(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (IZ MONZE): 6. dan: Prihranila, ker se Italijanom zdi kul, da 17-letnice skrbijo za »budžet«!

Čeprav so 17-letnice v Italiji na delovni praksi, je takšno priložnost »skoka v tujino« brez dvoma treba izkoristiti tudi za to, da »pogledamo okrog sebe«. Napovedana stavka je bila »šansa«, da so si organizirale prevoz in jo mahnile do legendarnega dirkališča v Monzi! Pa še splačalo se jim je.

Delodajalci oziroma italijanski koordinator je dekleta in mentorico Gabrijelo Blaznek obvestil, da lahko ostanejo doma, saj se z javnim prevoznim sredstvom ne bo dalo priti do Milana – razlog stavka. Prost dan – na obzorju pa izlet! Ker tudi po Monzi avtobusi niso vozili, je »delegacija« deklet prosila direktorja hostla, ali jim lahko organizira prevoz. Zadeva je stekla. »Najprej je bilo dogovorjeno, da nas prepeljejo z osebnimi avtomobili – vse skupaj tja in nazaj – za 50 evrov,« nam je povedala Blaznekova. A na koncu jim ni bilo za prevoz treba plačati popolnoma nič! J Kako to? »Italijanom je bilo všeč, ko smo povedale, da zelo skrbimo za svoj budžet in da svoje znanje preizkušamo v praksi,« so povedala dekleta. Ni kaj punce znajo.  Kakšno je pa kaj dirkališče, če se tudi nam »zalušta« na obisk?  Dekleta so povedala, da je avtodrom zelo velik, velik je tudi park. Popoldanski izlet je trajal približno 3 ure. »Na info točki so nam povedali, da si je možno privoščiti vožnjo z Lotusom. Za en krog, kar je približno 5,8 kilometra, bi odšteli 55 evrov -- dosti preveč! Tudi vožnje s kolesom – 3 evre na uro – si nismo privoščile. Ogledale smo si tribuno in del proge,« so poročala.

 

 

Cena za 1 krog (LAP) z Jaguarjem je 38 EUR (za tri potnike: 38/3 = 12,67). Cena za 1 krog (LAP) z  Alfa Romeo ali Lotusom 55 EUR (samo za enega potnika).

Kaj se je dogajalo v preteklih dneh:

1. dan: www.mladi-denar.si/8850269/

2. dan: www.mladi-denar.si/8850357/

3. dan: www.mladi-denar.si/8850392/

4. dan www.mladi-denar.si/8850470/

5. dan www.mladi-denar.si/8850392/

6. dan www.mladi-denar.si/8850538/

 

Spremljajte nas na facebook strani Mladi in denar:

www.facebook.com/kuldenar/

 

 

 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.