(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

S srfanjem do 30 evrov na uro

Toliko namreč lahko zaslužijo mladi inštruktorji v tujini. kaj pa pri nas? razkrivamo najbolje plačana in iskana dela, kaj se ponuja v tujini. pozor! če počitniške službe še nimate, se čim prej podajte na lov.

Počitek je pomemben, sploh po napornem šolskem letu, a ta vseeno ne sme biti izgovor, da ne bi poleti tudi kaj »migali« oziroma zaslužili kakšen evro. Uradnega podatka o deležu mladih, ki se odločajo za počitniško delo, ni. Saša Praček iz E-študentskega servisa pa navaja, da prek njihovega servisa poleti dela približno 15 tisoč mladih. In kaj vse počnejo? Ta hip je na portalih različnih študentskih servisov mogoče zaslediti veliko prostih mest, ker je povpraševanje po začasnih/občasnih delih v tem obdobju manjše. A da se vam ne bo tudi to leto po koncu šole oziroma faksa zgodila »suša« s ponudbo, študentski servisi toplo priporočajo, da začnete delo iskati že maja in pozorno spremljate priložnosti.

V prvi vrsti je zaslužek

Mladi se za počitniško delo odločajo v precejšnji meri zaradi zaslužka - s tem denarjem si potem privoščijo počitnice, priboljške, tisto, kar si že dolgo želijo, nekateri pomagajo tudi pri družinskem proračunu, opažajo na študentskih servisih. »Vsekakor je idealno, da delaš stvari, ki so ti všeč. Je pa res, da ne moreš veliko izbirati, ko si mlad, in prav je, da se preizkusiš na več različnih področjih. Ko enkrat ugotoviš, kaj je tisto, kar te resnično veseli, in v čem si zelo dober, pa je smiselno iskati priložnosti na teh področjih,« meni kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar, ki je tudi ambasadorka pri projektu Mladi in denar. Seveda »obisk« študentskih servisov ni edina možnost za počitniško delo - nekateri otroci pomagajo v družinskih podjetjih, so aktivni v društvih, so prostovoljci, služijo s hobiji, kot so inštrukcije, poučevanje, našteva. In konkretno?

Naš anketiranec, 19-letni Gašper, je med počitnicami tri mesece delal v orodjarni, predvsem zaradi želje po pridobivanju novega znanja, izkušenj, in seveda tudi zaslužka. Sedemnajstletni Patrik pa vsako poletje sodeluje na festivalu, kjer za štiri dni dela zasluži 80 evrov.

Klement-Perko-STA-potovanja.1463413451.jpg.n.960px.jpg
Minimalna urna postavka je ta hip najvišja v Avstraliji, in sicer dobrih 17 avstralskih dolarjev, kar je približno 12 evrov, navadno pa se zneski vrtijo od osem do 12 evrov na uro (v lokalni valuti), za inštruktorje srfanja, kaj­tanja pa tudi do 30 evrov na uro, navede Klement Perko iz STA Potovanja.

Mladi: Pojdite delat!

Počitniško delo debeli denarnico, hkrati pa tudi polepša življenjepis. Recimo kar 60 odstotkov študentov, ki opravljajo študentsko delo v zadnjem letu študija, se potem tudi zaposli, navaja neuradne podatke Marko Mikulin iz študentskega servisa M servis. Razlogov za počitniško delo pa je še več. Nekaj teh omenja tudi kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar:

1. Če se v določenem delu ne preizkusiš, ne veš, ali ti bo všeč ali ne - zato je v tej fazi smiselno, da poskusimo čim več različnih stvari.

2. Spoznavamo in ugotavljamo, katera dela in delovna okolja nam ustrezajo, v čem smo dobri ter kaj nam je velik napor, neprijetna izkušnja.

3. Bolje razumemo odnose v podjetju, med sodelavci, z nadrejenim.

4. Tako lahko v prihodnje lažje izbiramo tudi nadaljnji študij oziroma poklic.

Oči, a mi »zrihtaš« službo?

