Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Kaj tisoč mladih misli o bogataših in denarju?

Denar naj bi na človeka vplival negativno, saj so bogati ljudje vzvišeni in sebični, razmišljajo mladi.

Na anonimno anketo je odgovorilo kar 984 mladih. Njihovo razmišljanje pa komentira osebna finančna svetovalka in ambasadorka finančnega opismenjevanja Tina Puncer.

Med opazovanjem mladih v Zasavju se nama je utrnila zamisel, da bi med njimi naredili anketo o tem, kako gledajo na denar. Tako čez palec sva ugotovila, da so nekateri zelo navezani na denar in dobrine, ki jih prinaša. Da bi potrdila to tezo, sva se odločila, da ob pomoči profesorice Gabrijele Blaznek, mentorice krožka Mladi in denar na trboveljski gimnaziji in srednji ekonomski šoli, sestaviva anketo ter tako ugotoviva, kako denar vpliva na osebnost in vedenje mladih Slovencev. Rešilo jo je 984 anketirancev, in to v tednu dni, od tega 13 odstotkov moških in 87 odstotkov žensk. Njihova povprečna starost pa je 18 let. In kakšni so rezultati?

Tina-Puncer-velika.1457799890.jpg.n.960px.jpg
Če želimo biti uspešni, se moramo družiti z uspešnimi ljudmi, kajti isti ptiči skupaj letijo, pravi Tina Puncer, mojadenarnica.si.

Bogatejši razmišljajo drugače

Približno tri četrtine anketirancev trdi, da denar vpliva na osebnost. Večina teh je zapisala, da naj bi denar na človeka vplival negativno, saj bogatejši ljudje razmišljajo drugače. Pomembni so jim materialne dobrine in finančni položaj, s tem pa postanejo vzvišeni in sebični. Bogatejši ljudje so pod stresom in mislijo, da so bolj pomembni. Seveda to ne velja za vse. Na nekatere naj bi denar vplival pozitivno, saj ga darujejo v dobrodelne namene in svoje premoženje znajo ceniti, razmišljajo mladi. Redki pa so trdili, da jih denar osreči in je zanje najpomembnejša dobrina v življenju.

Komentar Tine Puncer:

»Denar ne more vplivati na človekovo osebnost, temveč samo poudari, kar je že v človekovi notranjosti. Denar dejansko pokaže, kakšen človek je. Zato bo skopušen človek z več denarja le še bolj skopušen, dober človek pa bo z več denarja naredil še več dobrega.«

mladi-mf3-1.1457803012.jpg

Milijon me ne bi spremenil

Ali bi se vaše vedenje spremenilo, če bi imeli več denarja? Odgovori mladih na to vprašanje so bili enakomerno razporejeni. Največ (38 odstotkov) jih trdi, da se njihovo vedenje ne bi spremenilo. Trideset odstotkov anketirancev pravi, da bi količina denarja vplivala na njihovo vedenje, 32 odstotkov pa tega ne ve.

Komentar Tine Puncer:

»Najbolj optimalen ali pa recimo iskren odgovor je: ne vem. Dokler se ne znajdemo v položaju, ko razpolagamo z milijoni evrov, niti ne moremo čisto zares vedeti. Večinoma povečana količina denarja vsaj začasno vpliva na spremembo človekovega vedenja - izvabi druge plati značaja, na primer, lahko se bolj sprostimo ali pa nas večja količina prestraši, da jo bomo izgubili -, pozneje pa se lahko to uravnovesi, ko se navadimo na nove okoliščine.«

Denar ni pomemben!

Večina mladih, kar 95 odstotkov, je na vprašanje, kaj jim je pri ljudeh najpomembneje, odgovorila, da njihov značaj, denar pa, zanimivo, nikomur ni pomemben.

Komentar Tine Puncer:

»Glede na to, da so anketo izpolnjevali mladi, je razumljivo, da še niso vstopili v svet posla in sklepanja kupčij, zato jim denar ni pomemben. Ko pa bodo izvedeli, da je njihov prihodek povprečje dohodkov njihovih desetih najbližjih prijateljev, pa bodo o tem morda začeli razmišljati drugače. Če želimo biti kakorkoli uspešni, se moramo družiti z uspešnimi ljudmi, kajti isti ptiči skupaj letijo.«

mladi-mf3-2.1457803109.jpg.o.480px.jpg

Bogatejši niso pomembnejši

Večina anketirancev (77 odstotkov) se je strinjala, da bogatejši ljudje niso pomembnejši od drugih, petina pa, da se jim zdijo pomembnejši.

Komentar Tine Puncer:

»Spet, ker mladi še niso v svetu posla ali pa so šele krajše obdobje, nimajo izkušenj, da je denar velikokrat odločilen dejavnik, ko se sklepajo posli in pri pogajanjih, kdo je močnejši in pomembnejši.«

Ni nam pomemben prijateljev denar

Na vprašanje, ali izbirajo prijatelje glede na finančno stanje, jih je 96 odstotkov odgovorilo, da ne.

