Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Erazem in Nino prva v znanju iz osebnih financ

Na drugem državnem tekmovanju iz finančne pismenosti mladih se je spopadlo 64 učencev in dijakov iz 23 šol.

Dijak Erazem Jože Čuk in učenec Nino Sajič sta na drugem državnem tekmovanju iz finančne pismenosti v organizaciji revije Moje finance pometla s konkurenco v znanju upravljanja osebnih financ.

»Presrečen sem. Zadovoljen sem tudi s pridobljenim znanjem, saj ne gre za neko znanstveno fantastiko, temveč praktično znanje,« pravi Erazem Jože Čuk iz Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, ki je osvojil prvo mesto med 43 srednješolci. »Zadovoljen sem z rezultatom. Vprašanja so bila srednje težka. Bolj kot vse šteje to, da sem se veliko naučil, kar mi bo prišlo prav v življenju,« pravi šestošolec Nino Sajič iz OŠ Koseze, ki je premagal 21 učencev.

Za las je že drugič zmago zgrešil dijak Tomaž Tomšič iz Škofijske klasične gimnazije Ljubljana: »Dobil sem ogromno znanja in to šteje. Ko misliš, da veliko veš, na krožku ugotoviš, da nimaš pojma.« Kar malce slabe volje je bil drugouvrščeni Irenej Tornič iz OŠ Miroslava Vilharja Postojna: »Nisem zadovoljen, ker sem bil samo korak proč od zmage. Vseeno sem vesel, da sem odnesel znanje.«

Za odgovore na 30 vprašanj so imeli na voljo eno uro. Večina je presegla polovico vseh možnih točk. Podelili smo 12 zlatih priznanj, deset srebrnih in devet bronastih. Drugi udeleženci so prejeli priznanja za sodelovanje.

Sočasno je potekalo tudi tekmovanje med šolami, s tem pa smo dobili tudi naj učitelje. Zmagovalca sta Tadej Rifel, mentor zmagovalne ekipe iz Škofijske klasične gimnazije Ljubljana, ter Lorieto Pečoler iz Osnovne šole Koseze.«

Tekmovanja je konec, usvajanje novih znanj pa nikoli končana zgodba. Priložnost imate že to poletje od 27. junija do 1. julija, ko bo potekala poletna finančna šola za najstnike. Prijave na [mladi-denar.si] . Več o tekmovanju pa na povezavi Erazem in Nino najmočnejša v znanju iz osebnih financ.

financno-opismenjevanje-025-jm.1465668525.jpg.c.960px.jpg
Foto: Jure Makovec

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.