(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Erazem in Nino najmočnejša v znanju iz osebnih financ

Na drugem državnem tekmovanju iz finančne pismenosti mladih, ki je potekalo včeraj na ljubljanski ekonomski fakulteti, se je spopadlo 64 učencev in dijakov iz 23 šol

Dijak Erazem Jože Čuk in učenec Nino Sajič sta na drugem državnem tekmovanju iz finančne pismenosti v organizaciji revije Moje finance pometla s konkurenco v znanju upravljanja osebnih financ.

»Presrečen sem zaradi prvega mesta. Še posebej zato, ker je bil test v primerjavi z lanskim težji. Zadovoljen sem tudi s pridobljenim znanjem, saj pri upravljanju osebnih financ ne gre za neko znanstveno fantastiko, temveč praktično znanje,« pravi Erazem Jože Čuk iz Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, ki je osvojil prvo mesto med 43 srednješolci. »Bilo mi je všeč in zadovoljen sem z rezultatom. Vprašanja so bila srednje težka, super so tudi nagrade, ki smo jih prejeli zmagovalci. Bolj kot vse pa šteje to, da sem se veliko naučil, kar mi bo prišlo prav tudi v življenju,« pa je povedal šestošolec Nino Sajič iz OŠ Koseze, ki je premagal 21 učencev.

37060

Zgrešili zmago, odnesli znanje

Za las je že drugič zmago zgrešil dijak Tomaž Tomšič iz Škofijske klasične gimnazije Ljubljana: »Tudi lani sem bil drugi, ampak vseeno čestitam zmagovalcu. Dobil sem ogromno znanja in to šteje. Ko misliš, da veliko veš, na krožku ugotoviš, da nimaš pojma.« Kar malce slabe volje je bil tudi drugouvrščeni Irenej Tornič iz OŠ Miroslava Vilharja Postojna: »Nisem zadovoljen, ker sem bil samo korak proč od zmage. Vseeno sem vesel, da sem odnesel znanje, ki bi ga tako ali tako moral imeti vsak.«

financno-opismenjevanje-003-jm.1463681492.jpg

S priznanjem do štipendije

Že lani so rezultati testov pokazali, da so mladi pri krožku osvojili veliko finančnega znanja, letošnji rezultati pa kažejo dodatno nadgradnjo. Nekateri so sicer potarnali, da je bil letošnji test bolj »zaguljen« od lanskega, drugi pa z nasmehom na obrazu, da je bilo »easy«. Za odgovore na 30 vprašanj so imeli na voljo eno uro. Večina je presegla polovico vseh možnih točk. Podelili smo 12 zlatih priznanj, deset srebrnih in devet bronastih. Drugi udeleženci so prejeli priznanja za sodelovanje. Tovrstne nagrade mladim pomagajo tudi pri pridobivanju štipendij, nam je dejala ena od tekmovalk, ki je prav zaradi lanskega zlatega priznanja prejela štipendijo.

S »trojčki« v boj

Tekmovanja so se lahko udeležili le trije najboljši iz vsake šole. Učitelji so zato imeli kar nekaj težav z izbiro »trojčka«. »Izbrala sem najboljše dijake iz drugih in tretjih letnikov, tako da smo na tekmovanju šolo zastopali mešano. Tudi prihodnje leto se bomo tekmovanja gotovo udeležili,« je povedala mentorica krožka Ivana Ciglič iz Gimnazije in srednje šole Kočevje. Ponekod so organizirali interno tekmovanje. »Na internih testih so bili učenci, ki so obiskovali krožek, zelo izenačeni, tako da smo imeli kar težavo izbrati tri - na koncu smo se dogovorili, bili so super skupinica,« je dodala Bojana Tronk iz OŠ Tabor I. Maribor.

Tekmovanja je konec, usvajanje novih znanj pa nikoli končana zgodba.

Kako postati vlagatelj, podjetnik, finančni svetovalec

financno-opismenjevanje-012-jm.1463681478.jpg
Medtem ko so mladi čakali na rezultate tekmovanja, je Roman Zidarn iz Triglava Skladov predstavil trgovanje z delnicami, z opozorilom, da na borzi ne smemo biti preveč pohlepni.

financno-opismenjevanje-014-jm.1463681476.jpg
Da redna služba ni edina pot do plače, je povedal podjetnik Iztok Levac, ki je nosilec franšize Subway.

financno-opismenjevanje-016-jm.1463681479.jpg
Brezplačni »nasveti« prijateljev so lahko še kako dragi, je opozoril Mitja Vezovišek iz družbe Vezovišek & Parterji, ki je predstavil poklic osebnega finančnega svetovalca.