Komentar Tine Puncer:

»Prijateljstvo večinoma naravno začutimo in nima toliko povezave s financami. Pri sklepanju prijateljstev gre bolj za srčno povezovanje. Kar pa ne pomeni, da je karkoli narobe, če želimo, da so naši prijatelji premožni. Poznamo veliko primerov, ko si ljudje izbirajo partnerje na podlagi finančnega stanja, saj jim je finančna preskrbljenost izredno pomembna. Predvsem moramo vedeti, da finančno stanje o človeku ne pove čisto nič. Treba je pogledati, kako srečen, izpolnjen in premožen je notranje, ne glede na finančni položaj.«

Ker je anketo reševala večinoma populacija mladostnikov, se bo to prepričanje mladih vsaj še nekaj let obdržalo v širši javnosti.

financna-pismenost-039-jm.1457799889.jpg.n.960px.jpg
»Da je ljudi denar zanima, sta dokazala tudi Neža in Til, ko sta v pičlih petih dneh dobila skoraj tisoč odgovorov na spletno anketo, ki sta jo objavila na FB. Odgovori anketirancev so zelo zanimivi in ker se mladi do zdaj v šoli še niso pogovarjali o osebnem odnosu do denarja oziroma o upravljanju osebnih financ, sem prepričana, da bi takšno tematiko dobro sprejeli tudi pri rednem pouku,« pravi Gabrijela Blaznek, učiteljica in mentorica krožka Mladi in denar na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Foto: Jure Makovec

Anketa

LUKA, 15 LET

Luka-Medvesek-15-let-Mladi-in-denar.1457799893.jpg.o.240px.jpg

Ali mislite, da denar vpliva na ljudi?

DA

Če mislite, da vpliva, pojasnite, zakaj.

POSTANEJO SAMOVŠEČNI IN VAŽNI

Se vam zdi, da bi se vaše vedenje spremenilo, če bi imeli več/manj denarja?

DA

Katere lastnosti pri človeku so vam najpomembnejše?

ZNAČAJ

Se vam zdi, da so bogatejši ljudje pomembnejši?

NE

Ali izbirate prijatelje glede na njihovo finančno stanje?

NE

Benjamin-Omahen-18-let-Mladi-in-denar.1457799892.jpg

BENJAMIN, 18 LET

Ali mislite, da denar vpliva na ljudi?

DA

Če mislite, da vpliva, pojasnite zakaj.

VPLIVA NA POSAMEZNIKA IN NJEGOVE BLIŽNJE

Se vam zdi, da bi se vaše vedenje spremenilo, če bi imeli več/manj denarja?

MOGOČE

Katere lastnosti pri človeku so vam najpomembnejše?

PRIJAZNOST, KOMUNIKATIVNOST, ZAUPLJIVOST

Se vam zdi, da so bogatejši ljudje pomembnejši?

NE

Ali izbirate prijatelje glede na njihovo finančno stanje?

NE

Patricija-Kocnar-15-let-Mladi-in-denar.1457799892.jpg

PATRICIJA, 15 LET

Ali mislite, da denar vpliva na ljudi?

DA

Če mislite, da vpliva, pojasnite zakaj.

MISLIJO, DA SO BOLJŠI, VEČVREDNI IN BOLJ SAMOZAVESTNI

Se vam zdi, da bi se vaše vedenje spremenilo, če bi imeli več/manj denarja?

NE

Katere lastnosti pri človeku so vam najpomembnejše?

ZNAČAJ

Se vam zdi, da so bogatejši ljudje pomembnejši?

NE

Ali izbirate prijatelje glede na njihovo finančno stanje?

NE

Brina-Bernik-18-let-Mladi-in-denar.1457799892.jpg.o.240px.jpg

BRINA, 18 LET

Ali mislite, da denar vpliva na ljudi?

NE

Se vam zdi, da bi se vaše obnašanje spremenilo, če bi imeli več/manj denarja?

NE

Katere lastnosti pri človeku so vam najpomembnejše?

ISKRENOST

Se vam zdi, da so bogatejši ljudje pomembnejši?

NE

Ali izbirate prijatelje glede na njihovo finančno stanje?

NE

Matija-Kadunc-18-let-Mladi-in-denar.1457799893.jpg.w.500px.jpg

MATIJA, 18 LET

Ali mislite, da denar vpliva na ljudi?

DA

Če mislite, da vpliva, pojasnite, zakaj.

VPLIVA NA OBČUTEK POMEMBNOSTI IN OBLASTI NAD DRUGIMI

Se vam zdi, da bi se vaše vedenje spremenilo, če bi imeli več/manj denarja?

DA

Katere lastnosti pri človeku so vam najpomembneje?

LOJALNOST, PRIJAZNOST, POZITIVNOST

Se vam zdi, da so bogatejši ljudje pomembnejši?

DA

Ali izbirate prijatelje glede na njihovo finančno stanje?

NE

*Neža Hernaus in Til Šiles sta dijaka trboveljske gimnazije in srednje ekonomske šole, njuna mentorica pri raziskavi med mladimi pa je bila učiteljica Gabrijela Blaznek, sicer tudi mentorica krožka finančnega opismenjevanja mladih na omenjeni šoli.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.