(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (iz MONZE): 17. dan: Zaželela so si pico, osupnila, ko so videla račun2

Če si že v Italiji, je »tista prava pica« pač kulinarična dobrota, ki jo je skorajda nujno treba naročiti. ;) Tudi naših devet deklet, ki so na delovni praksi v sklopu Erasmus+, si je zaželelo zagristi vanjo. A kljub dobremu pregledu cenika, jih je na koncu čakalo presenečenje …

Ker v hostlu »ekipa« najstnic in mentorica Gabrijela (Gabi) Blaznek še ni dočakala pic, so zadevo vzele v svoje roke. Receptorja hostla, v katerem bivajo, so povprašale za priporočilo za italijansko specialiteto. »Rekel nam je, da je v tej piceriji pica res 'odlična in cenovno ugodna',« je povedala Blaznekova. Dekleta se niso predala »navalu« lakote, ampak so pred vhodom najprej pogledala cenik, koliko jih bo stala pica. »Celo varčno so se odločila, da bo cela pica preveč in da si bodo pice razdelile na pol, saj bi v nasprotnem primeru hrana ostajala,« je situacijo opisala mentorica. A kljub premišljeni kalkulaciji je dekleta presenetil račun, pozabila so šteti pogrinjek … Včasih se je manjšim »spodrsljajem« nemogoče izogniti, saj si je treba nabrati izkušnje, da lahko potem podobno »sklepamo« in razmišljamo pri drugih situacijah. »Ugotovile smo, da se bolj splača vzeti pico in jo odnesti s sabo domov ali jo pojesti na poti domov, če se mudi ... ali ... če greš na pico, ker zraven želiš dobro družbo, da se vsaka miza tudi zaračuna,« so komentirala dekleta.

Dekleta so dan preživela za knjigami, pozno popoldne pa so se skupaj z mentorico odpravila na zasluženo pico. ;)

Picerijo Caprese jim je priporočil receptor v njihovem hostlu.

 Preden so naročila, so pregledale cenik. Pisalo je, da je cena pice margarite 6,4 evra.

Ker so ocenila, da bodo že s polovico pice sita, so naročila za vse skupaj 5 pic.

Dekleta so povedala, da je bila pica res dobra, a račun je pustil grenek priokus. "Pogrinjek, na katerega nismo računale, je znašal 20 evrov (2 evra na osebo) in tudi voda ni bila poceni, za 2 l smo odštele 5 evrov."

Osvežite si spomin na pretekle dogodivščine:

1. dan: www.mladi-denar.si/8850269/

2. dan: www.mladi-denar.si/8850357/

3. dan: www.mladi-denar.si/8850392/

4. dan www.mladi-denar.si/8850470/

5. dan www.mladi-denar.si/8850510/

6. dan www.mladi-denar.si/8850538/

7. dan www.mladi-denar.si/8850554/

8. dan www.mladi-denar.si/8850574/

9. dan www.mladi-denar.si/8850625/

10. dan www.mladi-denar.si/8850672/

11. dan www.mladi-denar.si/8850754/

12. dan www.mladi-denar.si/8850796/

13. dan www.mladi-denar.si/8850801/

14. dan www.mladi-denar.si/8850806/

15. dan www.mladi-denar.si/8850808/

16. dan www.mladi-denar.si/8850816/

Spremljajte nas na facebook strani Mladi in denar:

www.facebook.com/kuldenar/

 

2
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.