(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (iz Monze): 3. dan: Ko želodec odpre denarnico

Kot ste verjetno že opazili, je ekipa Mladi in denar pod »drobnogled« vzela deset 17-letnic, ki so se za tri tedne odpravile na delovno dogodivščino v Italijo, natančneje v Monzo – spremljamo jih, ker nas zanima, kako bodo teorijo o osebnih financah, ki so jo pridobile v sklopu rednega pouka, uporabile v praksi.

Čeprav se včasih zdi, da se je pogovarjati o hrani zelo banalno, postane le-ta še kako pomembna, ko nam v želodcu zakruli. No, tudi denarnica bi včasih še kako zajokala, če bi lahko – samo pomislite, koliko zapravimo za sladkarije, hitro hrano, koliko hrane celo zavržemo. Dejstvo je, da »prazna vreča ne stoji pokonci,« kajne? Tudi naša pridna dekleta – Janja, Melisa, Klementina, Alja, Nika, Kristina, Besmire, Klavdija, Ina in Sara –, ki so se v Monzo (Italija) odpravile na 3-tedensko delovno prakso, ne morejo živeti ravno od zraka. Zato nas je zanimalo, ali jih Italijani tudi kaj kulinarično zapeljujejo in razvajajo? Ali so tipično »na sporedu« zgolj testenine na tisoč in en način? Kakšno je pa kaj njihovo finančno stanje, je žepnina še vedno nedotaknjena? Povedale so nam, da kljub temu, da imajo organiziran zajtrk, kosilo in večerjo to vendarle za njihove želodčke in pametne glave ni dovolj. Za »dodatek« tako namenijo tudi kar nekaj svojega »sponzorskega« denarja oziroma žepnino donatorjev, ki znaša 4,30 evra na dan. No, nekaj si je pa vendarle treba tudi privoščiti, bouna petito.

Vsako jutro sladki italijanski zajtrk: topli napitek in pecivo … Italijani ljubijo dolce, nam pa bi bil bolj všeč kaloričen zajtrk, da bi potešili lakoto za vsaj 5 ur, se pravi kakšen jajček, sir, salamo …

Kosilo dobijo dekleta v obliki lunch paketa: dva sendviča s salamo ali sirom, sadje in plastenko z vodo. Lakota se oglaša že kar kmalu, dosti prej kot je na delovni praksi »lunch break«. Dobro, da imajo punce še nekaj zalog "popotnice« od sponzorjev.

Večerja je topli in glavni obrok dneva. Dobimo vsaj dva menija, imeli smo tudi štiri … nikoli pa nismo brez testenin. Torej testenine na 100 in en način.

Osvežite si spomin in preberite še:

V ŽIVO: drugi dan: www.mladi-denar.si/8850357/V-ZIVO-Deset-slovenskih-najstnic-podpisalo-pogodbo-v-Monzi

V ŽIVO: prvi dan:www.mladi-denar.si/8850269/V-ZIVO-Kaj-bo-deset-17-letnic-pocelo-tri-tedne-v-Milanu

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.