(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

13 nasvetov, da bruci ne ostanete praznih žepov

Kmalu se bo začelo novo študijsko leto. čeprav brucem novih znanj in dogodivščin ne bo manjkalo, bo pa zagotovo kdaj pa kdaj zaškripalo z denarjem. kako finančno zvoziti leto, iz prve roke svetujejo študenti – Jure, Tjaša, Petra, Andrej in Klavdija.  

Ker se bliža novo študijsko leto, smo poklepetali s petimi nadobudnimi študenti Univerze v Ljubljani o tem, kako ravnajo s kešem. Povprečen študent v petih letih študija namreč porabi približno 35 tisoč evrov, so pokazale naše ocene. To ni malo denarja! Kako te stroške oklestiti? Ponujamo 13 finančnih nasvetov.

Andrej, 23 let (diplomirani finančni matematik), svetuje:

1. Potrkajte na vrata študentskega doma!

Glede na to, da je prva stvar, s katero se prihodnji študentje srečajo, iskanje bivališča, bi rekel, da je dobro premisliti, ali res potrebujejo zasebno stanovanje z ločeno sobo ali je dovolj deljena soba. Gotovo je najcenejša možnost študentski dom. Sam sem prvih nekaj let sicer živel v ločeni sobi v zasebnem stanovanju, pozneje sem se preselil v dom. Najcenejše deljene sobe v študentskem domu lahko stanejo le 50 evrov na mesec z vsemi stroški! Medtem ko lahko v zasebnem stanovanju plačamo tudi od 150 do 200 evrov in več na mesec. Letno to lahko pomeni več kot dva tisoč evrov, v celem študijskem obdobju pa je to že vrednost novega avta nizkega cenovnega razreda.

2. »Napokajte« avto! Precej denarja lahko vržete skozi okno, če imate svoj avtomobil, a če ga vseeno želite imeti, si lahko precej denarja povrnete, če si delite stroške za gorivo s prijatelji, znanci ali iskalci prevozov s spletnih strani, kot so prevozi.org, lokalne skupine na Facebooku in podobno. Na primer, da se peljete dvakrat po dobrih 100 kilometrov sami, za gorivo zapravite 15 evrov. Če pa v avto vzamete še štiri prijatelje, dobite za pot domov in nazaj 40 evrov in s tem najmanj pokrijete stroške goriva.

Jure, 24 let (anglistika), svetuje:

3. Zajahajte kolo! Pri prevozu po mestu je dobro razmisliti o alternativah, sploh kolesarjenju. Bruci in brucke, predlagam, da si omislite rabljeno kolo, ki ga lahko po zelo ugodni ceni kupite na spletu, stanejo od 20 evrov. Če boste študirali v Ljubljani, svetujem, da uporabite sistem izposoje koles Bicikelj, ki bo vašo denarnico olajšal le za letno članarino v višini treh evrov. Ker je tatvin koles v Ljubljani žal še vedno veliko, novejše ali več vredno kolo raje pustite doma.

4. Poprimite za kuhalnico! Kuhanje lastnih obrokov je poleg bonov dobra finančna alternativa, sploh če imate možnost prinesti in hraniti nekaj hrane od doma (denimo domačo zelenjavo z vrta). Bivanje zunaj kroga družine je tudi odlična priložnost, da izboljšate svoje kuharske veščine, in kaj kmalu boste lahko uživali v obrokih, ki ne vključujejo le testenin in tunine ali druge omake iz konzerve.

5. Kopiranje, posojanje, internet

Dobro se pozanimajte, katero študijsko literaturo boste nujno potrebovali in katero je treba kupiti ter kje lahko prihranite. To je seveda odvisno od vaše študijske smeri, zato povprašajte študente višjih letnikov po njihovih izkušnjah. Velikokrat se namreč zgodi, da boste kupili drago študijsko literaturo, ki je potem sploh ne boste uporabljali, ali pa boste ugotovili, da potrebujete samo eno ali dve poglavji.

Dobro je torej zbrati čim več informacij in nato kupiti zgolj tisto, kar veste, da boste potrebovali, drugo si ali izposodite v knjižnici ali pa skopirajte relevantne strani. Prav tako lahko pobrskate po internetu, ali študenti višjih letnikov po ugodnejši ceni prodajajo rabljene knjige – le pazite, da bodo te dobro ohranjene in po možnosti nepopisane. Ocenjujem, da je mogoče s kupovanjem rabljenih knjig ali pa s selektivnim kupovanjem in kopiranjem prihraniti vsaj 100 evrov na letnik.

