(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Mitja Vezovišek dodaj
Finančna uprava RS dodaj
Janez Kotar dodaj
CD dodaj
 

Zakaj in katere davke moramo plačevati?

Davke plačujemo skorajda na vse. Tega se zavedajo tudi mladi, ki sicer potarnajo, da so pri nas precej visoki. Na kaj vse plačujemo davke in koliko ti znesejo? Ponujamo 14 konkretnih primerov, ko moramo plačati davke, recimo ob uvozu rabljenega avta iz Nemčije, spletnem nakupu za 500 evrov vrednega računalnika iz ZDA, pa če zadenemo tisočaka v nagradni igri, podedujemo stanovanje, dobimo darilo...

Z davki se srečujemo vsak dan, skorajda povsod, se zavedajo mladi, ki so sodelovali v naši mini anketi. »Kar damo nase, kar pojemo, popijemo, na vse to plačamo tudi davek. Davki so del nas in naše družbe,« na kratko povzame 20-letni Dejan. Prepričan je, da bi davki morali biti kot nekakšna naložba v razvoj države. »Davki so potrebni, a glede na življenjski standard pri nas so previsoki,« meni 24-letna Lidija. Z njo se strinja tudi 23-letna Sandra. Ne vem, zakaj plačujemo davke, pa odgovarja 19-letna Lara.

vprasaj-ss.1449929427.jpg.w.960px.jpg
Foto: Shutterstock

Davke plačujemo zato, da imamo ceste, šole ...

Davki so cena, ki jo moramo plačevati, da lahko živimo v civilizirani družbi. Dejstvo je, da je treba dati cesarju (državi), kar mu pripada, v zameno za davke država gradi ceste, šole, bolnišnice, javne parke ...

Toda po drugi strani drži, da državi ni smiselno dati več, kot ji pripada. Zato je pomembno, da dobro poznamo davčno zakonodajo, katere davke moramo plačevati in kakšni so roki, opozarja osebni finančni svetovalec Mitja Vezovišek, avtor poglavja z istim naslovom, kot ga ima ta članek, v priročniku za finančno opismenjevanje mentorjev krožka Mladi in denar. Davki so pomembni za vse, saj nam zagotavljajo primerno življenjsko raven in kakovost bivanja. Učinkovito pobiranje davkov in prispevkov med drugim omogoča tudi pravično razdelitev davčnega bremena, so zapisali na Finančni upravi RS v brošuri Mladi in davki.

Kaj vse je obdavčeno? To so recimo dohodki (plača, dohodki iz dejavnosti), poraba (nakup izdelkov in storitev) in tudi premoženje (hiše, stanovanja, plovila, avtomobili). Davek je finančna ali drugačna obremenitev davkoplačevalca. Določi, predpiše in pobira ga država oziroma njen organ - to je finančna uprava RS (Furs, prej davčna uprava). Država pobira davek kot splošno obvezno dajatev za kritje skupnih izdatkov vseh davkoplačevalcev, recimo gradnjo cest, šol, bolnišnic, javnih parkov ..., ter delovanje javne uprave in javnih služb, kot so policija, sodstvo, zdravstvo, šolstvo ...

Neplačevanje davkov ni fer do tistih, ki jih plačujejo

Brez učinkovitega pobiranja davkov država ne more ustrezno financirati javnih dobrin in storitev. Posledica pomanjkanja javnih sredstev je tudi neurejeno in onesnaženo okolje. Če davkov ne bi plačevali, bi imeli slaba šolska igrišča in javne športne objekte. Ali pa jih sploh ne bi imeli, opozarjajo na finančni upravi. Pri tem pa javne storitve in socialne pravice uporabljajo vsi, tako tisti, ki davke plačujejo, kot tisti, ki jih ne. To pa ni pravično, še opozarjajo.

