Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Kako sem v dveh mesecih prihranil 200 evrov

Vsi se nenehno ukvarjamo s tem, kako dobiti več denarja, da ga bomo imeli končno enkrat dovolj. Tega vprašanja sem se lotil tudi sam kot 18-letni dijak. Ugotovil sem, da z malim finančnim načrtom lahko veliko prihranim, spoznal pa tudi, da ni vse v količini denarja, ampak v ravnanju z njim. 

Naše finančne težave ne izvirajo zgolj in samo iz prilivov, ampak tudi in predvsem odlivov. To sem spoznal, ko sem lani začel obiskovati krožek finančnega opismenjevanja Mladi in denar na svoji šoli - gimnaziji in srednji ekonomski šoli v Trbovljah. Toda, kaj se zgodi, če imamo stroške pod nadzorom? Moj odgovor je v naslovu - v malo več kot dveh mesecih sem prihranil 200 evrov. Kako? Sestavil sem preprost finančni načrt. Najprej sem vse svoje stroške razdelil v tri kategorije: nujno (dva evra za malico na delovni dan, prej sem porabil 2,5 evra na dan); določil sem dovoljeno dodatno tedensko porabo, to je bilo pet evrov, ves preostali denar pa sem dal v kategorijo prihranki. Zelo sem se moral potruditi, da nisem porabil vseh dovoljenih pet evrov na teden, ampak le dva evra ali pa še to ne. Za sestavo načrta sem potreboval eno uro. Rezultat pa ni bil samo prihranek, ampak to, da sem za vsak evro vedel, kam je namenjen. Preden sem karkoli kupil, sem vsakič dobro premislil, ali je to res nujno.

varcevanje1-ss.1455639345.jpg.w.960px.jpg
Foto: Shutterstock

Mali načrt, veliki prihranki

Priprava načrta ni bila zahtevna niti dolgotrajna. Najbolj me je prevzelo, kako lahko majhna stvar kot finančni načrt popolnoma spremeni moj pogled na odhodke. Drži pa tudi, da papir vse prenese. Zato je še kako pomembna izvedba. Tu pa se začne pravi boj. Na mesec dobim vsega skupaj največ okoli 150 evrov štipendije, žepnine, denar za malice. Čeprav nisem dobival niti centa več, sem ob koncu meseca namesto fige v roki držal 100 evrov. Ta mali načrt ni spremenil ničesar drugega kot le moje mišljenje. Vsak nakup je za sabo potegnil kačo misli, češ »ta teden mi ostane za sproti le še tri evre« ali pa »ojej, tole se pa že trga od prihrankov«. Zato se je moj odnos do nakupovanja temeljito spremenil. Nisem več brezbrižno hodil po trgovinah in kupoval, kar mi je pač padlo v oči z velikimi črkami AKCIJA. Nisem mogel verjeti, kako je moje finančno stanje odvisno od mojih dejanj po tem, ko denar dobim, in ne od tega, koliko ga dobim.

Denar je treba upravljati, kolikor ga pač je. Zame je morda to 10 evrov, za nekoga 100, za tretjega tisoč evrov.

Kaj sem spoznal

Spoznanje 1:

Krožek Mladi in Denar me je naučil še nekaj zelo pomembnega: denar je treba uprav­ljati, kolikor ga pač je. Zame je morda to 10 evrov, za nekoga 100, za tretjega tisoč evrov. A vendarle ga je treba upravljati, saj mišljenje »Ko bom bogat, bo upravljanje denarja bolj preprosto« ne drži. Bogat ne moreš biti, če te premami že nekaj rdečih črk v trgovini.

Spoznanje 2:

Še ena stvar je vredna omembe: preden sem poskusil narediti finančni načrt, sem velikokrat razmiš­ljal, da prihrankov pač ne morem imeti, saj ves denar porabim za najbolj nujno - hrano ali manjše nakupe, ki so bili takrat po moje vsekakor utemeljeni. Spraševal sem se, kako bom kaj privarčeval, če pa vse porabim že samo za normalno življenje. Pa ni bilo res. Danes vem, da ne. Tako se mi je zdelo in temu sem verjel, dokler nisem poskusil in z voljo vztrajal. Odpovedal sem se dragim zabavam, kjer sem na teden zapravil tudi do 15 evrov. Nehal sem tudi kupovati hrano zvečer in nisem šel po šoli v trgovino po manjšo sladkarijo ali kaj podobnega.

Spoznanje 3:

Danes se nasmehnem, ko v trgovini opazim, kako trgovke na blagajni ponujajo kupcem juhe iz vrečke, ki so v akciji, oni pa brez premisleka rečejo: »Zakaj pa ne, če je v akciji.« Sam dobro vem, zakaj ne - ker tega ne potrebujete. In pravkar ste porabili tri evre, ki jih boste nekje drugje bolj potrebovali!

Tako sem svojo pot v prihodnost začel z znanjem o vodenju osebnih financ. Morda se sliši zapleteno, pa ni. Pomembna sta disciplina in zavedanje, da ima vsak naš nakup neko ozadje. Res pa je tudi, da bo denar šel težje iz rok, če imamo finančni načrt. Ob vsakem nepotrebnem nakupu se bo prižgala rdeča lučka - ali to res potrebujem?

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.