(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Žurka, davki in smrt1

Nič ni gotovega razen smrti in davkov, je pred davnimi leti zapisal Benjamin Franklin, eden od ustanovnih očetov ZDA. Ne le smrt, tudi rojstvo lahko povežemo z davki. Še preden se zaceli rana prerezane popkovine, davčni urad novorojenčka vpiše v davčni register. Dobi osemmestno davčno številko, ki ga spremlja vse življenje.

Čeprav davki niso tema, o kateri bi mladi razpravljali na žurih, je pomembno, da vedo, kdaj in zakaj jih plačujemo ter kaj imamo od njih. Z davki se srečujemo skoraj povsod, se zavedajo mladi, ki so sodelovali v naši mini anketi. Opozarjajo pa tudi, da je obdavčitev pri nas previsoka. Davki so cena, ki jo moramo plačevati, da lahko živimo v civilizirani družbi, a po drugi strani državi ni smiselno dati več, kot ji pripada, opozarja Mitja Vezovišek, osebni finančni svetovalec.

In kje vse se mladi lahko srečajo z davki? Poiskali smo 14 konkretnih primerov - recimo obdavčitev dela prek študenta, pa za nakup računalnika prek spleta iz ZDA, avtomobila iz Nemčije, če kaj podedujejo ali zadenejo v nagradnih igrah in podobno.

Pohvalno je, da finančna uprava (Furs) želi davke približati davkoplačevalcem z davčnim opismenjevanjem. V ta namen so pripravili zanimivo brošuro Davki na 1, 2, 3.

Mladim pa je verjetno ta hip zanimiveje razmišljati o tem, kje in kako bodo odvili svoje ventile, se poveselili. Psihologi to celo priporočajo. Dokazano je, da je zabavanje pomembno tako za telesno kot duševno zdravje. Zato si decembra privoščite dober žur. Koliko so mladi zanje pripravljeni odšteti, pišemo v drugem delu priloge Mladi in denar. Ni pomembno, kje in kako se zabavamo, temveč s kom. Zato vam v novem letu želimo veliko dobre družbe.

mladi-mf12-1

1
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.