(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kako je 9 najstnic finančno preživelo 3 tedne v Italiji?1

Melisa, Klementina, Alja, Nika, Kristina, Besmire, Klavdija, Ina in Sara so za tri tedne svoj dom zamenjale za hostel v italijanskem mestu Monza, namesto šole pa so opravljale delovno prakso v sklopu Erasmus+. Spremljala jih je mentorica Gabrijela Blaznek. dekleta so iz prve generacije dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ. Spremljali smo jih, kako so pridobljeno teoretično znanje unovčila na »terenu«.  

Devet deklet, starih od 17 do 18 let, je tri tedne preživelo na delovni praksi v Milanu v okviru Erasmus+ z učiteljico Gabrijelo Blaznek z Gimnazije in srednje ekonomske šole Trbovlje. »V tem času sem imela različne vloge glede na različne okoliščine, bila sem učiteljica, mentorica, prijateljica, včasih tudi mama,« je komentirala. Dijakinje so se lani udeležile tudi programa finančnega opismenjevanja pri rednem pouku, kar je novost, ki jo je uspelo učiteljici Blaznekovi vpeljati na svoji šoli. Dekleta so tako dobila priložnost, da svoje na novo pridobljeno finančno znanje in strateške cilje, ki so si jih postavila pred odhodom v Milano, preizkusijo v praksi. Sama so morala skrbeti za »svoj denar« in voditi evidenco izdatkov. Čeprav je projekt pokrival stroške prevoza, bivanja in tri obroke, pa je učiteljica Gabrijela Blaznek šla še korak dlje in dijakinjam uredila tudi žepnino v vrednosti 4,3 evra na dan. To so dobile od donatorjev – Združenja bank Slovenije, podjetja za osebno finančno svetovanje Vezovišek & Partnerji ter Spektra Trbovlje. Pred kakšnimi izzivi so bila dekleta ter tudi njihova mentorica in spremljevalka Gabi?

Služba in druge življenjske stvari

Punce so bivale v hostlu Cantalupo v Monzi, morale pa so »naštudirati« tudi, kako se bodo vozile v službo v 15 kilometrov oddaljen Milano – čeprav se morda ne sliši veliko, so morale zamenjati tri prevozna sredstva; pot je traja približno dve uri v eno smer in zahtevala tudi dobro logistično organizacijo. Delale so v recepcijah hostlov, pomagale pri učenju angleškega jezika, raziskovale socialno podjetništvo. »Delovne izkušnje so pomemben dejavnik, ki precej pomaga pri nadaljnjem zaposlovanju,« se strinjajo dekleta.

Med bivanjem v Italiji so dekleta doživela stavko, ko avtobusi niso vozili, zato so jim šefi pogledali skozi prste in jim odobrili prost dan. Zaradi tega je bil ogrožen tudi njihov izlet. Najprej so se dogovorile za prevoz z osebnim avtomobilom, za kar bi plačale 50 evrov, na koncu pa je bil voznik tako navdušen nad dekleti in njihovim skrbnim ravnanjem z budžetom, da jim je prevoz kar podaril.

Prazna vreča ne stoji pokonci in kljub trem organiziranim obrokom, večinoma so dobile testenine na tisoč in en način, je bilo to za njihove želodce premalo. Zato je šlo kar nekaj njihove žepnine tudi za nakup hrane.

Boleč, toda koristen nauk

Bolezen ne počiva. V posteljo je položila Janjo, ki je morala celo na urgenco, potem pa še domov. Pri tem so nastali tudi stroški – zdravniški pregled na urgenci je stal 25 evrov, zdravila pa še 24,65 evra. Tudi iz tega nesrečnega dogodka so se dekleta nekaj naučila – ko se odpravljamo na pot, s seboj vzemimo evropsko zdravstveno kartico, pa aspirin, lekadol, vitamin C, pršila za grlo in nos, tudi kakšen obliž ne bo odveč. Zaradi tega dogodka je bila mentorica Blaznekova tudi najbolj zaskrbljena: »Čeprav sva bili na urgenci skoraj vso noč, je bila to boljša odločitev, kot če bi čakali na jutro. Ves čas sem bila z mislimi tudi pri drugih dijakinjah … ali so že v hostlu, ali so večerjale, ali so napisale poročila, ali so ta dan kaj zapravljale ... Kot sem pozneje ugotovila, so se dekleta dobro povezala, bila samostojna in odgovorna,« je povedala.

Celotno reportažo lahko preberete na www.mladi-denar.si ali na  Mladi in denar.

 
 

1
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.