(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kje se mladim najbolj splača imeti odprt bančni račun

Tudi mladost mladim komitentom ne prizanaša, da bi se izognili bančnim stroškom – a s pregledom devetih bančnih storitev vseh bank pri nas, ki smo ga pri reviji moje finance pripravili drugo leto zapored, si lahko mladostniki prihranijo marsikateri cekin.

Delavska hranilnica je tako kot lani še vedno naj­ugodnejša tudi za denarnico mladih do 26. leta, sledi ji Hranilnica Vipava, tretje mesto pa si delita DBS in Sparkasse. Na dnu lestvice sta NLB in Unicredit. Šestnajst bank smo primerjali glede na devet storitev, za katere smo ocenili, da jih mladi uporab­ljajo. To so vodenje osebnega računa, dvigi gotovine na bančnih avtomatih drugih bank, nadomestilo za uporabo spletne banke, plačevanje položnic prek e-banke, pri bančnem okencu in z direktno obremenitvijo, stroški preklica in zamenjave bančne kartice. Ker se mladi odločajo tudi za varčevanje, smo preverili še obrestne mere za depozite, prav tako smo preverili tudi strošek najema študentskega posojila.

NAJ OSNOVNI BANČNI PAKET

Vodenje osebnega računa za mlade (učence, dijake in študente) je na vseh bankah brezplačno. Pri drugih storit­vah pa med bankami že nastajajo razlike. Recimo provizijo za dvig gotovine s kartico na bankomatih drugih bank v Sloveniji od 16 bank zaračunavajo v šestih bankah (lani so jo samo tri!): NLB, Unicredit, Banka Koper, Abanka in Addiko, pri SKB je brezplačno le za mladoletne komitente, polnoletne dvig stane 0,52 evra (za potrebe razvrš­čanja smo vzeli povprečje 0,26 evra). Nekatere banke so nam posredovale tudi nekaj opomb s posebnostmi, ki jih je za to storitev dobro vedeti. Denimo Gorenjska banka vam bo zaračunala provizijo v višini 0,49 evra za dvig, če boste v neposredni bližini bankomata ali njihove poslovalnice »skočili« na bankomat konkurenčne banke. Pri Banki Koper ponujajo možnost, da za neomejeno število dvigov plačate mesečni pavšal 1,6 evra.

Večina bank mladim ne zaračuna nadomestila za uporabo spletne banke, nadomestilo pa zaračunata Hranilnica Lon in Hranilnica Vipava. NLB, KBS in Unicredit mladoletnim ponujajo storitev zastonj, polnoletnim pa jo zaračunajo od 0,33 (Unicredit) do 0,63 evra (KBS).

Precejšnji razponi so med bankami tudi pri stroških preklica in zamenjave kartice – Addiko vam ne zaračuna niti centa, Unicredit pa kar 32 evrov; v povprečju pripravite za preklic in zamenjavo kartice 11,53 evra.

Razlike med bankami se kažejo tudi v zaračunavanju provizij za plačevanje položnic. Provizije za plačilo prek spletne banke segajo od 0,2 (Delavska hranilnica) do 0,42 evra (SKB). Medtem ko za plačilo pri bančnem okencu od 0,3 (Delavska hranilnica) do kar 2,5 evra (Sberbank). Če že sami plačujete položnice, kot denimo za pametni telefon, je s finančnega vidika brez dvoma ugodnejše plačevanje prek spleta v primerjavi s »klasiko« pri okencu, ponekod tudi do petkrat cenejše.

NAJ DEPOZIT

Pri bankah smo preverili tudi, kako je z vezavo 501 evra za obdobje nad 366 dni oziroma 13 mesecev. Primerjava je pokazala, da se letne obrestne mere gibljejo med borih 0,05 odstotka (Addiko) in odstotkom (Hranilnica Lon) – izkupiček obresti v 366 dneh vezave bi bil med 0,25 in 5,01 evra. Medtem ko bi še lani v povprečju za vezavo za 13 mesecev dobili 4,5 evra obresti, lahko letos v povprečju »računate« na samo 1,71 evra.

