(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

»Delovnih vrlin ne dobiš le v knjigah, ampak iz izkušenj!«

Tako je v (spodnjem) videu med drugim povedal mlad popotnik Andraž. Tudi statistično je dokazano, da tisti, ki imajo izkušnje, lažje dobijo zaposlitev. Kdaj, kje in s kakšnim delom začeti pridobivati izkušnje? Je pomembno, kakšno delo opravljamo, ko smo dijaki? Po kakšnem delu naj posežemo, ko smo v zaključni fazi študija?

Najbolj priljubljena in običajna oblika dela mladostnikov v Sloveniji je delo prek študentske napotnice oziroma študentskega servisa (po zapisu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je študentskih servisov kar 28!). Toda – kaj v množici del, ki so na voljo, sploh izbrati? Pri e-študentskem servisu pravijo, da gre navadno za postopen proces, saj na začetku študija mladi več ali manj opravljajo kratkotrajna, nezahtevna dela, ki niso nujno povezana s smerjo oziroma vrsto študija. A je kasneje, v končni fazi šolanja pomembno, da so dela bolj usmerjena na področje študija, strokovnejša in povezana z vsebino, pridobljeno na teoretičnem nivoju.

Zakaj so izkušnje tako pomembne?

Pomembno je zavedanje, da še nihče ni začel svoje kariere na vrhu. Tudi če se morda na prvi pogled velikih zgodb posameznikov, ki so označeni za uspešne, zdi tako, je v ozadju veliko izkušenj, znanja in trdela dela. Da takšne in drugačne izkušnje štejejo, menijo tudi trije mladi, ki so v sklopu kampanje e-študentskega servisa povedali naslednje:

Laura, študentka, ki dela kot baristka: www.youtube.com/watch?v=dWx2UmOdnKU&feature=youtu.be (vir: E-študentski servis)

Andraž, mlad popotnik, ki ima za sabo 10 tisoč kilometrov: www.youtube.com/watch?v=VHu7IbmUwHA&feature=youtu.be (vir: E-študetski servis)

Ajda, 15-letnica, ki ima veliko izkušenj z oblikovanjem: www.youtube.com/watch?v=hAOVGUr6mWQ&feature=youtu.be (vir: E-študentski servis)

Katera pa so najbolje plačana dela?

Čeprav izkušnje štejejo, tudi plačilo ni nepomemben dejavnik. Koliko lahko kaj zaslužimo z delom prek študentskega servisa? V povprečju urna postavka znaša 5,3 evra na uro bruto (4,5 evra na uro neto). Najmanj plačana dela so po urni postavki 4,53 evra na uro bruto (zakonsko predpisana najnižja urna postavka – ZUJF-C), običajno gre za naslednja dela: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnjenje polic in tako dalje. Najbolje plačana dela so: poučevanje, inštrukcije od 9 evrov na uro (bruto) dalje, vaditelji/trenerji plavanja, prevajalci, smučanja od 8,5 evra na uro (bruto) bruto dalje, računalništvo in programiranje od 8 evrov na uro (bruto) dalje, selitve od 6,7 evra na uro (bruto) dalje.

 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.