Mladi iz Mosta na Soči zmagali na denarnem kvizu! Mladi iz Mosta na Soči zmagali na denarnem kvizu! Danes se je v nacionalnem denarnem kvizu pomerilo 13 razredov osnovnih šol. V znanju o denarju pa so s konkurenco "pometli" učenci Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči!
(TEDEN DENARJA) 13 razredov mladih bo jutri reševalo denarni kviz! (TEDEN DENARJA) 13 razredov mladih bo jutri reševalo denarni kviz! Jutri bo v sklopu evropskega tedna denarja potekal nacionalni denarni kviz, na katerem bo sodelovalo 13 razredov slovenskih osnovnih šol. Zmagovalci se bodo maja letos pomerili v Bruslju!
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim na zimski finančni šoli med počitnicami v Ljubljani in Mariboru.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!

Dobra dela, dober občutek, dobra družba

Včasih imamo občutek, da kot posameznik v družbi ne moremo nič ukreniti, da smo nemočni. Smo pa del te družbe, nanjo hočeš nočeš vplivamo. Je naše ogledalo. »Pogrešal sem dobre ljudi v svoji bližini, in ker jih nisem našel, sem ugotovil, da bom moral najprej sam postati takšen. Rezultati so pozitivni,« je spoznal naš sogovornik, 23-letni Klemen. Tudi mladi se zavedajo, kako pomembno je, kakšen pečat pustimo v družbi. Zato odstopijo sedež starejšim na avtobusu, pomagajo brezdomcem ... Že s tako malo gesto jim lahko polepšaš dan, pravijo. Vse se začne z majhnimi koraki. Tako je recimo začela tudi Ana Lukner, pobudnica projekta zbiranja hrane Anina zvezdica. Za rojstni dan je prosila prijatelje, naj ji ne nosijo daril, ampak pakirano hrano. Zbrali so je toliko, da so lahko nahranili 37 družin. V šestih letih, odkar se je vse skupaj začelo, pa prek 35 tisoč družin. Je pa še neka posebnost - delujejo brez denarja, torej vse temelji na prostovoljstvu.

Tudi na Mojih financah smo ocenili, da je čas za premike v glavah ljudi. Opazili smo, da nam primanjkuje finančnega znanja. In ker danes živimo v družbi, kjer se vse vrti okrog denarja, je znanje o upravljanju tega nujno potrebno. Zato smo zagnali projekt Mladi in denar. Z njim želimo aktivirati in spodbuditi predvsem mlade, da razmišljajo o svoji finančni prihodnosti. Njihova prihodnost je tudi naša. Svet stoji na mladih.

Zadnjih 22 mesecev ste v prilogi Mladi in denar brali 22 poglavij iz priročnika za izobraževanje mentorjev krožka finančnega opismenjevanja. Prilogo v nekoliko spremenjeni obliki nadaljujemo, saj je finančnih tematik za mlade še veliko. Vse članke bomo objavljali tudi na spletni strani [mladi-denar.si] in na FB Mladi in denar. Nadaljujemo pa tudi tretjo sezono izobraževanj za učitelje. Prijavljenih je 50 učiteljev iz 30 šol. Doslej smo v dveh letih izobrazili že 150 učiteljev iz 90 šol iz vse Slovenije, ki na svojih šolah potem vodijo krožek Mladi in denar. Tudi učitelji z izobraževanjem vračajo družbi, saj krožke vodijo brezplačno.

mladi-mf1-1.1452941075.jpg

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.