(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Dijakom je potrebno dati podjetniško izkušnjo!

avtor 24.11.2015  07:53  Dopolnjeno: 25.11.2015 14:22
Vikend, ki prihaja, bo prava poslastica za mlade podjetne »duše«. Zato pozivamo dijake in njihove profesorje, da ulovijo še »zadnji vlak« za Novo mesto - med 27. in 29. novembrom se bo tam namreč odvil že tretji dijaški Startup vikend, kjer bo imel vsak dijak od petka do nedelje s pomočjo mentorjev možnost razviti svojo podjetniško idejo!

Kaj sploh je Startup vikend, kaj se bo na njem dogajalo in o tem, zakaj je podjetnost dobro gojiti že na srednjih šolah, smo se pogovarjali z mentorjem in profesorjem angleščine dijakov na novomeški gimnaziji Janezom Gorencem.

inpsic2(739183)

V Novem mestu se ta vikend ponovno obeta dijaški StartUp vikend. A greva po vrsti ... Zakaj sploh StartUp vikend za dijake?

Startup vikend pripravljamo, ker menimo, da je dijakom potrebno dati podjetniško izkušnjo, saj je podjetno razmišljanje veščina, ki jo bodo v življenju še zelo rabili.

Bi potem takem tudi celoten ustroj šolstva moral bolj odpreti vrata podjetnosti?

Absolutno nujno je, da se v šole začne uvajati vzgojo podjetnosti in tudi podjetništvo, kjer so dijaki dovolj ambiciozni. To se mora zgoditi hitro, ker se bodo sicer razmahnile alternativne oblike izobraževanja, ki bodo šole začele izpodrivati. Startup vikendi so seveda dober korak v to smer, vendar povsem premalo, saj pridejo dijaki iz vikenda nazaj v »normalno« šolsko okolje, kjer pa se podjetnost ne razvija, velikokrat se jo celo zavira. Pohvalno je, da je podjetniških vsebin na šolah vedno več, izvajajo jih različne organizacije, mnoge šole tudi same, samoiniciativno. Letos se v to zgodbo prvič vključuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - to je pozitivno. Kaj se bo iz tega razvilo pa je odvisno predvsem od učiteljev, ki bodo tovrstne vsebine izvajali.

Z vikend dogodkom ste pred nekaj leti malo da ne orali ledino, kako ste se sploh organizirali, so dijaki bili in so še vedno vpleteni tudi v ta del procesa?

Ko smo se odločili organizirati prvi Startup vikend (2013), sta se v Sloveniji bila odvila šele dva takšna dogodka, vendar je bil eden od teh že dijaški (Velenje). Pobudnik za tak vikend na naši šoli je bil takrat zunanji izvajalec podjetniških krožkov, a smo se z njimi razšli.

Tako da so pobudo za organizacijo prevzeli dijaki in mentorji - jaz, Janez Gorenc, Željka Kitić in Jernej Golobič.

Mentorja ostajava še vedno ista, med dijaki, ki pa so se najbolj trudili pri organizaciji, pa je vsekakor treba omeniti Maja Jakliča, Lano Klemenčič, Amadejo Lamovšek, Nika Horvata in Gašperja Kastelica.

Kaj bi morali mladi vedeti o Startup vikendu?

S tem problemom smo se soočali prvo leto, ko smo za plakate plačali prek 300 evrov, potem pa ugotovili, da velika večina dijakov sploh ne ve, za kaj gre. Zdaj je že veliko dijakov informiranih o tem, kaj je startup vikend, a vseeno, poskusil bi s tako definicijo - to je vikend, v katerem dijak s pomočjo mentorjev razvije svojo podjetniško idejo. Seveda večina misli, da je dovolj, da ima človek dobro idejo za rešitev, ki jo je potrebno samo narediti in bodo vsi padli naokoli od navdušenja. Ko pride spoznanje, da temu ni čisto tako ter da njihova ideja razen njim ni všeč nikomur drugemu, sledi razočaranje in zato so sobotni dopoldnevi na takih dogodkih običajno precej depresivni. Ampak potem se udeleženci običajno sestavijo, sploh ko jim povemo, da je razočaranje del startup življenja, in potem je bolje.

Lanskoletni-startup-vikend-v-Novem-mestu.1448347933.jpg.c.480px.jpg

Kaj pa malo bolj konkretno, kakšen po letošnji program, kdo bodo mentorji?

Pri programu vikenda skušamo slediti uveljavljenim programom podobnih dogodkov, torej izbira najboljših idej, sestava timov, delo in predstavitev komisiji, ob tem pa imamo še določena predavanja o poslovnem modeliranju ter seveda pitchanju. Poskušamo pripeljati tudi določene motivacijske govornike - letos sta sodelovanja že potrdila Žiga Besal (Smart Ninja) ter Srečko Pisnik, podjetnik in inovator. Udeleženci se na vikend ne rabijo posebej pripravljati, saj je temu namenjen vikend. Dogodka se lahko udeležijo dijaki iz katerekoli šole po Sloveniji. Število prijav je iz leta v leto drugačno. Doslej se je prijavilo 16 udeležencev, pričakujemo jih do trideset, saj se jih še veliko prijavi tik pred zdajci.

Se lahko dijak prijavi samostojno ali ga mora prijaviti denimo profesor?

Dijak se mora prijaviti sam, zaželeno pa je, da z njim pride učitelj/mentor. Seveda nekateri pridejo, nekateri pa ne. Učitelji so tam bolj zaradi moralne podpore dijakom. So pa vedno dobrodošli, četudi pridejo samo za eno uro.

Več o dogodku si oglejte in preberite na:

[startup.gimnm.si]

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.