(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (IZ MONZE): 7. dan: Že od prvega dne kažejo svoje pridobljeno finančno znanje

Že teden dni sledimo dogodivščinam devetih (Janja se je zaradi bolezni vrnila v Slovenijo) deklet prve generacije dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ. Za tri tedne so se po delovne izkušnje (v sklopu Erasmus+) odpravile k našim sosedom v Italijo, kjer že od prvega dne kažejo svoje pridobljeno finančno znanje - zahvaljujoč mentorici Gabrijeli (Gabi) Blaznek!

Med drugim so mamljivim stojnicam rekle »ne«, zakaj bi namreč ves denar zapravili takoj, ob prvi priložnosti? ;) S finančnega vidika so se pametno lotila popolnoma vsakdanjega opravila, kot je pranje. Pa še pri prevozu so prihranila, ker se je Italijanom zdelo zanimivo, da sploh razmišljajo o financah. Odlično, kajne? J No zdaj pa k »tekočim« zadevam. ;) Kaj zanimivega so počenjala dekleta tokrat? Sobota je bil dan za kulturno udejstvovanje, so povedala. V okviru projekta Erasmus+ je namreč načrtovano, da dijaki v Milanu obiščejo muzej Leonarda da Vincija. V središču mesta se je ekipa deklet sestala z italijansko koordinatorko, ki jih je vodila do muzeja, jim razdelila vstopnice, potem pa je bil končno čas za ogled največjega muzeja znanosti in tehnologije v Italiji. Pred odhodom v Monzo so se ustavile še pred Milansko katedralo – ne bomo več besedičili, dajmo priložnost še fotografijam. ;)

Muzej je v starem samostanu San Vittore al Corpo v Milanu.

Za temeljit ogled muzeja bi potrebovali cel dan.

Punce so bile zelo aktivne ... razmišljale so, kam z odpadki ...

... z gibanjem so ustvarjale sliko ...

... odkrivale so proizvodne postopke ...

... in kreirale hrano prihodnosti.

Kaj se je dogajalo v preteklih dneh:

1. dan: www.mladi-denar.si/8850269/

2. dan: www.mladi-denar.si/8850357/

3. dan: www.mladi-denar.si/8850392/

4. dan www.mladi-denar.si/8850470/

5. dan www.mladi-denar.si/8850510/

6. dan www.mladi-denar.si/8850538/

 

Spremljajte nas na facebook strani Mladi in denar:

www.facebook.com/kuldenar/

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.