(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (IZ MONZE): 5. dan: Kako dekleta pametno perejo perilo

Naj se sliši še kot eno čisto »tipično žensko« opravilo in marsikdo bi se znal spotakniti ob to – a ko zmanjka čistih oblek, morajo tudi naša ambiciozna dekleta v Monzi vendarle »vreči« kaj v stroj. Dekleta so si vzela čas za posebno »kalkulacijo«!

Dekleta so na delovno prakso v Italijo odšla z omejeno količino oblačil, vsaka je lahko odnesla le 1 kos prtljage po 20 kilogramov – nekaj je, a iz izkušenj pralni stroji pravzaprav redko počivajo. Ugotovila so, da lahko tudi pri tem dejanju prihranijo nekaj svojega denarja! Pametno, kajne? Strošek uporabe pralnega stroja zanaša – 2,50 evra na pranje, za sušilni stroj bi prav tako odštele 2,50 evra, a so se raje odločila, da mokra oblačila obesijo na stojalo (glejte sliko) in prihranijo, prala bodo tudi »na roke«. Prav tako pa se je dekletom zdel predrag pralni prašek, ki je bil na voljo v pralnici – za paketek, ki zadostujejo enemu pranju, bi morala plačati za vsako pranje odšteti 0,50 evra. Zato so se odpravila v trgovino in investirala svoj denar v nakup detergenta za ročno pranje, ki jih je stal vsega skupaj 0,99 evra. O prihranku najbrž ni potrebno zgubljati besed. Kaj so nas naučila dekleta? Uporabiti je potrebno glavo, narediti izračun in tudi pri takšnem vsakodnevnem opravilu lahko prihranimo. To, dekleta!

                                                                                                         Pralni stroj -- strošek 2,50 evra.

 

                                                                                                         Sušilni stroj -- strošek 2,50 evra.

 

                                                                                 Pralni prašek za 0,50 evra?! Kdo je tu nor? Gremo v trgovino. ;)

 

                                                                                Akcija! Nakup detergenta za ročno pranje perila; cena 0,99 evra.

 

                                                                                                         Brez sušilca, ročno obešanje perila. ;)

 

Osvežite si spomin na pretekle dogodivščine:

1. dan: www.mladi-denar.si/8850269/

2. dan: www.mladi-denar.si/8850357/

3. dan: www.mladi-denar.si/8850392/

4. dan www.mladi-denar.si/8850470/

Spremljajte nas na facebook strani Mladi in denar:

www.facebook.com/kuldenar/

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.