(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Top 4 mladi in drzni: Razkrivamo mlade, ki znajo pritegniti milijone

Urška Sršen, Nejc Kodrič, Mariano Kostelec in Tim Potočnik so top 4 mladi in drzni po izboru portala startaj.si in Pprojekta finančnega opismenjevanja Mladi in denar.

Vsi so mlajši od 30 let, z njihovo idejo jim uspelo privabiti milijone, njihovi start-upi zaposlujejo več 10 ljudi, nekateri celo čez sto. Kako jim je uspelo? Ogromno dela, učenja na napakah, nekaj sreče, predvsem pa veliko strasti do posla in življenja.

mur-srsen-runje10-sb.1457793437.jpg.n.960px.jpg
Foto: Sandi Baumkirher

Urška Sršen, 26 let, Bellabeat

S PAMETNIM NAKITOM POSTALA AMBASADORKA TEHNOLOGIJE

"Gremo do konca, nič nas ne more ustaviti."

Cifra: 7,5 milijona dolarjev investicij

Zaposleni: 60

Urška Sršen, sicer po izobrazbi kiparka, je s Hrvatom Sandrom Murom postavila Bellabeat, dobri dve leti staro podjetje, ki razvija pametni nakit. Ta spremlja aktivnosti organizma, kot sta stres in menstrualni cikel. Podjetje zaposluje 60 ljudi in ima pisarne v San Franciscu, Šenzenu in Zagrebu. Samo eden od njihovih izdelkov - pametni nakit LEAF - ima po besedah Sršenove že okoli 200 tisoč uporabnic. »Letos nameravamo lansirati nove izdelke, ki ženskam s tehnologijo pomagajo pri ustvarjanju bolj zdravega življenja, in svojo znamko na azijskem trgu,« nam je razkrila. Hkrati načrtuje povečanje ekipe, predvsem evropskega dela.

Bellabeat je bil leta 2014 kot eden izmed redkih start-upov sprejet v priznani ameriški pospeševalnik Y Combinator (pospeševalnik sprejeme manj kot dva odstotka vseh prijavljenih podjetij). Nato so od ameriških vlagateljev pridobili 4,5 milijona dolarjev, v začetku leta 2015 pa še tri milijone. Med vlagatelji je celo filmska igralka Jessica Alba. Bellabeatove izdelke prodajajo veliki trgovski velikani BestBuy in Target. Veliko zanimanje je pokazal celo svetovni kralj trgovin Walmart, a mu je Sršenova dala košarico. »Bolj se vidimo v elitnih trgovinah,« je povedala pred časom.

Veliko priznanje je mladi Slovenki letošnjega januarja izkazala revija Forbes, ki jo je uvrstila na seznam »30under30« oziroma med mlade Evropejce, ki spreminjajo svet. V deset kategorij so razvrstili 300 najboljših mladih, kreativnih inovatorjev in drznih podjetnikov v Evropi, Sršenova pa je postala ambasadorka tehnologije.

kostele-mariano-xx.1457793439.jpg.o.240px.jpg
Foto: Marisa Cardoso

Mariano Kostelec, 27 let, Uniplaces

MLADENIČ EVROPO OSVAJA S ŠTUDENTSKIM AIR­BNBJEM

"Začnite takoj. Nikoli namreč ne bo pravi čas."

Cifra: 30 milijonov dolarjev investicij

Zaposleni: več kot 130 ljudi

Mariano Kostelec je potomec Slovencev, ki so se po drugi svetovni vojni izselili v Argentino. »Ko sem bil star 14 let, smo se odločili za selitev nazaj v Evropo. Najprej smo dve leti živeli v Franciji, nato pa tri leta v Sloveniji, saj je oče dobil službo v Revozu,« razlaga sogovornik, ki je gimnazijo končal v Novem mestu - kot zlati maturant s številnimi priznanji z državnih in mednarodnih tekmovanj.

Kostelec zdaj živi in dela v Lizboni, kjer skupaj s soustanoviteljema, Britancem Benom Grechom in Portugalcem Miguelom Amarom, vodi podjetje Uniplaces. Gre za spletno tržnico za študentske nastanitve. Uporabniki Uniplaces lahko v nekaj sekundah z vnosom kraja prihodnjega študija in datumov prihoda ter odhoda pregledajo ponudbo prostih nastanitev. Brskanje po seznamih in zemljevidih z označenimi lokacijami stanovanj je podobno uporabniški izkušnji aplikacije za turistične nastanitve Airbnb.

Platforma je za najemodajalce doslej ustvarila več kot 23 milijonov evrov prihodkov. Najmočnejši trgi so južnoevropski, London in Nemčija. V prihodnjih mesecih nameravajo okrepiti navzočnost tudi na drugih evropskih trgih, se razširiti v ZDA in Avstralijo. Podjetje, ki zaposluje več kot 130 ljudi, je od leta 2012 prejelo slabih 30 milijonov dolarjev investicij, 24 milijonov samo lanskega novembra. Takrat je start-up z 22 milijoni evrov kot največji vlagatelj podprl sklad Atomico, ki ga je, mimogrede, soustanovil Šved Niklas Zen­nström, sicer tudi ustanovitelj Skypa.