Delodajalcev ne zanima, kakšne ocene smo imeli v šoli, zanimajo pa jih naše delovne izkušnje. Kdaj in kako jih začnejo pridobivati otroci, je velikokrat odvisno tudi od staršev, njihove vzgoje, spodbude k aktivnosti. Velikokrat tudi slišimo, da nekateri mladi pridejo do počitniškega dela tako, da jim ga »zrihtajo« starši. »Prej bodo mladi v življenju sami poskrbeli zase in za to prevzeli tudi vso odgovornost, laže jim bo pozneje. Če se zanašamo na druge, da nam bodo poiskali rešitve in odgovore, potem nimamo vpliva na svoje življenje. Tudi službe mladim ne bodo iskali oziroma našli starši,« je odločna Laura Smrekar. Starši morajo po njenem mnenju biti opora, usmerjevalci in podajalci nasvetov, vse aktivnosti pa morajo mladi voditi sami.

smrekar-laura9-br.1463413447.jpg.n.960px.jpg
»Prej bodo mladi v življenju sami poskrbeli zase in za to prevzeli tudi vso odgovornost, laže jim bo pozneje. Tudi službe mladim ne bodo iskali oziroma našli starši,« je odločna kadrovska strokovnja­kinja Laura Smrekar in ambasadorka projekta Mladi in denar. Foto: Barbara Reya

Ah, ne bi delal! Šola me je utrudila ...

Mladi, sploh dijaki, so nas pri tokratni pripravi ankete nekoliko presenetili - številni se za počitniško delo (še) niso odločili. In razlog? Radi bi se odpočili od šole in uživali poletje z vrstniki. »Vse leto se učim, da dosežem določen učni uspeh, zato se med počitnicami sproščam,« pojasnjuje 18-letna Kaja. Tudi 15-letna Jana pravi, da ni še nikoli delala. »To se mi ni zdelo potrebno, saj denarja nisem nikoli tako nujno potrebovala, če pa že, sem ga dobila od staršev,« pravi.

»Takšen odziv mladih me ne preseneča. Pri mladih, ki vstopajo na trg dela, je na splošno zaznati precej manjšo 'delovno agresivnost',« pravi kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar. In kaj storiti? Vsekakor so starši tisti, ki bodo morali ukrepati in »zbrcati« otroke k temu, da si poiščejo delo. Delovne izkušnje še nikomur niso škodovale.

mladi-mf5-1.1463414149.jpg

Odsrfajte v tujino in zaslužite do 30 evrov na uro

Vsako leto se na stotine mladih odpravi na počitniško delo v tujino. Od tega okoli 250 samo prek agencije STA potovanja, kjer v zadnjih dveh letih opažajo skoraj 40-odstotno rast, navaja številke Klement Perko iz STA potovanja. A na poletno delo v tujini je treba misliti že nekoliko prej, saj se je treba prijaviti že pozimi ali zgodaj spomladi! »Trenutno so na voljo le še programi za Avstralijo, Kanado in Novo Zelandijo, vendar je v teh pogoj pridobitev vizuma,« pove Perko. To pa pomeni, da delo in plačilo nista znani vnaprej, saj je službo mogoče najti šele po tem, ko se imetnik vizuma prijavi v program. »Večinoma opravljajo sezonska dela v turizmu, kot so strežba, delo v recepcijah in hotelih, v zabaviščnih in nacionalnih parkih,« pojasni.

In zaslužki? Minimalna urna postavka je trenutno najvišja v Avstraliji, in sicer dobrih 17 avstralskih dolarjev, kar je približno 12 evrov, navadno pa se zneski drugje vrtijo od osem do 12 evrov na uro (v lokalni valuti), za inštruktorje srfanja, kajtanja pa tudi do 30 evrov na uro, navede Perko. Za obiranje sadja na Novi Zelandiji je plačilo med 10 in 15 evri na uro, v londonskem Aquariumu pa dobrih 10 evrov na uro. Najbolje plačana dela v tujini so navadno tista, kjer so poleg urne postavke vključene tudi napitnine.

