(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (iz MONZE): 14. dan: Dekleta okupirala milanski grad

Skoraj teden dni so bila naša javljanja namenjena spoznavanju devetih deklet, ki so se skupaj z mentorico Gabrijelo (Gabi) Blaznek v Italijo odpravile na delovno prakso v sklopu Erasmus+. Kakšne urnike, delovne zadolžitve imajo, si lahko še vedno in vedno znova preberete v prejšnjih zapisih – mi pa jadramo v zadnjo tretjino dogodivščin z dekleti …

Kot ste lahko brali, so dekleta med delavniki izjemno pridna in delavna, vikend pa je čas za odmor in prav je tako! Iz Monze so se ponovno odpravila do Milana na kulturni ogled. Tokrat je bil na vrsti Castello Sforzesco, grad, ki je bil zgrajen v 15. stoletju. Danes pa je v njem več mestnih muzejev in umetniških zbirk. “Italijanska koordinatorka nas je vodila do gradu Sforza, nam pojasnila zgodovino močne utrdbe in njihovih gospodarjev ter poudarila naj bomo pozorni na čudovite poslikave, med njimi tudi Leonarda da Vincija,” so povedala dekleta. Naredila so ogromno fotografij – nekaj jih delimo z vami. Mogoče vas pa celo navdušimo za praznični izlet. Grad je namreč odprt od ponedeljka do petka, muzeji pa od torka do nedelje; polna cena za vstopnico je 5 evrov; če pa ste nekoliko fleksibilni s časom, lahko vstopite celo zastonj - kdaj? Ob torkih po 14h, od srede do nedelje eno uro pred zaprtjem in ko ni poletne sezone je vsaka prva nedelja v mesecu tudi zastonj. Pa srečno pot! :)

 Pred vhodom v grad Sforza.

 Grad je štirioglate oblike, na vogalih ima štiri kvadratne stolpe. Prehodi iz prostora v prostor so zelo dobro urejeni, vsi eksponati so zaščiteni, označeni z dodatnimi pojasnil v italijanščini in angleščini.

Velika zbirka orožja.

Nujna oprema. :)

Na veliki ploščadi so imela dekleta »lunch break«.

Osvežite si spomin na pretekle dogodivščine:

1. dan: www.mladi-denar.si/8850269/

2. dan: www.mladi-denar.si/8850357/

3. dan: www.mladi-denar.si/8850392/

4. dan www.mladi-denar.si/8850470/

5. dan www.mladi-denar.si/8850510/

6. dan www.mladi-denar.si/8850538/

7. dan www.mladi-denar.si/8850554/

8. dan www.mladi-denar.si/8850574/

9. dan www.mladi-denar.si/8850625/

10. dan www.mladi-denar.si/8850672/

11. dan www.mladi-denar.si/8850754/

12. dan www.mladi-denar.si/8850796/

13. dan www.mladi-denar.si/8850801/

Spremljajte nas na facebook strani Mladi in denar:

www.facebook.com/kuldenar/

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.