(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Dobra dela, dober občutek, dobra družba

Včasih imamo občutek, da kot posameznik v družbi ne moremo nič ukreniti, da smo nemočni. Smo pa del te družbe, nanjo hočeš nočeš vplivamo. Je naše ogledalo. »Pogrešal sem dobre ljudi v svoji bližini, in ker jih nisem našel, sem ugotovil, da bom moral najprej sam postati takšen. Rezultati so pozitivni,« je spoznal naš sogovornik, 23-letni Klemen. Tudi mladi se zavedajo, kako pomembno je, kakšen pečat pustimo v družbi. Zato odstopijo sedež starejšim na avtobusu, pomagajo brezdomcem ... Že s tako malo gesto jim lahko polepšaš dan, pravijo. Vse se začne z majhnimi koraki. Tako je recimo začela tudi Ana Lukner, pobudnica projekta zbiranja hrane Anina zvezdica. Za rojstni dan je prosila prijatelje, naj ji ne nosijo daril, ampak pakirano hrano. Zbrali so je toliko, da so lahko nahranili 37 družin. V šestih letih, odkar se je vse skupaj začelo, pa prek 35 tisoč družin. Je pa še neka posebnost - delujejo brez denarja, torej vse temelji na prostovoljstvu.

Tudi na Mojih financah smo ocenili, da je čas za premike v glavah ljudi. Opazili smo, da nam primanjkuje finančnega znanja. In ker danes živimo v družbi, kjer se vse vrti okrog denarja, je znanje o upravljanju tega nujno potrebno. Zato smo zagnali projekt Mladi in denar. Z njim želimo aktivirati in spodbuditi predvsem mlade, da razmišljajo o svoji finančni prihodnosti. Njihova prihodnost je tudi naša. Svet stoji na mladih.

Zadnjih 22 mesecev ste v prilogi Mladi in denar brali 22 poglavij iz priročnika za izobraževanje mentorjev krožka finančnega opismenjevanja. Prilogo v nekoliko spremenjeni obliki nadaljujemo, saj je finančnih tematik za mlade še veliko. Vse članke bomo objavljali tudi na spletni strani [mladi-denar.si] in na FB Mladi in denar. Nadaljujemo pa tudi tretjo sezono izobraževanj za učitelje. Prijavljenih je 50 učiteljev iz 30 šol. Doslej smo v dveh letih izobrazili že 150 učiteljev iz 90 šol iz vse Slovenije, ki na svojih šolah potem vodijo krožek Mladi in denar. Tudi učitelji z izobraževanjem vračajo družbi, saj krožke vodijo brezplačno.

mladi-mf1-1.1452941075.jpg

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.