(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Prva ideja (mogoče) ni tista, ki bo uspela!

Priznajte, da ste se sami ali s prijatelji že kdaj poigravali z mislijo, da bi realiziral kakšno svojo »noro« idejo, se podali v startup vode, a ste trčili v težko oviro poimenovano »Ah, brezveze!« Kaj je pomembno vedeti, da vam startup projekt lahko uspe?

Startup scena v Sloveniji doživlja svojo pomlad, svež veter, ki vije po naši deželici pa daje občutek, da se podjetna miselnost med mladimi počasi, a vztrajno »sidra« v naše »pore«. Na »polno se dogaja« tudi v kamniškem mladinskem centru Kotlovnica - v torek, 16. februarja, se pri njih ponuja priložnost za vse mlade željne startup znanja - začenja se brezplačna startup šola podjetništva za mlade!

Pogovarjali smo se z Matjažem Jugom, vodjo KIKštarterja, ETC Adriatic in enem izmed predavateljev startup šole podjetništva za mlade.

Startup-dogajanje-v-Kamniku.1455294994.jpg.s.720px.jpg

V Kamniku torej pripravljate 5-urni brezplačen program, poimenovan Startup šola podjetništva - navadno se »ekstra« znanje plača?

Pri nas so vse delavnice ter predavanja brezplačna in jih v večini primerov izvajajo stanovalci, uporabniki ali mentorji KIKštarterja prav tako brezplačno. Naš coworking prostor deluje po principu 95 % delam za sebe, 5 % za skupnost. Startup šola podjetništva pa je ena od rednih aktivnosti, ki poteka dvakrat letno, pomladi in jeseni. Namenjena je vsem, ki imajo željo imeti lastno podjetje oziroma jih zanima startup okolje, prijavi se lahko ekipa ali posameznik iz kateregakoli konca Slovenije. Do sedaj smo organizirali tri podobne šole, na katerih smo imeli že skupno 60 udeležencev.

Kakšno poglavitno »šolsko startup lekcijo« pa želite predati mladim?

Mladim želimo razložiti, da startup podjetja ne ustvariš čez noč, ampak je zanj potrebno trdo delo, ogromno znanja in izkušenj! Želimo jim razširiti obzorja in predstaviti možnosti, ki jih ponuja poslovni svet in naša kreativna skupnost. Predvsem pa želimo mlade naučiti, naj v življenju delajo tisto, kar radi delajo in naj v okviru tega iščejo priložnosti in nove ideje.

Verjetno je precej »romantično« pričakovati, da bo ravno vsaka ideja »tista prava« ...

Ja, želimo jih pripraviti na to, da začnejo razmišljati dinamično ter da prva ideja mogoče ni tista, ki bo uspela. Uspeh ideje je odvisen tudi od ekipe, izkušenj, motivacije, želje in kreativnega okolja, kjer ideja nastaja in se razvija.

Pravite, da spodbujate mlade, kakšen pa je po vaših izkušnjah pri vas odziv denimo srednješolcev?

Mladi imajo zelo dobre ideje! Največji problem je družba, ki slabo sprejema neuspehe in mladi, ki imajo občutek, da bodo že s prvo idejo uspeli. Pri nas podpiramo vse ideje, ne glede na to, če v samem začetku niso »startupovske«. Na torkovi delavnici pričakujemo med 20 do 30 udeležencev, starih med 18 in 35 let. Na žalost pa ne moremo reči, da je iz strani srednješolcev ogromno zanimanja, saj so v večini primerov zaposleni s šolo, maturo in obveznimi izbirnimi vsebinami.

S kakšnimi zanimivimi startupi mladih (v najširšem pomenu te besede) pa se lahko pri vas pohvalite v zadnjem času?

V KIKštarterju so trenutno najbolj vroči startupi - ADstar (spletno oglaševanje), golfzogice.si (prodaja rabljenih golf žogic), Omisli.si (spletni portal s ponudniki), BisterUm (kognitivni treningi), PracticeTape (spletno učenje glasbe).

Glede na vaše izkušnje - kakšen nasvet za mlade?

Mladim predlagamo, da čim več potujejo, delajo, pridobivajo izkušnje in delajo tisto v čemur najbolj uživajo.

Več o Startup šoli podjetništva:

[www.kotlovnica.si] za udeležbo zbirajo na:

kik-starter@kotlovnica.si

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.