Anketa: Vtisi s tekmovanja

Ana-Grdadolnik.1463681502.jpg.o.240px.jpg

Ana Grdadolnik, učenka: »Super je bilo, šlo mi je kar dobro. Čeprav mi je bilo malce težko. O denarju mi je zanimivo poslušati in se učiti.«Nik-Kralj.1463681508.jpg.o.240px.jpg

Nik Kralj, dijak: »Test ni bil preveč težak, bil je precej podoben lanskemu. Lani sem osvojil bronasto priznanje. Tukaj je super.«

Aljaz-Lazar.1463681500.jpg.o.240px.jpg

Aljaž Lazar, dijak: »Kakšno vprašanje se mi je zdelo nejasno, na splošno pa nič kaj groznega. Za krožek me je navdušila profesorica, prijavila me je tudi na tekmovanje.«ksenja-sever.1463681510.jpg.o.240px.jpg

Ksenija Sever, učiteljica: »Prejšnje leto smo bili tukaj prvič, letos smo drugič. Zdaj pa čakamo na rezultate, bomo videli, upamo na najboljše.«

Splača se biti zmagovalec

Udeleženci tekmovanja so prejeli tudi lepe nagrade. Triglav Skladi so zmagovalcema osnovnih in srednjih šol podarili po 250 evrov v njihovih vzajemnih skladih, obema naj učiteljema pa paket Zvezdar (Gurmanski počitek na deželi) v vrednosti skoraj 80 evrov. Osebna svetovalna hiša Vezovišek & Partnerji je za zmagovalca med srednješolci prispevala darilni bon za tridnevno prakso pri njih s plačo 150 evrov neto (200 bruto). Za prve tri med posamezniki in za prve tri med učitelji osnovnih in srednjih šol pa so prispevali še 12 knjig avtorjev Mitje in Ane Vezovišek Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem? in Osebni finančni načrt. NLB je prispevala praktične nagrade za prve tri učence osnovnih in srednjih šol, dve za naj učitelja ter praktična darila za vse udeležence. Osebni finančni svetovalec Samo Lubej je trem zmagovalnim šolam podaril svojo knjigo Vzajemni skladi za vsakogar. Revija Moje finance je podarila pet brezplačnih vstopnic v vrednosti 170 evrov za prvo Poletno finančno šolo za najstnike, ki jo revija letos organizira prvič. Nagrajence so izžrebali med vsemi tekmovalci.

55384-78086-financno-opismenjevanje-009-jm

S projektom finančnega opismenjevanja mladih se je letos prek Partnerstva za spremembe seznanila tudi Emilija Guštin z ministrstva za finance: »Zelo sem vesela, da sem dobila priložnost, da lahko v okviru te izmenjave vidim, kako tekmovanje poteka v prak­si. Pomembno je, da imamo vsi isti cilj - dvig finančne kompetence. Mislim, da smo na isti

200 učiteljev iz 120 šol šlo skozi »šolo« Mladi in denar

Projekt Mladi in denar gre naprej. Včeraj po državnem tekmovanju finančne pismenosti je potekalo zadnje izobraževanje tretje generacije učiteljev krožka Mladi in denar. V celoten projekt finančnega opismenjevanja mladih, ki ga je revija Moje finance skupaj s somišljeniki začela pred tremi leti, je tako vključenih že okoli 200 učiteljev iz 120 šol iz vse Slovenije. Tovrstnih finančnih tematik pa se bodo začeli mladi učiti tudi v okviru rednega predmeta. Profesorici z Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje Gabrijeli Blaznek je uspelo poučevanje finančne pismenosti uvesti v redni šolski pouk . »Projekt finančnega opismenjevanja mladih se je lepo prijel in ga vsako leto širimo. Naredili bomo vse, da bodo tovrstna znanja prišla do čim več mladih, saj jim bodo gotovo veliko pomagala na njihovi nadaljnji življenjski poti,« ob tem pove pobudnik projekta finančnega opismenjevanja mladih Matjaž Nidorfer.

Naj učitelji z naj ekipo

Poleg posamičnega tekmovanja je potekalo tudi tekmovanje med šolami, s tem pa smo tudi dobili naj učitelje. »Tekmovanja smo se udeležili že lani. Zdi se mi neki smiseln zaključek oziroma pika na i celoletnega krožka. Z učenci sem zadovoljen, saj so, čeprav so manjša skupina,

financno-opismenjevanje-024-jm.1463681493.jpg
izjemno motivirani,« pravi Tadej Rifel, naj učitelj in mentor zmagovalne ekipe iz Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.

financno-opismenjevanje-019-jm.1463681495.jpg

Med osnovnimi šolami so se najbolje izkazali učenci Osnovne šole Koseze z mentorico krožka Lorieto Pečoler: »Izjemno smo presenečeni. Letos samo rekli, da gremo samo pogledat, kako tekmovanje poteka. Čeprav je bilo na krožku le šest učencev, so bili izjemno zagreti, prosili so me, da smo na koncu imeli tudi dodatne ure. To je velika spodbuda za naprej, saj sem na začetku o krožku dvomila, ker se ga je udeležilo malo učencev. Ti učenci so velika motivacija tudi za druge - že ko so se po tekmovanju vrnili na šolo, je tudi druge zagrabilo, da bi se tudi sami udeležili krožka.«

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.