(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (iz Monze): 2. dan: Deset slovenskih najstnic podpisalo pogodbo v Monzi!

Budno in tudi malce z radovednostjo spremljamo deset najstniških deklet prve generacije dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ – za tri tedne so se po delovne izkušnje (v sklopu Erasmus+) odpravile k našim sosedom v Italijo! Včeraj so v dirkaškem mestu podpisale pogodbo!

Iz Milana so se 17-letnice skupaj z mentorico Gabrijelo Blaznek odpravile v bližnjo Monzo – če so še v nedeljo razmišljale o nakupovanju drobnarij iz milanskih stojnic in kolebale, ali je vredno že prvi dan dogodivščine zapraviti podeljeno vsakodnevno žepnino v znesku 4,30 evra na prvi stojnici, ki pritegne pozornost (mimogrede skušnjavi so se uprle), je ponedeljek »vzel šalo« – čaka jih delo!

Janja, Melisa, Klementina, Alja, Nika, Kristina, Besmire, Klavdija, Ina in Sara so se tako osredotočile predvsem na to, kako ga bodo v (prihodnje) lahko denar tudi zaslužile – delovne izkušnje mladih so namreč pomemben dejavnik, ki v veliki meri pripomore pri nadaljnjem zaposlovanju, poleg tega je dragocen spomin, ki zlepa ne zbledi. Tega se še kako zavedajo tudi dekleta – podpisale so pogodbo z italijanskim partnerjem in delodajalci.

Danes pa že čisto zares: podpisovanje pogodb z italijanskim partnerjem in delodajalci.

Natančna navodila kako do Milana in delovnega mesta … tja z italijanskimi koordinatoricami, nazaj smo se že morale znajti same …

Do centra Milana smo zamenjale tri prevozna sredstva: avtobus, vlak in metro. Veliko smo hodile tudi peš. Garmin nam je pokazal, da smo naredile več kot 13.600 korakov, to je 9 km.

 

 

 

Osvežite si spomin in preberite še: V ŽIVO: prvi dan: [www.mladi-denar.si]

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.