Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

(Video) Profesorica krožka Mladi in denar prejela nagrado za inovativnost!

Da je finančna pismenost med mladimi pomembna in potrebna, so opazili tudi na Gospodarski zbornici Slovenije, natančneje Območni Zbornici Zasavje -profesorico Gabrijelo Blaznek z Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje so za uvedbo novih vsebin s področja finančne pismenosti v odprtem kurikulu nagradili s srebrnim priznanjem za inovacijo Zasavja za leto 2016!

Profesorica Gabrijela Blaznek se finančnemu opismenjevanjeu mladih intenzivneje posveča, od kar je pod okriljem revije Moje finance na »svoji šoli« začela voditi krožek Mladi in denar. Dijaki so ga dobro sprejeli - letos pa je finančna pismenost na njihovi šoli postala sestavni del učnih vsebin v odprtem kurikulu.

Gabrijela-Blaznek.1466757720.jpg

Prejeli ste srebrno priznanje za inovacijo Zasavja za leto 2016 - zakaj je priznanje pomembno?

Inovacija predstavlja organizacijo in dokumentacijo, ki je potrebna, da se osebne finance vključijo v pouk v srednje strokovne in poklicne šole. Natančneje, gre za umestitev vsebin v odprti kurikul, kar daje možnost, da vsi dijaki, ki so izbrali srednjo ali poklicno šolo, dobijo potrebna znanja, in ne le tisti, ki so se vključili v krožek Finančnega opismenjevanja. Priznanje je tudi pomembno, ker smo kot šola v prijavi zavezali, da bomo z dokumentacijo in izkušnjami prve generacije, ki se izobražuje po novih vsebinah v izobraževalnem programu, pomagali vsem šolam, ki bodo želele vključiti tematiko osebnih financ v svoj program.

V slovenskem prostoru na področju finančnega opismenjevanja praktično orjete ledino ... Zakaj se vam zdi, da je za mlade finančna pismenost pomembna?

Pravzaprav sledim ambasadorjem finančnega opismenjevanja. Njihove raziskave in predavanja so me prepričala, da so znanja o osebnih financah v sodobni družbi neprecenljive, še posebej v razmerah, v katerih živimo. Mlade moramo naučiti, kako zaslužiti in porabljati denar, kako ga plemenititi, kako si izbrati primeren poklic, da se bodo pravilno odločali v ključnih trenutkih.

Se na vas že obračajo po nasvete tudi učitelji in profesorji tudi iz drugih šol?

Prepričana sem, da se bo vse več srednjih strokovnih in poklicnih šol odločalo za finančno opismenjevanje, ki ga je možno organizirati v odprti kurikul. Po predstavitvah ravnateljem in učiteljem ekonomskih srednjih šol, nam nekatere že sledijo, saj lahko s tem postopek priprave močno skrajšajo in že v naslednjem šolskem letu začnejo z izobraževanjem o osebnih financah. Vsem, z veseljem pomagam pri formalnostih in svetujem, kako organizirati in izvajati pouk, da bodo dijaki motivirani za učenje.

Imate kakšen nasvet za mlade, starše, učitelje/profesorje glede finančnega opismenjevanja?

Bom kar citirala osebnega finančnega svetovalca Mitjo Vezoviška: »Denar ne sme vladati nam, temveč moramo mi obvladovati njega.«

Oglejte si še YouTube posnetek:

Pripravili so ga na Gospodarski zbornici Slovenije, Območni Zbornici Zasavje za svečano podelitev priznanj za najboljše inovacije Zasavja 2016.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.