Mitja-Vezovisek.1449929414.jpg.n.960px.jpg
»Davki sami po sebi niso slabi. To pa ne pomeni, da je na področju davkov vse idealno. Glavno vprašanje je razdelitev davčnega bremena med davkoplačevalce, na primer ko ljudje z majhnimi prihodki plačujejo previsoke davke, medtem ko tisti z največjimi prihodki in korporacije plačujejo premalo. Za Slovenijo je denimo značilno, da imamo visoko obdavčene dohodke iz dela. Drugo vprašanje zadeva pobiranje in izterjavo neplačanih davkov,« opozarja Mitja Vezovišek, eden od ambasadorjev projekta finančno opismenjevanje mladih Mladi in denar. Foto: Janez Kotar

14 konkretnih primerov

Kako smo obdavčeni, predstavljamo s 14 konkretnimi primeri. Pri pripravi odgovor smo si pomagali z brošuro Davki na 1, 2, 3, ki so jo pripravili na Fursu.

1. Delam prek študenta in zaslužim 100 evrov na mesec

Študenti, ki delajo prek študentskih napotnic, so upravičeni do posebne priznane olajšave v vrednosti 2.477,03 evra. V praksi to pomeni, da zaslužek 2.752,26 evra na leto (229 evrov na mesec) ni obdavčen (ob upoštevanju olajšave in normiranih stroškov). Pogoj za izkoriščenje te olajšave je status študenta ali dijaka in starost do 26 let.

Dijakom in študentom, ki jih starši ne uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane, je priznana tudi splošna olajšava. V primeru uveljavljanja obeh, posebne osebne olajšave in splošne olajšave, se ob priznanih 10-odstotnih normiranih stroških prag neobdavčenih zaslužkov dvigne na 9.996,50 evra. Pri preseganju tega znaša dohodnina 14,4 odstotka, pri večjih zaslužkih pa še dodatnih 336,18 evra oziroma 514,74 evra.

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Odmera dohodnine poteka na podlagi informativnih izračunov, ki jih zavezanci prejmejo na dom. Sestavljena je na podlagi uradnih evidenc, podatkov izplačevalcev dohodkov in podatkov o vzdrževanih družinskih članih. Informativni izračun prejemajo le tisti, katerih dohodki, od katerih se plačuje dohodnina, so v minulem letu presegli 3.302,70 evra.

2. Kako do 50 evrov višje neto plače

Če posameznik pri povprečni plači uveljavlja otroka kot olajšavo na mesečni ravni, ima zaradi tega okoli 50 evrov višjo neto plačo, če pa otroka kot olajšavo uveljavlja na letni ravni, ima zaradi tega okoli 600 evrov višje vračilo dohodnine kot sicer, navajajo primer v brošuri Davki na 1, 2, 3.

Vzdrževani družinski člani so otroci do 18. leta starosti. Vsi drugi (starejši od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca) pa morajo izpolnjevati posebne pogoje.

Ste vedeli? Navadno se najbolj splača, če olajšavo za otroka uveljavlja tisti izmed staršev, ki ima višjo plačo.

3. Dobivam pošto od različnih društev za donacijo dohodnine

Vsak zavezanec za dohodnino lahko do 0,5 odstotka svoje odmerjene dohodnine nameni za donacije organizacijam, ki delujejo s splošno koristnim namenom.

Ste vedeli? Za donacijo se je do zdaj odločil vsak tretji zavezanec za dohodnino. Skupaj se na leto donira okoli 3,5 milijona evrov. Povprečna donacija znaša 10 evrov.

4. Ali mi lahko najemodajalec zaračuna nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča?

Lastniki ali uporabniki nepremičnin so lahko zavezanci za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik nepremičnine. To ni nujno ravno lastnik, lahko je tudi najemnik. Plačilo NUSZ se za dobo petih let oprosti tistemu, ki je kupil novo stanovanje kot posamezen del stavbe ali zgradil, dozidal oziroma nadzidal družinsko hišo, oprostitev je možna tudi za tiste z manjšimi dohodki. V obeh primerih je treba na občino poslati dopis, ki ga zavezanec navadno sestavi sam.

