(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Kako sem v dveh mesecih prihranil 200 evrov

Vsi se nenehno ukvarjamo s tem, kako dobiti več denarja, da ga bomo imeli končno enkrat dovolj. Tega vprašanja sem se lotil tudi sam kot 18-letni dijak. Ugotovil sem, da z malim finančnim načrtom lahko veliko prihranim, spoznal pa tudi, da ni vse v količini denarja, ampak v ravnanju z njim. 

Naše finančne težave ne izvirajo zgolj in samo iz prilivov, ampak tudi in predvsem odlivov. To sem spoznal, ko sem lani začel obiskovati krožek finančnega opismenjevanja Mladi in denar na svoji šoli - gimnaziji in srednji ekonomski šoli v Trbovljah. Toda, kaj se zgodi, če imamo stroške pod nadzorom? Moj odgovor je v naslovu - v malo več kot dveh mesecih sem prihranil 200 evrov. Kako? Sestavil sem preprost finančni načrt. Najprej sem vse svoje stroške razdelil v tri kategorije: nujno (dva evra za malico na delovni dan, prej sem porabil 2,5 evra na dan); določil sem dovoljeno dodatno tedensko porabo, to je bilo pet evrov, ves preostali denar pa sem dal v kategorijo prihranki. Zelo sem se moral potruditi, da nisem porabil vseh dovoljenih pet evrov na teden, ampak le dva evra ali pa še to ne. Za sestavo načrta sem potreboval eno uro. Rezultat pa ni bil samo prihranek, ampak to, da sem za vsak evro vedel, kam je namenjen. Preden sem karkoli kupil, sem vsakič dobro premislil, ali je to res nujno.

varcevanje1-ss.1455639345.jpg.w.960px.jpg
Foto: Shutterstock

Mali načrt, veliki prihranki

Priprava načrta ni bila zahtevna niti dolgotrajna. Najbolj me je prevzelo, kako lahko majhna stvar kot finančni načrt popolnoma spremeni moj pogled na odhodke. Drži pa tudi, da papir vse prenese. Zato je še kako pomembna izvedba. Tu pa se začne pravi boj. Na mesec dobim vsega skupaj največ okoli 150 evrov štipendije, žepnine, denar za malice. Čeprav nisem dobival niti centa več, sem ob koncu meseca namesto fige v roki držal 100 evrov. Ta mali načrt ni spremenil ničesar drugega kot le moje mišljenje. Vsak nakup je za sabo potegnil kačo misli, češ »ta teden mi ostane za sproti le še tri evre« ali pa »ojej, tole se pa že trga od prihrankov«. Zato se je moj odnos do nakupovanja temeljito spremenil. Nisem več brezbrižno hodil po trgovinah in kupoval, kar mi je pač padlo v oči z velikimi črkami AKCIJA. Nisem mogel verjeti, kako je moje finančno stanje odvisno od mojih dejanj po tem, ko denar dobim, in ne od tega, koliko ga dobim.

Denar je treba upravljati, kolikor ga pač je. Zame je morda to 10 evrov, za nekoga 100, za tretjega tisoč evrov.

Kaj sem spoznal

Spoznanje 1:

Krožek Mladi in Denar me je naučil še nekaj zelo pomembnega: denar je treba uprav­ljati, kolikor ga pač je. Zame je morda to 10 evrov, za nekoga 100, za tretjega tisoč evrov. A vendarle ga je treba upravljati, saj mišljenje »Ko bom bogat, bo upravljanje denarja bolj preprosto« ne drži. Bogat ne moreš biti, če te premami že nekaj rdečih črk v trgovini.

Spoznanje 2:

Še ena stvar je vredna omembe: preden sem poskusil narediti finančni načrt, sem velikokrat razmiš­ljal, da prihrankov pač ne morem imeti, saj ves denar porabim za najbolj nujno - hrano ali manjše nakupe, ki so bili takrat po moje vsekakor utemeljeni. Spraševal sem se, kako bom kaj privarčeval, če pa vse porabim že samo za normalno življenje. Pa ni bilo res. Danes vem, da ne. Tako se mi je zdelo in temu sem verjel, dokler nisem poskusil in z voljo vztrajal. Odpovedal sem se dragim zabavam, kjer sem na teden zapravil tudi do 15 evrov. Nehal sem tudi kupovati hrano zvečer in nisem šel po šoli v trgovino po manjšo sladkarijo ali kaj podobnega.

Spoznanje 3:

Danes se nasmehnem, ko v trgovini opazim, kako trgovke na blagajni ponujajo kupcem juhe iz vrečke, ki so v akciji, oni pa brez premisleka rečejo: »Zakaj pa ne, če je v akciji.« Sam dobro vem, zakaj ne - ker tega ne potrebujete. In pravkar ste porabili tri evre, ki jih boste nekje drugje bolj potrebovali!

Tako sem svojo pot v prihodnost začel z znanjem o vodenju osebnih financ. Morda se sliši zapleteno, pa ni. Pomembna sta disciplina in zavedanje, da ima vsak naš nakup neko ozadje. Res pa je tudi, da bo denar šel težje iz rok, če imamo finančni načrt. Ob vsakem nepotrebnem nakupu se bo prižgala rdeča lučka - ali to res potrebujem?

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.