Kostelčev življenjepis je kljub mladosti zelo bogat. Računalništvo in menedžment je študiral na londonskem King's, delal kot analitik pri Goldman Sachsu v Londonu, leta 2011 se najprej preselil na Japonsko, nato na Kitajsko, kjer je postavljal temelje za azijsko širitev ameriškega Groupona, spletnega ponudnika ugodnih skupinskih nakupov. V Slovenijo, pravi, se vrača na vsake tri mesece, predvsem pa mu je všeč Bled, kamor tudi pelje svoje prijatelje.

tim-potocnik.1457793440.jpg.n.960px.jpg

Tim Potočnik, 23 let, Eurosender

OD ROKAVIC DO MILIJONSKEGA START-UPA

"Proaktivni in zagnani prej ali slej dobijo priložnost."

Cifra: 3,6 milijona evrov je vreden Eurosender

Zaposleni: 15

Tim Potočnik se je podjetništva lotil že pri 18 letih, ko je s prijateljem in sošolcem Janom Štefetom in s pomočjo družinskega tekstilnega podjetja na trg poslal rokavice za pametne telefone, v katere so vtkali karbonske in srebrne nitke.

Posel je sprva cvetel, kmalu pa se je pojavila močnejša konkurenca in prodaja je začela upadati. A ko se zaprejo ena vrata, se navadno druga odprejo. Potočnik je namreč na Poljskem tržil rokavice, ob odhodu domov pa se je nabralo veliko prtljage. »Iskal sem rešitev, kako bi lahko vse skupaj poceni poslal po pošti,« razlaga Potočnik, a kmalu ugotovil, kako nepregleden, predvsem pa uporabnikom neprilagodljiv in drag je trg kurirskih storitev.

Tako je iz neprijetne osebne izkušnje pred dvema letoma nastala ideja za Eurosender. Potočnik in Štefe sta razvila spletno platformo, ki združuje povpraševanje strank - študentov, izseljencev, pa tudi manjših in srednjih podjetij, ki iščejo čezmejne storitve hitre dostave. S tem pridobi pogajalsko moč in posledično nižje cene pri velikih kurirskih službah, kot so DPD, GLS in UPS, ki sicer še vedno fizično opravijo dostavo. Potočnik pravi, da so njihove cene tudi 70 odstotkov nižje, kot bi bile neposredno pri podjetjih za hitro dostavo ali pri poštnem okencu.

Možnosti so prepoznali tudi vlagatelji. Ljubljanska ekipa, ki šteje 15 ljudi, je pridobila skupno 350 tisoč evrov vložka - 220 tisoč evrov so prispevali slovenski poslovni angeli, preostalo pa sklad Silicijevi vrtički, ki ga sestavljajo uspešni podjetniki. Ob zadnjem vložku junija lani je bilo podjetje ocenjeno na 3,6 milijona evrov. Eurosenderjeva ekipa ta hip šteje 15 ljudi, načrtujejo pa že nove okrepitve.

kodric-nejc-xx.1457793438.jpg.w.960px.jpg

Nejc Kodrič, 27 let, Bitstamp

NAJMLAJŠI NA LESTVICI MILIJONARJEV

"Med študijem sem kar iz knjižnice vodil podjetje."

Cifra: 60 milijonov je bil vreden Bitstamp leta 2014; 10 milijonov vložek hedge sklada

Zaposleni: skupaj z zunanjimi sodelavci več kot 30

Nejc Kodrič, direktor in soustanovitelj trgovalne platforme za bitne kovance Bitstamp, je bil s 26 leti najmlajši na Managerjevi lestvici najbogatejših 100. Platformo sta z Damjanom Merlakom, nekaj let starejšim kolegom iz Kranja, ustanovila med poletnimi počitnicami v mesecu dni leta 2011. Kodrič je bil torej takrat star 22 let. Kodričeva mama je bila sprva zadržana do njegovih podjetniških podvigov, oče mu je v podporo doniral 700 evrov za prvi posel, ki se ga je lotil pri 18 letih. To je bila prodaja računalniške opreme in servis računalnikov. Posel je nato opustil in se vrnil na fakulteto.

Bitstamp je Manager lani ovrednotil na 60 milijonov evrov, deleža mladih solastnikov na skoraj 23 milijonov evrov. Pristala sta na 43. mestu Managerjeve lestvice. Lani sta si mlada Kranjčana morda nakopala kakšen siv las, ko so zaradi vdora v njihovo menjalnico imeli za kar 4,5 milijona evrov škode. To pa je tudi eden izmed glavnih razlogov, da ju letos na lestvici milijonarjev ni. Preveč je neznank, da bi lahko naredili zanesljivo oceno vrednosti premoženja, so povedali na Managerju. Bitstamp ima 26-odstotni svetovni tržni delež. Lani je bilo prek njune platforme približno 1,8 milijarde dolarjev prometa. Poslovne prostore imajo v Londonu, Luk­semburgu in New Yorku.