5. Za 500 evrov na mesec oddajam stanovanje

Če oddajate svoje premoženje (stanovanje, hišo, zemljišče, avto in druga prevozna sredstva, bivalnik ...) v najem, morate oddati napoved za odmero dohodnine iz oddajanja premoženja v najem najpozneje do 15. januarja za minulo leto. Celoten dohodek se ne všteva v letno dohodninsko osnovo. Dohodnina se izračuna in plača od davčne osnove po 25-odstotni stopnji, normirani stroški pa znašajo 10 odstotkov. Namesto normiranih stroškov lahko zavezanec uveljavlja tudi dejanske stroške, ki ohranjajo uporabno vrednost premoženja. Dejanske stroške zavezanec dokazuje z ustreznimi računi, ki jih priloži napovedi.

mladi-mf12-2.1449931311.jpg

Če napovedi ne oddate, vas lahko doleti od 250 do 400 evrov kazni, če oddate nepravilne ali neresnične podatke, pa od 400 do 15 tisoč evrov. Poleg globe davčni organ zavezancu v obeh primerih obračuna tudi dodatno davčno obveznost.

Ste vedeli? Če ste imeli s prenovo stanovanja stroške, ki pomenijo več kot 10 odstotkov vašega dohodka od najemnine, lahko davčno osnovo z uveljavljanjem dejanskih stroškov znižate tudi za več kot 10 odstotkov.

6. Prodal sem hišo za 120 tisoč evrov

Ob prodaji nepremičnine je treba plačati davek na promet nepremičnin, ki znaša dva odstotka od vrednosti nepremičnine. Ta davek bo pri prodaji 120 tisoč evrov vredne hiše znašal 2.400 evrov. Brez potrdila o plačanem davku na promet nepremičnin ni mogoče overiti podpisov na pogodbi pri notarju in opraviti vpisa lastninske pravice v zemljiško knjigo.

mladi-mf12-3.1449931409.jpg

Kadar nepremičnino proda fizična oseba, ki je to nepremičnino pridobila po 1. januarju 2002, je zavezana tudi k ugotavljanju dobička iz kapitala. Davčna osnova od dobička iz kapitala je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi (na primer prodaji) in vrednostjo kapitala ob pridobitvi. Stopnja davka, določena v višini 25 odstotkov, se na vsakih dopolnjenih pet let imetništva nepremičnine znižuje za pet odstotnih točk, po 20 letih tega davka ni več. Davčna osnova se zniža za odstotek normiranih stroškov, za plačan davek na promet nepremičnin ali davek na dediščine in darila ter za dejanske stroške, ki jih je zavezanec imel zaradi vlaganja v obnovo nepremičnine. To mora dokazovati z računi. Tudi zato je treba vedno vzeti račun.

7. Kupil sem rabljen avto iz Nemčije

Kadar kupimo novo vozilo v Sloveniji, nimamo z vidika davka na dodano vrednost (DDV), davka na motorno vozilo (DMV) ali okoljske dajatve nobenih obveznosti v zvezi s prijavo tega nakupa. Vse to pa je obvezno v primeru nakupa novega ali rabljenega vozila iz druge države članice EU in še ni bilo registrirano v Sloveniji. Za novo prevozno sredstvo štejejo motorna vozila, ki so povsem nova iz tovarne ali so bila dobavljena pred potekom šestih mesecev po datumu, ko so bila dana prvič v uporabo, ali če z njimi ni bilo prevoženih več kot šest tisoč kilometrov.

mladi-mf12-4.1449931480.jpg

Ste vedeli? Starši v velikih družinah lahko vsaka tri leta z oprostitvijo plačila DMV kupijo osebno vozilo ali kombinirano vozilo z najmanj petimi sedeži, in sicer ko je bilo vozilo v Sloveniji registrirano prvič. Velja za vozila, kupljena pri prodajalcu na ozemlju Slovenije, ali uvožena iz tretjih držav (Švica, ZDA ...).

