(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (iz MONZE): 15. dan: Pripravljene zakorakale v največji outlet center v Evropi!

Najstnice so končno prišle na svoj »račun«, dočakale so dan za čisto pravi šoping v nakupovalnem centru z več kot 200 trgovinami! Če mislite, da je denar kar »letel« iz denarnice, ste se zmotili! Osebni finančni načrt so pripravile že pred odhodom v Italijo!

Ja, glede na to, da je z njimi mentorica in profesorica Gabrijela (Gabi) Blaznek, finance pač niso prepuščene naključju. »Sicer so dekleta do danes že nekaj malega zapravljale, ampak samo kakšne malenkosti, v glavnem kakšen kos pice, sadje ali vročo čokolado, vse pa je skrbno zabeleženo v aplikaciji mojbudget.com,« je povedala Blaznekova. Za »veliko« nakupovanje pa so se dekleta temeljito pripravila: osebni finančni načrt so sestavila že pred odhodom v Italijo, kje se najbolj splača nakupovati pa so izvedele od italijanskih koordinatoric, in sicer v največjem outlet centru v Evropi – IL CENTRO Arese. V nakupovalnem centru je več kot 200 trgovin s samimi bleščečimi blagovnimi znamkami, noter je še 25 restavracij, diagnostični in športni center ter več igrišč.

Iz Monze do centra Arese so dijakinje potovale dve uri in četrt. Najprej peš, potem z avtobusom in vlakom, nato z metrojem vse do zadnje postaje, nato še z enim avtobusom in na koncu še 15 minut hitre hoje. Dolga pot, ampak izgleda, da se je splačalo.

Ogromen, bleščeč prostor s številnimi trgovinicami, tekoče stopnice, vmes usnjeni fotelji in počivalniki, različne okrepčevalnice, toaletni prostori – vse kar človek potrebuje, da lahko preživi tukaj tudi cel dan.

Dijakinje se zavedajo, da trgovci uporabljajo »trženjsko hipnozo«… Že pri vstopu te objame prijetna svetloba, glasba, ponekod tudi prijetno diši …

Tako, kot so se učili v šoli: nakupovalni listek, kalkulator in preračunavanje … Vse to je bila "bojna oprema. :)

Punce so zadovoljne. Našle so vse kar so iskale, nekaj zase, nekaj za svoje bližnje in kot so povedale, vse za neverjetno ugodne cene.

Tudi pot nazaj je trajala dobri dve uri, dekleta so v metroju od utrujenosti zaspala.

Osvežite si spomin na pretekle dogodivščine:

1. dan: www.mladi-denar.si/8850269/

2. dan: www.mladi-denar.si/8850357/

3. dan: www.mladi-denar.si/8850392/

4. dan www.mladi-denar.si/8850470/

5. dan www.mladi-denar.si/8850510/

6. dan www.mladi-denar.si/8850538/

7. dan www.mladi-denar.si/8850554/

8. dan www.mladi-denar.si/8850574/

9. dan www.mladi-denar.si/8850625/

10. dan www.mladi-denar.si/8850672/

11. dan www.mladi-denar.si/8850754/

12. dan www.mladi-denar.si/8850796/

13. dan www.mladi-denar.si/8850801/

14. dan www.mladi-denar.si/8850806/

Spremljajte nas na facebook strani Mladi in denar:

www.facebook.com/kuldenar/

 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.