(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (IZ MONZE): 4. dan: Bolezen ne izbira, Janja mora domov!

Ah, joj, ta jesenski čas nam jo mnogokrat zagode tako s slabim vremenom kot tudi z – ačih, ačih, no, saj veste. Tudi naši 17-letni Janji, ki se je skupaj s še devetimi dekleti odpravila na delovno prakso, je tale čas na žalost precej »sfižil« načrte. Skupaj z mentorico Gabrijelo Blaznek je morala obiskati Polikliniko v Monzi, kjer sta ostali skoraj celo noč. Celo noč? Zakaj?

»Bolnike tam namreč razporedijo glede na nujnost v rdečo, rumeno, zeleno ali belo skupino,« nam je pojasnila mentorica Gabrijela Blaznek. »Janjo so razporedili v zeleno čakalno vrsto, zato sva čakali dolgo, a zdravniki in sestre, ki so hiteli mimo naju, so reševali življenja. Zdravnik, ki je sprejel Janjo, je bil zelo prijazen in opravil vse možne preiskave,« je po neprespani noči še dodala Blaznekova. Laboratorijski izvidi in vročina so na žalost pokazali, da naša Janja potrebuje antibiotike in vsaj nekajdnevni počitek, z delovno prakso ne bo mogla nadaljevati – zato se Janja vrača domov. Preostala dekleta in mentorica Gabrijela Blaznek pa imajo za nas tudi (finančni) nasvet, ki se ga je vredno držati. Svetujejo, da ko se odpravljamo na pot s seboj vzemimo kakšen Aspirin, Lekadol, vitamin C v vseh oblikah, pršila za grlo in nos ter pastile. Tudi kakšen obliž ne bo odveč. Tako prihranimo nekaj denarja. In seveda ne pozabite na evropsko zdravstveno kartico! V nujnih primerih pa je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Največkrat v tujini poiščemo urgenco. Kakšni so pa kaj stroški zdravljenja v Monzi? »Pregled zdravnika na urgenci 25 evrov, zdravila 24,65 evrov,« nam je pojasnila Blaznekova. Tako Janji kot preostalim dekletom in mentorici želimo obilo zdravja.

                                                                    Razpored glede na nujnost: rdeča, rumena, zelena ali bela skupina.

Če slabega počutja ne moramo sami odpraviti ali če smo se zaradi nesreče poškodovali, moramo poiskati zdravniško pomoč. Največkrat v tujini poiščemo urgenco.

Janja je dobila antibiotik in vitamine.

Janja se vrača domov.

Osvežite si spomin na pretekle dogodivščine:

1. dan: www.mladi-denar.si/8850269/

2. dan: www.mladi-denar.si/8850357/

3. dan: www.mladi-denar.si/8850392/

 

Spremljajte nas tudi na naši facebook strani Mladi in denar: www.facebook.com/kuldenar/

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.