8. Od staršev sem podedoval stanovanje

Če podedujete denimo avto, hišo, nakit od babice ali dedka, ste zavezanec za plačilo davka. Vendar pa vam ni treba vlagati davčne napovedi. Odmera davka na dediščine se opravi na podlagi podatkov pravnomočnega sklepa o dedovanju. Te podatke dobi Furs od sodišča. Osnova za davek je vrednost podedovanega premoženja v času nastanka davčne obveznosti po odbitku dolgov, stroškov in bremen, ki odpadejo na premoženje, od katerega se plačuje ta davek. Davčne stopnje so različne glede na dedne redove. Davka na dediščine in darila ne plačajo dedič prvega dednega reda (otrok, posvojenec, zakonec ali zunajzakonski partner pokojnika), zet, snaha, pastorek in oseba, ki je s pokojnim živela v registrirani istospolni partnerski skupnosti. Davek se prav tako ne plača, če se dedujejo le premičnine in te skupaj ne presegajo vrednosti pet tisoč evrov. Oprostitev pa velja tudi za kmete, ki dedujejo kmetijska zemljišča.

mladi-mf12-5.1449931545.jpg

9. Od prijatelja sem dobil darilo, vredno tri tisoč evrov

Če recimo obdarujete prijatelja in je vrednost darila nižja od pet tisoč evrov ter ne gre za nepremičnino, potem darilo ni obdavčeno. Darila, prejeta od istega darovalca v 12 mesecih, se seštevajo. Davčne stopnje so različne glede na dedne redove. Davka na prejeto darilo ne plačajo otrok, posvojenec, zakonec ali zunajzakonski partner darovalca, zet, snaha, pastorek in obdarjenec, ki z darovalcem živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti.

Ste vedeli? Če delodajalec podari otroku delojemalca darilo v decembru, se vrednost darila ne všteva v davčno osnovo delojemalca, če njegova vrednost ne presega 42 evrov. To velja le, če otrok ni starejši od 15 let, da se obdaritev zgodi v decembru ter da vrednost darila ne presega 42 evrov.

10. V nagradni igri sem zadel avto

Dobitek v nagradni igri je obdavčen, če njegova vrednost presega 42 evrov. V tem primeru se akontacija dohodnine izračuna in plača po stopnji 25 odstotkov od vrednosti dobitka. Če je nagrada izplačana v denarju, je davčna osnova vrednost nagrade. Če pa je nagrada v naravi, je davčna osnova tržna cena nagrade, povečana s koeficientom davčnega odtegljaja (1,33333).

mladi-mf12-12.1449932428.jpg

11. Na loteriji sem zadel 250 evrov

Pri igri na srečo, kot je loto, je zavezanec za plačilo davka dobitnik, plačnik davka pa je prireditelj klasične igre na srečo, ki od vsakega posameznega dobitka izračuna, odtegne in plača davek z davčnim odtegljajem, ki se šteje kot dokončen davek. Davčna stopnja je 15-odstotna. Davek se nakaže v proračun občine, v kateri ima dobitnik stalno prebivališče. Dobitek od klasičnih iger na srečo se ne obdavči, če je vrednost dobitka nižja od 300 evrov.

mladi-mf12-6.1449931745.jpg

Ste vedeli? Vrednost dobitka in plačan davek se ne vštevata v letno odmero dohodnine.

12. Dobil sem 1.500 evrov depozitnih obresti

Obresti, izplačane v bankah ali hranilnicah v Sloveniji ali EU, so obdavčene, a le tiste nad tisoč evri. V davčno osnovo se vštevajo le obresti nad tisoč evri. Izračuna in plača se dohodnina po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove in se šteje kot dokončni davek. To pomeni, da se ne vštevajo v letno odmero dohodnine.

Ste vedeli? Obresti mora napovedati tudi mladoleten otrok, če so izplačane na njegovo ime. V takšnih primerih vlogo podpiše eden izmed staršev.

mladi-mf12-8.1449931965.jpg

13. Prodal sem delnice za 1.200 evrov

Stopnja davka na kapitalski dobiček znaša 25 odstotkov. Znižuje se vsakih pet let imetništva kapitala za pet odstotnih točk, pri čemer se dohodnina ne plača po 20 letih imetništva. Nabavna vrednost kapitala ob pridobitvi se poviša za odstotek normiranih stroškov, prav tako se vrednost kapitala ob odsvojitvi zniža za odstotek normiranih stroškov. Napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov je treba oddati do 28. februarja. Napoved je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Se pa ob prodaji več delnic v istem koledarskem letu lahko izguba in dobiček v določenih primerih pobotata.

