(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Prva ideja (mogoče) ni tista, ki bo uspela!

Priznajte, da ste se sami ali s prijatelji že kdaj poigravali z mislijo, da bi realiziral kakšno svojo »noro« idejo, se podali v startup vode, a ste trčili v težko oviro poimenovano »Ah, brezveze!« Kaj je pomembno vedeti, da vam startup projekt lahko uspe?

Startup scena v Sloveniji doživlja svojo pomlad, svež veter, ki vije po naši deželici pa daje občutek, da se podjetna miselnost med mladimi počasi, a vztrajno »sidra« v naše »pore«. Na »polno se dogaja« tudi v kamniškem mladinskem centru Kotlovnica - v torek, 16. februarja, se pri njih ponuja priložnost za vse mlade željne startup znanja - začenja se brezplačna startup šola podjetništva za mlade!

Pogovarjali smo se z Matjažem Jugom, vodjo KIKštarterja, ETC Adriatic in enem izmed predavateljev startup šole podjetništva za mlade.

Startup-dogajanje-v-Kamniku.1455294994.jpg.s.720px.jpg

V Kamniku torej pripravljate 5-urni brezplačen program, poimenovan Startup šola podjetništva - navadno se »ekstra« znanje plača?

Pri nas so vse delavnice ter predavanja brezplačna in jih v večini primerov izvajajo stanovalci, uporabniki ali mentorji KIKštarterja prav tako brezplačno. Naš coworking prostor deluje po principu 95 % delam za sebe, 5 % za skupnost. Startup šola podjetništva pa je ena od rednih aktivnosti, ki poteka dvakrat letno, pomladi in jeseni. Namenjena je vsem, ki imajo željo imeti lastno podjetje oziroma jih zanima startup okolje, prijavi se lahko ekipa ali posameznik iz kateregakoli konca Slovenije. Do sedaj smo organizirali tri podobne šole, na katerih smo imeli že skupno 60 udeležencev.

Kakšno poglavitno »šolsko startup lekcijo« pa želite predati mladim?

Mladim želimo razložiti, da startup podjetja ne ustvariš čez noč, ampak je zanj potrebno trdo delo, ogromno znanja in izkušenj! Želimo jim razširiti obzorja in predstaviti možnosti, ki jih ponuja poslovni svet in naša kreativna skupnost. Predvsem pa želimo mlade naučiti, naj v življenju delajo tisto, kar radi delajo in naj v okviru tega iščejo priložnosti in nove ideje.

Verjetno je precej »romantično« pričakovati, da bo ravno vsaka ideja »tista prava« ...

Ja, želimo jih pripraviti na to, da začnejo razmišljati dinamično ter da prva ideja mogoče ni tista, ki bo uspela. Uspeh ideje je odvisen tudi od ekipe, izkušenj, motivacije, želje in kreativnega okolja, kjer ideja nastaja in se razvija.

Pravite, da spodbujate mlade, kakšen pa je po vaših izkušnjah pri vas odziv denimo srednješolcev?

Mladi imajo zelo dobre ideje! Največji problem je družba, ki slabo sprejema neuspehe in mladi, ki imajo občutek, da bodo že s prvo idejo uspeli. Pri nas podpiramo vse ideje, ne glede na to, če v samem začetku niso »startupovske«. Na torkovi delavnici pričakujemo med 20 do 30 udeležencev, starih med 18 in 35 let. Na žalost pa ne moremo reči, da je iz strani srednješolcev ogromno zanimanja, saj so v večini primerov zaposleni s šolo, maturo in obveznimi izbirnimi vsebinami.

S kakšnimi zanimivimi startupi mladih (v najširšem pomenu te besede) pa se lahko pri vas pohvalite v zadnjem času?

V KIKštarterju so trenutno najbolj vroči startupi - ADstar (spletno oglaševanje), golfzogice.si (prodaja rabljenih golf žogic), Omisli.si (spletni portal s ponudniki), BisterUm (kognitivni treningi), PracticeTape (spletno učenje glasbe).

Glede na vaše izkušnje - kakšen nasvet za mlade?

Mladim predlagamo, da čim več potujejo, delajo, pridobivajo izkušnje in delajo tisto v čemur najbolj uživajo.

Več o Startup šoli podjetništva:

[www.kotlovnica.si] za udeležbo zbirajo na:

kik-starter@kotlovnica.si

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.