri organizaciji, pa je vsekakor treba omeniti Maja Jakliča, Lano Klemenčič, Amadejo Lamovšek, Nika Horvata in Gašperja Kastelica.

Kaj bi morali mladi vedeti o Startup vikendu?

S tem problemom smo se soočali prvo leto, ko smo za plakate plačali prek 300 evrov, potem pa ugotovili, da velika večina dijakov sploh ne ve, za kaj gre. Zdaj je že veliko dijakov informiranih o tem, kaj je startup vikend, a vseeno, poskusil bi s tako definicijo - to je vikend, v katerem dijak s pomočjo mentorjev razvije svojo podjetniško idejo. Seveda večina misli, da je dovolj, da ima človek dobro idejo za rešitev, ki jo je potrebno samo narediti in bodo vsi padli naokoli od navdušenja. Ko pride spoznanje, da temu ni čisto tako ter da njihova ideja razen njim ni všeč nikomur drugemu, sledi razočaranje in zato so sobotni dopoldnevi na takih dogodkih običajno precej depresivni. Ampak potem se udeleženci običajno sestavijo, sploh ko jim povemo, da je razočaranje del startup življenja, in potem je bolje.

Lanskoletni-startup-vikend-v-Novem-mestu.1448347933.jpg.c.480px.jpg

Kaj pa malo bolj konkretno, kakšen po letošnji program, kdo bodo mentorji?

Pri programu vikenda skušamo slediti uveljavljenim programom podobnih dogodkov, torej izbira najboljših idej, sestava timov, delo in predstavitev komisiji, ob tem pa imamo še določena predavanja o poslovnem modeliranju ter seveda pitchanju. Poskušamo pripeljati tudi določene motivacijske govornike - letos sta sodelovanja že potrdila Žiga Besal (Smart Ninja) ter Srečko Pisnik, podjetnik in inovator. Udeleženci se na vikend ne rabijo posebej pripravljati, saj je temu namenjen vikend. Dogodka se lahko udeležijo dijaki iz katerekoli šole po Sloveniji. Število prijav je iz leta v leto drugačno. Doslej se je prijavilo 16 udeležencev, pričakujemo jih do trideset, saj se jih še veliko prijavi tik pred zdajci.

Se lahko dijak prijavi samostojno ali ga mora prijaviti denimo profesor?

Dijak se mora prijaviti sam, zaželeno pa je, da z njim pride učitelj/mentor. Seveda nekateri pridejo, nekateri pa ne. Učitelji so tam bolj zaradi moralne podpore dijakom. So pa vedno dobrodošli, četudi pridejo samo za eno uro.

Več o dogodku si oglejte in preberite na:

[startup.gimnm.si]

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.