Kodrič je še posebno ponosen, da je Bitstamp nastal brez tveganega kapitala. Leta 2014 pa je ameriški hedge sklad Pantera Capital vložil v Bitstamp okoli 10 milijonov dolarjev. Bitstamp je bil imenovan za najboljši start-up v kategoriji virtualni denar v letu 2014. Čeprav velja bitcoin za špekulativno naložbo, pa Kodrič za svoj denar išče konservativne. Ena teh je bila tudi v kmetijo s 1.200 glavami živine.

KAJ JE START-UP

Start-up je vsaka organizacija, ki razvija nov produkt v negotovih okoliščinah. Po opredelitvi ameriškega podjetnika in profesorja Steva Blanka je cilj start-upa, da najde ponovljiv poslovni model, ki je razširljiv (scalable) na različnih trgih. Start-upi se od drugih podjetij razlikujejo po tem, da raziskujejo nove poslovne modele in poskušajo prodreti na povsem nove trge. Blank pravi, da zagonska podjetja gradijo na neuspehih in ugotavljajo, kaj deluje in kaj ne, dokler ne pridejo do nekega učinkovitega poslovnega modela z možnostjo za veliko in hitro rast.

5 poti do denarja

BANKE DENARJA START­UPOM NAVADNO NE DAJO. PREVEČ TVEGANO, PRAVIJO BANČNIKI. »LE MAJHEN ODSTOTEK PODJETJI DOČAKA PETI ROJSTNI DAN,« DODAJA PSIHOLOGINJA VERONIKA SELES. KAKO POTEM DO DENARJA?

1. SREDSTVA ZA PRVE KORAKE v podjetniški svet največkrat zagotovi podjetnik sam. Prihodnjim vlagateljem tako dokazuje verodostojnost svojega projekta. Pri tem mu večkrat priskočijo na pomoč drugi neformalni vlagatelji, ki so po definiciji poleg njih 4F (founders (ustanoviteljev), family (družina), friends (prijatelji) in fools (naivneži)).

2. ZA USPEŠEN RAZVOJ IDEJE, TRŽENJE IN PRODOR je treba pridobiti dodatne vire kapitala. Odprejo se različne kombinacije lastniškega financiranja, vse odvisno od faze, v kateri je start-up. V začetnih fazah pride v poštev semenski kapital, največkrat v vrednosti do pol milijona evrov.

Info: Slovenski podjetniški sklad bo skupaj z Iniciativo Start:up Slovenija razdelil osem milijonov evrov, in sicer v obliki zagonskih subvencij, konvertibilnega posojila (75 tisoč evrov) in lastniške investicije (200 tisoč evrov). Prvi razpis bo objavljen v sredini marca.

3. KO PODJETJE PREBIJE LED IN VSAJ DELOMA ZAŽIVI, se kot drugi najpomembnejši vlagatelji glede na prakso pojavijo poslovni angeli - bogati posamezniki z željo po vlaganju v tvegana mlada podjetja. V zameno za denar zahtevajo lastniški delež; ta je odvisen od višine investicije in se giblje med petimi in 15 odstotki.

Info: v Sloveniji poznamo dve organizirani skupini poslovnih angelov; prva v obliki kluba poslovnih angelov, ki investira do 300 tisoč evrov, druga pa v obliki sklada Silicijevih vrtičkov, ki je pripravljena start-up podpreti z do 40 tisoč evri. Pred tedni se je javilo tudi švicarsko softversko podjetje Netcetera, ki v Sloveniji prek podjetnika Darka Butine išče dobre start-up ekipe za vlaganje (več na povezavi Prihajajo Švicarji, ki bi radi investirali v slovenske start-upe).

4. OMENITI JE TREBA TUDI PLATFORME ZA MNOŽIČNO FINANCIRANJE (Kickstarter in Indiegogo sta najbolj priljubljeni) ter različne pospeševalnike, ki so kombinacija lastniškega financiranja in prilagojenega izobraževanja z namenom pospešiti razvoj podjetja. Pospeševalniki ponudijo od deset do 20 tisoč evrov, v zameno pa vzamejo od šest do 12 odstotkov podjetja.

5. ČE START-UP USPEŠNO PREŽIVI PRVE TEGOBE IN OVIRE NA TRGU, sledi druga večja faza investiranja, in sicer vstopi kot lastniški vlagatelj sklad tveganega kapitala (venture capital). Teh v Sloveniji ni. Sicer pa, če boste prišli do te stopnje, boste na poti verjetno že spoznali ljudi, ki vam bodo pomagali pri zbiranju prvih investicijskih milijonov.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.