NAJ ŠTUDENTSKO POSOJILO

Se mladi sploh odločajo za »puf«? Na večini bank priznavajo, da se mladi praviloma ne odločajo za najem študentskih posojil. Bolj verjetno je, da si denar, če ga potrebujejo, izposodijo od staršev ali pa za uresničitev svojih želja varčujejo. Toda med njimi so tudi izjeme. Razlogi za najem študentskih posojil so pri študentih povezani z njihovim življenjskim slogom in željami, kot so potovanja, nakup zabavne elektronike, izpit za avto in avto, naštevajo pri NLB. In za koliko se največkrat zadolžijo? Denimo v Delavski hranilnici je povprečen znesek študentskega posojila znašal 2.600 evrov s povprečno ročnostjo 35 mesecev, kaže njihova statistika za zadnja tri leta. V Abanki so lani odobrili zgolj za 7.980 evrov študentskih posojil, povprečen znesek je bil okoli 1.900 evrov in ročnost 18 mesecev. V Banki Koper povprečni znesek potrošniškega posojila znaša sedem tisoč evrov. Kje pa je posojilo najugodnejše? Predvideli smo, da bi študent vzel dva tisoč evrov posojila z dveletno dobo odplačila.

Študentska posojila ponuja 13 bank, DBS, KBS in Addiko tega nimajo v ponudbi. Pri razvrščanju bank smo upoštevali efektivno obrestno mero (EOM), ki pokaže skupen strošek posojila, torej vključuje obresti, strošek odobritve in druge stroške, ki jih ima posojilojemalec. Prav tako se EOM uporablja za primerjavo posojil med bankami. Najugodnejše posojilo glede na EOM dobijo študenti na SKB (4,63 odstotka). Tam letna obrestna mera znaša 3,8 odstotka, za obrok pa bi vsak mesec odšteli 86,67 evra. Glede na EOM je najdražja Unicredit (11,35 odstotka), letna obrestna mera znaša 5,7 odstotka, za mesečni obrok pa bi odšteli 88,58 evra. Večina bank pri najemu študentskega posojila zahteva zavarovanje z vsaj enim posojilno sposobnim porokom, večina tudi zaračuna strošek odobritve posojila, z izjemo Abanke, pri drugih se ta strošek giblje od 10 evrov (Gorenjska banka) do kar 50 evrov (Sparkasse in BKS Bank).

So banke »radodarne« z limitom?

Včasih nam denarja na računu zmanjka in gremo malo v minus. »Ko gre za zadolževanje, se študenti večinoma odločajo za izrabo limita, ki jim je na voljo v okviru študentskega računa,« povedo pri NLB. Kot mlade vedno opozarjamo – zapravljanje prek zmožnosti ni dobro! Toda vseeno obstajajo limiti, zato smo preverili, kako visoki so. Mladoletni praviloma limita ne dobijo, z izjemo petih bank – pri Delavski hranilnici in Hranilnici Lon je limit 100 evrov, pri Banki Koper do 500 evrov, Gorenjski banki do 200 evrov, Sparkasse pa mlade komitente glede limita obravnava individualno.

Polnoletnim dijakom in študentom pa se »vrata« do limita bolj na široko odprejo. Recimo v Abanki imajo lahko vsi polnoletni 500 evrov limita na računu, v NLB 200 evrov, v KBS 62,59 evra. Pri DBS imajo dijaki 50, študenti 100 evrov limita na računu. Pri SKB imajo polnoletni uporabniki ISCI osebnega računa 100 evrov limita, uporabniki osebnega računa za mlade pa 60 evrov. NKBM omogoča 42 evrov limita na računu za polnoletnega dijaka, 170 evrov za študenta, 210 evrov za študenta četrtega letnika in absolventa. V Hranilnici Vipava, Unicreditu, Addiko, Sberbank, BKS Bank pa limita dijakom in študentom ne omogočajo.

Koliko pa stane prekoračitev pozitivnega stanja na transakcijskem računu? Za letno prekoračitev sredstev na osebnem računu boste »najmanj« plačali Delavski hranilnici (7,50 odstotka), največ pa Hranilnici Lon (osem odstotkov). Tako kot pri najemu posojila velja tudi pri prekoračitvi pozitivnega stanja – ne splača se!

V praksi je velikokrat tako, da mladi izberejo banko svojih staršev in se z bančnimi stroški ne ukvarjajo prav veliko. Toda vsak cent šteje, zato raje preverite stroške.

Anketa

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.