(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

V ŽIVO (iz MONZE): 18. dan: Čas je … za finančni obračun!

Delovna praksa devetih deklet Melise, Klementine, Alje, Nike, Kristine, Besmire, Klavdije, Ine in Sare se počasi, a vztrajno bliža koncu – zato je čas za pregled finančnih izdatkov. So se najstnice držale finančnega načrta ali so prekoračile zastavljeni cilj?

Mentorica Gabrijela (Gabi) Blaznek je organizirala resen večerni sestanek, na katerem je skupaj z dekleti podrobneje pregledala poročila o delu in evidence njihovih izdatkov. »Dijakinje morajo poleg poročil o delu, ki jih pišejo v slovenskem jeziku, in pisanja dnevnika opravljenega dela za delodajalce v angleščini (za certifikat opravljene delovne prakse), sproti evidentirati, kam gre vsak evro in vsak cent,« nam razloži Blaznekova. Dekleta so svoje evidence vsaka zase vodila sproti, spravljala so račune in izdatke vnašala v spletno aplikacijo – mentorica je nad denarnim ravnanjem svojih deklet zadovoljna. Klavdija pa nam je dovolila tudi hiter foto pogled v svojo evidenco.

Dekleta na delovnem sestanku.
 

Dekleta vodijo svoje evidence sproti, spravljajo račune in izdatke vnašajo v spletno aplikacijo.

S pomočjo donatorjev, se dekleta učijo, kako obvladovati svoj denar. Hvala Združenju bank Slovenije, podjetju za osebno finančno svetovanje Vezovišek & partnerji ter podjetju Spekter Trbovlje.

Klavdija nam je razkrila svoj finančni načrt. ;)

Klavdija je načrtovala, da bo 50 evrov prihranila in kot kaže mojbudget.com ji je ravno toliko ostalo. Pravi, da v Italiji ne bo več odprla denarnice. Ker se je odpovedala slaščicam, ki jih je prvotno načrtovala, si je privoščila malo boljšo torbico.

Osvežite si spomin na pretekle dogodivščine:

1. dan: www.mladi-denar.si/8850269/

2. dan: www.mladi-denar.si/8850357/

3. dan: www.mladi-denar.si/8850392/

4. dan www.mladi-denar.si/8850470/

5. dan www.mladi-denar.si/8850510/

6. dan www.mladi-denar.si/8850538/

7. dan www.mladi-denar.si/8850554/

8. dan www.mladi-denar.si/8850574/

9. dan www.mladi-denar.si/8850625/

10. dan www.mladi-denar.si/8850672/

11. dan www.mladi-denar.si/8850754/

12. dan www.mladi-denar.si/8850796/

13. dan www.mladi-denar.si/8850801/

14. dan www.mladi-denar.si/8850806/

15. dan www.mladi-denar.si/8850808/

16. dan www.mladi-denar.si/8850816/

17. dan www.mladi-denar.si/8850835/

Spremljajte nas na facebook strani Mladi in denar:

www.facebook.com/kuldenar/

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.