Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Dijakom je potrebno dati podjetniško izkušnjo!

avtor 24.11.2015  07:53  Dopolnjeno: 25.11.2015 14:22
Vikend, ki prihaja, bo prava poslastica za mlade podjetne »duše«. Zato pozivamo dijake in njihove profesorje, da ulovijo še »zadnji vlak« za Novo mesto - med 27. in 29. novembrom se bo tam namreč odvil že tretji dijaški Startup vikend, kjer bo imel vsak dijak od petka do nedelje s pomočjo mentorjev možnost razviti svojo podjetniško idejo!

Kaj sploh je Startup vikend, kaj se bo na njem dogajalo in o tem, zakaj je podjetnost dobro gojiti že na srednjih šolah, smo se pogovarjali z mentorjem in profesorjem angleščine dijakov na novomeški gimnaziji Janezom Gorencem.

inpsic2(739183)

V Novem mestu se ta vikend ponovno obeta dijaški StartUp vikend. A greva po vrsti ... Zakaj sploh StartUp vikend za dijake?

Startup vikend pripravljamo, ker menimo, da je dijakom potrebno dati podjetniško izkušnjo, saj je podjetno razmišljanje veščina, ki jo bodo v življenju še zelo rabili.

Bi potem takem tudi celoten ustroj šolstva moral bolj odpreti vrata podjetnosti?

Absolutno nujno je, da se v šole začne uvajati vzgojo podjetnosti in tudi podjetništvo, kjer so dijaki dovolj ambiciozni. To se mora zgoditi hitro, ker se bodo sicer razmahnile alternativne oblike izobraževanja, ki bodo šole začele izpodrivati. Startup vikendi so seveda dober korak v to smer, vendar povsem premalo, saj pridejo dijaki iz vikenda nazaj v »normalno« šolsko okolje, kjer pa se podjetnost ne razvija, velikokrat se jo celo zavira. Pohvalno je, da je podjetniških vsebin na šolah vedno več, izvajajo jih različne organizacije, mnoge šole tudi same, samoiniciativno. Letos se v to zgodbo prvič vključuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - to je pozitivno. Kaj se bo iz tega razvilo pa je odvisno predvsem od učiteljev, ki bodo tovrstne vsebine izvajali.

Z vikend dogodkom ste pred nekaj leti malo da ne orali ledino, kako ste se sploh organizirali, so dijaki bili in so še vedno vpleteni tudi v ta del procesa?

Ko smo se odločili organizirati prvi Startup vikend (2013), sta se v Sloveniji bila odvila šele dva takšna dogodka, vendar je bil eden od teh že dijaški (Velenje). Pobudnik za tak vikend na naši šoli je bil takrat zunanji izvajalec podjetniških krožkov, a smo se z njimi razšli.

Tako da so pobudo za organizacijo prevzeli dijaki in mentorji - jaz, Janez Gorenc, Željka Kitić in Jernej Golobič.

Mentorja ostajava še vedno ista, med dijaki, ki pa so se najbolj trudili pri organizaciji, pa je vsekakor treba omeniti Maja Jakliča, Lano Klemenčič, Amadejo Lamovšek, Nika Horvata in Gašperja Kastelica.

Kaj bi morali mladi vedeti o Startup vikendu?

S tem problemom smo se soočali prvo leto, ko smo za plakate plačali prek 300 evrov, potem pa ugotovili, da velika večina dijakov sploh ne ve, za kaj gre. Zdaj je že veliko dijakov informiranih o tem, kaj je startup vikend, a vseeno, poskusil bi s tako definicijo - to je vikend, v katerem dijak s pomočjo mentorjev razvije svojo podjetniško idejo. Seveda večina misli, da je dovolj, da ima človek dobro idejo za rešitev, ki jo je potrebno samo narediti in bodo vsi padli naokoli od navdušenja. Ko pride spoznanje, da temu ni čisto tako ter da njihova ideja razen njim ni všeč nikomur drugemu, sledi razočaranje in zato so sobotni dopoldnevi na takih dogodkih običajno precej depresivni. Ampak potem se udeleženci običajno sestavijo, sploh ko jim povemo, da je razočaranje del startup življenja, in potem je bolje.

Lanskoletni-startup-vikend-v-Novem-mestu.1448347933.jpg.c.480px.jpg

Kaj pa malo bolj konkretno, kakšen po letošnji program, kdo bodo mentorji?

Pri programu vikenda skušamo slediti uveljavljenim programom podobnih dogodkov, torej izbira najboljših idej, sestava timov, delo in predstavitev komisiji, ob tem pa imamo še določena predavanja o poslovnem modeliranju ter seveda pitchanju. Poskušamo pripeljati tudi določene motivacijske govornike - letos sta sodelovanja že potrdila Žiga Besal (Smart Ninja) ter Srečko Pisnik, podjetnik in inovator. Udeleženci se na vikend ne rabijo posebej pripravljati, saj je temu namenjen vikend. Dogodka se lahko udeležijo dijaki iz katerekoli šole po Sloveniji. Število prijav je iz leta v leto drugačno. Doslej se je prijavilo 16 udeležencev, pričakujemo jih do trideset, saj se jih še veliko prijavi tik pred zdajci.

Se lahko dijak prijavi samostojno ali ga mora prijaviti denimo profesor?

Dijak se mora prijaviti sam, zaželeno pa je, da z njim pride učitelj/mentor. Seveda nekateri pridejo, nekateri pa ne. Učitelji so tam bolj zaradi moralne podpore dijakom. So pa vedno dobrodošli, četudi pridejo samo za eno uro.

Več o dogodku si oglejte in preberite na:

[startup.gimnm.si]

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.