(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

»Najprej je treba nekaj narediti, da lahko kaj dobimo!«

Včeraj se je že četrto leto zapored začelo izobraževalno predavanje s področja osebnih financ za učitelje, ki bodo s čisto svežo stvaritvijo – Priročnik 2 za učitelje: finančnega opismenjevanja mladih v osnovnih in srednjih šolah – mlade v omenjenih izobraževalnih institucijah še naprej finančno opismenjevali!

Znanje upravljanja denarja je, kot venomer ponavljamo, tudi zaradi neustrezne obravnave v slovenskem šolskem sistemu na zelo nizki ravni. Cilj projekta finančnega opismenjevanja mladih, ki ga organizira in spodbuja revija Moje finance ter odgovorni urednik Matjaž Nidorfer, je, da se to v prihodnje postopoma izboljša, da se mladim približa znanje s področja osebnih financ, finančnega poslovanja, torej da se jih opismeni in pripravi na življenjske izzive. »Smo pa definitivno na dobri poti, saj je že kar nekaj šol, ki imajo to poučevanje v okviru rednega predmeta, kar je super dosežek!« je komentiral Matjaž Nidorfer.

 

 

Prvo predavanje v novem šolskem letu je »otvoril« neodvisni osebni finančni svetovalec in ambasador projekta Mitja Vezovišek. »Čeprav je drugi priročnik bolj tanek, je vsebina bolj zahtevna,« je poudaril že takoj na začetku. Ni bilo ravno časa za ovinkarjenje, že na prvem predavanju so se posvečali in debatirali o kompleksnih temah in na kakšen način jih bodo predstavili mladim v šolskih klopeh. Kritično so razpredali o pasteh vlaganja v nepremičnine in drugih naložbah ter o tem, kako je pomembno že kot mlad misliti na varčevanje za pokojnino.

                           Zadovoljna in nasmejana Mitja Vezovišek (levo) in Matjaž Nidorfer (desno) z že drugim priročnikom finančnega opismenjevanja za učitelje.

 

Do zdaj se je v omenjeni izobraževalni program vključilo že 200 učiteljev iz 120 osnovnih in srednjih šol, ki imajo na svojih šolah krožek Mladi in denar ali pa te snovi mladim predajajo v okviru rednih šolskih predmetov. A projekt se širi naprej, saj se bodo vanj lahko kmalu vključile tudi nove šole iz cele Slovenije. Prvo izobraževanje za nove učitelje se bo začelo že januarja. V maju pa tako kot vsako leto na reviji Moje finance pripravljajo državno tekmovanje iz finančne pismenosti. Lani se ga je udeležilo že več kot 60 mladih iz cele Slovenije.

 

                                                       Učitelji osnovnih in srednjih šol na izobraževalnem predavanju o osebnih financah.

 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.