Top želene destinacije za počitniško delo v tujini

1. Združene države Amerike

2. Avstralija

3. Nova Zelandija

4. Kanada

5. London

Vir: STA potovanja

5 nasvetov, kako se pripraviti na počitniško delo

1. Pred začetkom dela se je treba z delodajalcem natančno dogovoriti o pogojih dela, nalogah in urni postavki.

2. Nujno morate imeti izdano napotnico, ki mora biti na voljo na kraju opravljanja dela.

3. V E-študentskem servisu 90 odstotkov vseh zaslužkov dijaku oziroma študentu založijo, preden dobijo plačilo podjetja, pri M Servisu pa lahko beremo, da večino zaslužkov založijo v stoodstotnem znesku.

4. Pred začetkom dela preverite neplačnike na strani: neplacniki.info.

5. Za večino programov dela v tujini je pogoj polnoletnost, veliko jih zahteva tudi delovni vizum, imeti moraš urejeno zavarovanje za čas dela v tujini, urejeno letalsko vozovnico, nekatere zahtevajo še dokazilo o zadostnih sredstvih za pokrivanje začetnih stroškov.

Anketa

Patrik, 17 let, dijak srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana:

»Vsako poletje sodelujem na festivalu Dnevi vina in poezije na Ptuju, kjer je ponujeno veliko prostovoljnih in plačanih del. Do tega dela sem prišel prek društva, v katerem sodelujem. Plačilo na dan je okoli 20 evrov. Delal sem štiri dni in tako zaslužil približno 80 evrov. Denar sem prihranil ter ga porabil za šolske potrebščine.«

Patrik.1463413449.jpg

Lara, 17 let, dijakinja splošne gimnazije, Nova Gorica:

»Nikoli še nisem oprav­ljala počitniškega dela. Želela bi si ga poiskati, takšno, ki bi združevalo delo in "zabavo", kot je recimo delo na bencinski črpalki ali delo animatorja. Do zdaj so bila ta delovna mesta že zasedena, bom pa poskusila tudi letos. Verjetno bo treba prek vez in poznanstev.«

Lara.1463413452.jpg.n.960px.jpg

Jana, 15 let, dijakinja srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Ljubljana:

»Nisem še delala med počitnicami. Ni se mi zdelo potrebno, saj denarja nisem nikoli tako nujno potrebovala, če pa že, sem ga dobila od staršev. Imam pa tudi dovolj aktivnosti doma, saj pomagam pri hišnih opravilih in skrbim za naše hišne ljubljenčke.«

Jana.1463413449.jpg

Kaja, 18 let, dijakinja, gimnazija Šiška, Ljubljana:

»Med počitnicami še nisem delala. Vse leto se učim, da dosežem določen učni uspeh, zato se med počitnicami sproščam. Če bi imela željo po denarju in delu, bi si ga poiskala.«

Kaja.1463413449.jpg

Gašper, 19 let, študent strojništva v Ljubljani:

»Med počitnicami sem tri mesece delal v Orodjarni kot operater in programer CNC sedemosne stružnice, predvsem zaradi pridobivanja delovnih izkušenj, znanja in zaslužka. Najprej sem pri njih med srednjo šolo opravljal obvezno prakso, potem sem se dogovoril še za delo med počitnicami. Tako sem privarčeval toliko, da sem imel za vse stroškovne obveznosti med študijem.«

Gasper.1463413449.jpg

INFO: Kaj je počitniško delo?

Je občasno in začasno delo, ki ga je največ med poletnimi počitnicami - čas, ko imajo podjetja povečan obseg dela bodisi zaradi turistične sezone bodisi odhoda redno zaposlenih delavcev na dopust. »Ker so dijaki in študenti fleksibilna delovna sila, se v tem času lotijo pridobivanja pomembnih delovnih izkušenj, hkrati pa si zaslužijo denar za priboljške in s tem korakom naredijo več v smeri finančne neodvisnosti od staršev,« pove Saša Prašek iz E-študentskega servisa.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.