Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Prva ideja (mogoče) ni tista, ki bo uspela!

Priznajte, da ste se sami ali s prijatelji že kdaj poigravali z mislijo, da bi realiziral kakšno svojo »noro« idejo, se podali v startup vode, a ste trčili v težko oviro poimenovano »Ah, brezveze!« Kaj je pomembno vedeti, da vam startup projekt lahko uspe?

Startup scena v Sloveniji doživlja svojo pomlad, svež veter, ki vije po naši deželici pa daje občutek, da se podjetna miselnost med mladimi počasi, a vztrajno »sidra« v naše »pore«. Na »polno se dogaja« tudi v kamniškem mladinskem centru Kotlovnica - v torek, 16. februarja, se pri njih ponuja priložnost za vse mlade željne startup znanja - začenja se brezplačna startup šola podjetništva za mlade!

Pogovarjali smo se z Matjažem Jugom, vodjo KIKštarterja, ETC Adriatic in enem izmed predavateljev startup šole podjetništva za mlade.

Startup-dogajanje-v-Kamniku.1455294994.jpg.s.720px.jpg

V Kamniku torej pripravljate 5-urni brezplačen program, poimenovan Startup šola podjetništva - navadno se »ekstra« znanje plača?

Pri nas so vse delavnice ter predavanja brezplačna in jih v večini primerov izvajajo stanovalci, uporabniki ali mentorji KIKštarterja prav tako brezplačno. Naš coworking prostor deluje po principu 95 % delam za sebe, 5 % za skupnost. Startup šola podjetništva pa je ena od rednih aktivnosti, ki poteka dvakrat letno, pomladi in jeseni. Namenjena je vsem, ki imajo željo imeti lastno podjetje oziroma jih zanima startup okolje, prijavi se lahko ekipa ali posameznik iz kateregakoli konca Slovenije. Do sedaj smo organizirali tri podobne šole, na katerih smo imeli že skupno 60 udeležencev.

Kakšno poglavitno »šolsko startup lekcijo« pa želite predati mladim?

Mladim želimo razložiti, da startup podjetja ne ustvariš čez noč, ampak je zanj potrebno trdo delo, ogromno znanja in izkušenj! Želimo jim razširiti obzorja in predstaviti možnosti, ki jih ponuja poslovni svet in naša kreativna skupnost. Predvsem pa želimo mlade naučiti, naj v življenju delajo tisto, kar radi delajo in naj v okviru tega iščejo priložnosti in nove ideje.

Verjetno je precej »romantično« pričakovati, da bo ravno vsaka ideja »tista prava« ...

Ja, želimo jih pripraviti na to, da začnejo razmišljati dinamično ter da prva ideja mogoče ni tista, ki bo uspela. Uspeh ideje je odvisen tudi od ekipe, izkušenj, motivacije, želje in kreativnega okolja, kjer ideja nastaja in se razvija.

Pravite, da spodbujate mlade, kakšen pa je po vaših izkušnjah pri vas odziv denimo srednješolcev?

Mladi imajo zelo dobre ideje! Največji problem je družba, ki slabo sprejema neuspehe in mladi, ki imajo občutek, da bodo že s prvo idejo uspeli. Pri nas podpiramo vse ideje, ne glede na to, če v samem začetku niso »startupovske«. Na torkovi delavnici pričakujemo med 20 do 30 udeležencev, starih med 18 in 35 let. Na žalost pa ne moremo reči, da je iz strani srednješolcev ogromno zanimanja, saj so v večini primerov zaposleni s šolo, maturo in obveznimi izbirnimi vsebinami.

S kakšnimi zanimivimi startupi mladih (v najširšem pomenu te besede) pa se lahko pri vas pohvalite v zadnjem času?

V KIKštarterju so trenutno najbolj vroči startupi - ADstar (spletno oglaševanje), golfzogice.si (prodaja rabljenih golf žogic), Omisli.si (spletni portal s ponudniki), BisterUm (kognitivni treningi), PracticeTape (spletno učenje glasbe).

Glede na vaše izkušnje - kakšen nasvet za mlade?

Mladim predlagamo, da čim več potujejo, delajo, pridobivajo izkušnje in delajo tisto v čemur najbolj uživajo.

Več o Startup šoli podjetništva:

[www.kotlovnica.si] za udeležbo zbirajo na:

kik-starter@kotlovnica.si

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.