Za delnice, ki so pridobljene s certifikati lastninskega preoblikovanja, se napoved ne vlaga. Prav tako se ne vlaga napoved zaradi prodaje obveznic.

mladi-mf12-10.1449932131.jpg

14. Prek spleta sem kupil prenosnik iz ZDA

Pošiljke iz držav, ki niso članice EU, z blagom v vrednosti do vključno 22 evrov (brez poštnine) so ob uvozu oproščene plačila vseh dajatev. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo DDV. Za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, se poleg DDV plača tudi carina. Pri uvozu alkoholnih in tobačnih izdelkov ter parfumov in toaletnih vod navedene oprostitve ne veljajo.

mladi-mf12-11.1449932216.jpg

Osnova za obračun carine je carinska vrednost blaga, v katero se v celoti vključuje tudi poštnina do namembnega kraja. Carinska stopnja za knjige, mobilne telefone, prenosnike in tablične računalnike je nič, za oblačila od 6,3 do 12 odstotkov, za obutev od tri do 17 odstotkov, za CD in DVD pa 3,5 odstotka. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 odstotkov oziroma znižani stopnji 9,5 odstotka, ki velja na primer za živila, knjige.

mladi-mf12-9.1449932070.jpg

mladi-mf12-7.1449931856.jpg

V preteklosti plačevali celo davek na dušo

Zametke davkov najdemo na vseh območjih sveta, kjer so se oblikovale prve civilizacije. Davke so poznali že 3.500 let pred našim štetjem. Prvotni namen obdavčitve je bil pridobivanje virov za zagotavljanje varnosti, gradnjo svetišč, pozneje za gradnjo cest, mostov, vodovoda, kanalizacije ... Davek so plačevali v pridelkih, živini, srebru in zlatu, pozneje v denarju.

V srednjem veku so zaradi najrazličnejših potreb uvedli nove davke: davek na sol, igralno kocko in karte, moško brado, klobuke, okna, površino streh, celo na človeško dušo. Pogosto so previsoki in neupravičeno porazdeljeni davki vodili do uporov (številni kmečki upori na Slovenskem). Davki so tudi sicer pomembno vplivali na družbeni in siceršnji razvoj (temeljna listina svoboščin, sprejeta v Angliji leta 1215, in bostonska čajanka leta 1773).

Vir: Furs; zgibanka Mladi in davki

Novorojenčki, pa že v davčnem registru

Novorojenček s stalnim oziroma začasnim prebivališčem v Sloveniji se vpiše v davčni register po uradni dolžnosti. To pomeni, da vpis izvede finančni urad samoiniciativno. Potrdilo o davčni številki novorojenčka prejmejo starši po pošti približno v mesecu dni po otrokovem rojstvu.

Ste vedeli? Davčna številka je sestavljena iz osmih številk; sedem je naključno izbranih, osma pa je izračunana po posebnem modelu.

shutterstock-86350150.1449929429.jpg.w.960px.jpg
Foto: Shutterstock

Anketa

Sandra, 23 let: »Davki so v socialni državi, kot je Slovenija, nujno potrebni, a so glede na trenutne razmere pri nas po mojem mnenju previsoki. Plačujemo jih, da ima država finance za zadovoljevanje svojih potreb.«

Sandra-Sterk-23-let.1449929419.jpg

Lidija, 24 let: »Menim, da so davki potrebni, ampak glede na življenjski standard pri nas previsoki. Plačujemo jih za polnjenje državne blagajne.

Lidija-Kondic-24-let.1449929422.jpg

Dejan, 20 let: »Davki so potrebni za razvoj države, seveda, če jih potem višji organi usmerijo v pravo smer. Plačujemo jih, ker mora država oziroma tisti, ki jo vodijo, od nečesa živeti. Drugače naj bi jih plačevali za boljšo prihodnost države, saj naj bi naši davki bili naložba v lastno državo.«

Dejan-Tejic-20-let.1449929416.jpg.n.960px.jpg

Lara, 19 let: »Davkih so previsoki. Ne vem, zakaj plačujem davke. Srečujemo pa jih povsod, razen pri ilegalnih scenah.«

id-Lara-Besic-19-let-

Anketo med mladimi pripravila Jera Lendardič.

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.