Petra, 23 let (anglistika in umetnostna zgodovina), svetuje:

6. Ne šparajte jezika, vprašajte za študentski popust

Če imate želje po novih knjigah, se da nekaj popusta uveljavljati tudi v DZS, če imaš s seboj študentsko izkaznico. S študentsko izkaznico so popusti marsikje, vendar se to ne oglašuje, tako da je treba preveriti povsod. Nakupovanje in različni popusti so sprotni, na primer v kinu, Areni ... imamo študenti vedno popust, vendar je, kot še marsikje drugje, treba opozoriti na to, da smo študenti, in pokazati svoje veljavne izkaznice. Tudi sama velikokrat vprašam pri blagajni, ali je popust na izkaznico – ponekod je, spet drugje ne. Vprašati ni greh.

7. Tiskajte poceni

Priporočam uporabo »printboxa« za tiskanje gradiva s ključkov – odlična in poceni zadeva, pa povsod je.

Klavdija, 22 let (fakulteta za upravo), svetuje:

8. Bodite potrpežljivi pri iskanju pravega stanovanja

Pregledala sem kar nekaj ponudb stanovanj v Ljubljani. Že večkrat sem se selila in ugotovila sem, da nekateri zelo pretiravajo s ceno najemnine, zraven pa zahtevajo še plačilo vseh stroškov. Zato je treba biti pri iskanju stanovanja zelo pazljiv. Lepo in uporabno stanovanje je mogoče najti, le malo potrpljenja je potrebnega in veliko brskanja po internetu.

Seveda ne pozabite, da nekateri zasebniki poleg nizke najemnine ponujajo še subvencijo, kar se splača izkoristiti. Svetujem obvezen ogled pred rezervacijo stanovanja, treba je paziti, za koliko časa velja pogodba. Ali za celo leto ali samo za šolsko leto. Pogodbo je treba res podrobno prebrati, ali so v njej mogoče kakšni členi, ki niso bili omenjeni pri dogovarjanju z lastnikom stanovanja.

9. V taksijih imejte oči na pecljih

Študenti včasih s kakšnih večernih zabav potrebujejo tudi prevoz s taksijem. Pri teh je treba biti zelo previden. Vedno poglejte, kako hitro se obrača taksimeter, saj niso vsi pošteni.

10. Bolj se splača jesti na bone kot kuhati doma.

Odlična zadeva se mi zdijo študentski boni. Ti nam omogočajo subvencionirano kosilo, kar pomeni, da ga sami plačamo le del. Obstaja reklamna knjiga, v kateri so naštete vse restavracije in gostilne, v katerih je možno jesti na bon. Priporočam, da si jo priskrbite, saj so poleg napisane tudi cene študentskega kosila. Te se gibljejo od 2,5 evra do pet evrov. Jesti na bon se veliko bolj splača kot pa kuhanje doma, saj je nakup sestavin v trgovini vedno dražji od tri oziroma pet evrov.

11. Včlanite se v knjižnico, kupujte na sejmu rabljenih učbenikov

Glede študijske literature priporočam, da se že na začetku študija včlanite v šolsko knjižnico in knjižnico blizu svojega stanovanja, saj vam lahko to pride zelo prav. Glede obveznih učbenikov pa je navadno na vsaki šoli organiziran sejem učbenikov, kjer jih lahko kupite po zelo nizki ceni, tako da se pozanimajte tudi o tem in spremljajte oglasno desko na faksu.

Tjaša, 23 let (socialna pedagogika), svetuje:

12. Previdno pri nakupih

S študentsko izkaznico je mogoče dobiti mnogo popustov doma in v tujini (za muzeje, kino, gledališča, koncerte, zabave …). Recimo za Kolosej je redna cena 5,85 evra, študentska cena je 5,25 evra. Glede koncertov in zabav bi na podlagi lastne izkušnje opozorila, da vstopnice vedno kupujete samo na blagajni, saj obstaja ogromno ljudi (tudi študentov), ki bi vas z veseljem opeharili.

13. Zastonj konjiček

Osebno zelo priporočam prostovoljno delo (na področju, ki vas zanima): da vam priložnost pomagati drugim, je vir zelo dragocenih izkušenj, pomaga pri širjenju socialne mreže, poleg tega pa je to tudi način, kako se lahko zastonj ukvarjate s svojimi konjički.

 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.