(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Šolala se bom za optika! Kako do štipendije?

*sem Veronika Preložnik. Končujem 9. razred osnovne šole. Šolanje bom nadaljevala na srednji šoli za optike. Rada bi pridobila štipendijo. Toda kje?

Odločila sem se, da skrbno proučim vse možnosti, kako se lahko dokopljem do štipendije. Raziskovalno pot predstavljam tudi drugim mladim bralcem, kot pomoč pri pridobivanju tovrstnega financiranja.

1. ZOISOVA ŠTIPENDIJA

Pogoji: vlagatelj mora izpolnjevati določene pogoje. Najpomembnejši splošni pogoji so slovensko držav­ljanstvo, status dijaka in ustrezna izobraževalna ustanova doma ali v tujini. Posebni pogoji so izkazan vsaj en izjemen dosežek in hkrati ustrezen šolski uspeh. Dijaki prvega letnika morajo neposredno ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo izkazati povprečno oceno najmanj 4,7. Za izračun povprečne ocene se upoštevajo vse ocene 9. razreda osnovne šole.

Komentar: teh pogojev ne izpolnjujem, zato te štipendije ne morem dobiti. Sem pa povprašala sošolko, ki izpolnjuje vse te pogoje. Povedala mi je tudi, da ne bi imela možnosti, če bi imela tri predmete zaključene z oceno prav dobro, saj povprečna ocena ne bi bila 4,7.

Znesek: Zoisova štipendija brez dodatkov za dijaka je 120 evrov. Če se štipendist izobražuje v tujini, pa za dijaka znaša 240 evrov. K tej štipendiji se dodelita še dodatka:

1. 80 evrov za bivanje v prijavljenem začasnem prebivališču, ki je od stalnega prebivališča oddaljeno več kot 25 kilometrov in če strošek najema znaša najmanj 65 evrov na mesec (štipendist ni lastnik ali solastnik nepremičnine);

2. 50 evrov za štipendiste s posebnimi potrebami, ki jim je priznana invalidnost oziroma telesna okvara.

Datum prijave: razpis bo objavljen do konca junija.

2. DEFICITARNA ŠTIPENDIJA

Pogoji: pogoj je, da je poklic, za katerega želimo prejeti štipendijo, iskan. Letos so to: kamnosek, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, mesar, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar.

Komentar: tudi te štipendije nimam možnosti dobiti, saj moj poklic - optik - ne sodi med deficitarne. Toda to ne pomeni, da za ta poklic v naši občini ni potreb. Deficitarne štipendije sicer ne bom dobila, službo pa vseeno lahko dobim, če bo pri nas, to je v občini Vojnik, primanjkovalo optikov.

Znesek: višina štipendije je 100 evrov na mesec.

Datum prijave: razpis je objavljen od 15. februarja na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije in portalu e-Uprava. Rok za prijavo je od 15. junija do vključno 20. septembra 2016.

3. KADROVSKA ŠTIPENDIJA

Pogoj: pogoj za pridobitev te štipendije je, da poiščeš podjetje, ki te je pripravljeno zaposliti in ti med šolanjem plačevati štipendijo. Po opravljenem šolanju pa si zavezan k temu, da toliko let, kolikor so te štipendirali, pri njih delaš. Informacije o teh štipendijah so na voljo:

• prek izmenjevalnice na www.sklad-kadri.si/si/izmenjevalnica/,

• na spletnih straneh RRA (regionalnih razvojnih agencij),

• ter v objavah delodajalcev v internih glasilih, na njihovih spletnih straneh, v javnih občilih ...

Znesek: kadrovske štipendije so v povprečju najvišje med vsemi vrstami štipendij, kljub temu pa jih vsako leto veliko ostane nepodeljenih. Okvirnega zneska pri tej štipendiji ne moremo natančno določiti, saj se določa za vsakega štipendista posebej. Kadrov­ska štipendija tudi ne sme biti nižja od državne štipendije.

Komentar: za to štipendijo se še nisem dovolj pozanimala, ali bi jo lahko dobila.

