(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

(Video) Profesorica krožka Mladi in denar prejela nagrado za inovativnost!

Da je finančna pismenost med mladimi pomembna in potrebna, so opazili tudi na Gospodarski zbornici Slovenije, natančneje Območni Zbornici Zasavje -profesorico Gabrijelo Blaznek z Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje so za uvedbo novih vsebin s področja finančne pismenosti v odprtem kurikulu nagradili s srebrnim priznanjem za inovacijo Zasavja za leto 2016!

Profesorica Gabrijela Blaznek se finančnemu opismenjevanjeu mladih intenzivneje posveča, od kar je pod okriljem revije Moje finance na »svoji šoli« začela voditi krožek Mladi in denar. Dijaki so ga dobro sprejeli - letos pa je finančna pismenost na njihovi šoli postala sestavni del učnih vsebin v odprtem kurikulu.

Gabrijela-Blaznek.1466757720.jpg

Prejeli ste srebrno priznanje za inovacijo Zasavja za leto 2016 - zakaj je priznanje pomembno?

Inovacija predstavlja organizacijo in dokumentacijo, ki je potrebna, da se osebne finance vključijo v pouk v srednje strokovne in poklicne šole. Natančneje, gre za umestitev vsebin v odprti kurikul, kar daje možnost, da vsi dijaki, ki so izbrali srednjo ali poklicno šolo, dobijo potrebna znanja, in ne le tisti, ki so se vključili v krožek Finančnega opismenjevanja. Priznanje je tudi pomembno, ker smo kot šola v prijavi zavezali, da bomo z dokumentacijo in izkušnjami prve generacije, ki se izobražuje po novih vsebinah v izobraževalnem programu, pomagali vsem šolam, ki bodo želele vključiti tematiko osebnih financ v svoj program.

V slovenskem prostoru na področju finančnega opismenjevanja praktično orjete ledino ... Zakaj se vam zdi, da je za mlade finančna pismenost pomembna?

Pravzaprav sledim ambasadorjem finančnega opismenjevanja. Njihove raziskave in predavanja so me prepričala, da so znanja o osebnih financah v sodobni družbi neprecenljive, še posebej v razmerah, v katerih živimo. Mlade moramo naučiti, kako zaslužiti in porabljati denar, kako ga plemenititi, kako si izbrati primeren poklic, da se bodo pravilno odločali v ključnih trenutkih.

Se na vas že obračajo po nasvete tudi učitelji in profesorji tudi iz drugih šol?

Prepričana sem, da se bo vse več srednjih strokovnih in poklicnih šol odločalo za finančno opismenjevanje, ki ga je možno organizirati v odprti kurikul. Po predstavitvah ravnateljem in učiteljem ekonomskih srednjih šol, nam nekatere že sledijo, saj lahko s tem postopek priprave močno skrajšajo in že v naslednjem šolskem letu začnejo z izobraževanjem o osebnih financah. Vsem, z veseljem pomagam pri formalnostih in svetujem, kako organizirati in izvajati pouk, da bodo dijaki motivirani za učenje.

Imate kakšen nasvet za mlade, starše, učitelje/profesorje glede finančnega opismenjevanja?

Bom kar citirala osebnega finančnega svetovalca Mitjo Vezoviška: »Denar ne sme vladati nam, temveč moramo mi obvladovati njega.«

Oglejte si še YouTube posnetek:

Pripravili so ga na Gospodarski zbornici Slovenije, Območni Zbornici Zasavje za svečano podelitev priznanj za najboljše inovacije Zasavja 2016.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.