Datum prijave: odvisno od podjetja do podjetja. Več informacij o tem lahko dobite pri delodajalcih, kjer bi želeli delati po koncu šolanja.

mladi-mf5-2.1463415423.jpg

4. DRŽAVNA ŠTIPENDIJA

Pogoji: pogoj, da pridobiš državno štipendijo, so ustrezno nizki dohodki v gospodinjstvu. Osnovni znesek državne štipendije brez dodatkov se namreč določi glede na uvrstitev v dohodkovne razrede.

Znesek (hipotetičen primer): v štiričlanski družini mama in oče dobivata povprečno neto plačo, skupaj torej približno dva tisoč evrov. To se deli na štiri člane, kar pomeni 500 evrov na člana oziroma 50 odstotkov ene neto povprečne plače. To dijaka uvrsti v četrti dohodkovni razred. Osnovni znesek štipendije za ta razred pa znaša 50 evrov na mesec (glej tabelo).

K osnovni višini državne štipendije lahko upravičenec pridobi tudi druge dodatke. Denimo dodatek za bivanje znaša 80 evrov na mesec, pogoji pridobitve pa so enaki kot pri Zoisovi štipendiji. Drugi dodatki so objavljeni na spletni strani: Državne štipendije - ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Komentar: po izračunih sodeč, menim, da bi to štipendijo lahko dobila.

Datum prijave: dijaki za dodelitev državne štipendije vlogo vložijo v avgustu, da bodo s 1. septembrom ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije.

5. OBČINSKA ŠTIPENDIJA

Pogoji: za občinske štipendije se je treba pozanimati v vsaki občini posebej, saj so pravila različna. V moji občini Vojnik pa so mi povedali, da občina štipendij ne podeljuje prek lastnega razpisa, temveč sofinancira delež kadrovskih štipendij v okviru regijskih štipendijskih shem (ta sistem pokriva Razvojna agencija Savinjske regije). Neposredno so te štipendije financirane iz evropskega sklada. Ključ financiranja je: 50 odstotkov državni sklad, 25 odstotkov delodajalec in 25 odstotkov občinska sofinancerka. Vojnik letno glede na razpoložljivo višino sredstev v proračunu občine sofinancira tri štipendije za čas izobraževanja dijaka ali študenta. Ko štipendist izobraževanje konča in na občini dobijo informacijo, da bodo na voljo nova sredstva, komisija v občini izbere novega štipendista. Želja občine je, da sta štipendist in štipenditor (podjetje) iz naše občine, če ta pogoj ni izpolnjen, je merilo, da je štipendist naš občan, za podjetje pa ni nujno, da ima sedež v naši občini. Prednost pri štipendiranju imajo deficitarni poklici in štipendisti, ki redno opravljajo svoje obveznosti.

Komentar: nisem povsem prepričana, da bi to štipendijo lahko dobila, saj sem že ugotovila, da moj poklic ni deficitaren; ti pa imajo v moji občini prednost.

Znesek: višina štipendije je odvisna od stopnje, in sicer za dijaka znaša med 150 in 200 evri.

Datum prijave: datumi se spreminjajo, saj mora Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije najprej razpisati pogoje in merila za izvajalce te sheme - izvajalci so posamezne razvojne agencije regij. Razpise lahko spremljamo na spletnih straneh razvojnih agencij posameznih regij. Pozneje je razpis objavljen tudi na občinski spletni strani.

VERONIKA: ČESTITAMO TI!

Avtorica članka Veronika Preložnik je dobitnica nagrade revije Moje finance na sejmu Informativa, kjer smo mladim predstavljali poti do sanjskega poklica. Veroniki smo za nagrado ponudili možnost dela v našem uredništvu, s čimer bi pridobila prve novinarske izkušnje in seveda ob tem tudi nekaj zaslužila. Delo je opravila odlično, zato ji iskreno čestitamo! Na sliki z urednico Marjo Milič, ki ji je dala navodila za pripravo članka.

veronika-mf-praksa01-be.1463414821.jpg.w.960px.jpg
Foto: Aleš Beno

Uredništvo revije Moje finance

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.