(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

500 evrov bodo »pretopili« v prave liste!

Je odločen 27-letni zmagovalec natečaja Shape it, Nassim Djaba. Trajnostni projekt njegove predane in motivirane ekipe List za list je dobil finančno nagrado 500 evrov!

Skupnost Global Shapers Slovenije je oktobra organizirala natečaj Shape it – za zeleno Ljubljano. Pozvali so mlade, da podajo svoj predlog oziroma rešitev za trajnostni razvoj mesta Ljubljana. Devet ekip je na natečaj prijavilo raznolike ideje povezane s področjem trajnostnega razvoja – nagrado pa je »snela« desetčlanska ekipa s projektom poimenovanim List za list! »Prijavili smo se, ker želimo aktivirati in informirati mlade o okoljevarstvu,« je povedal 27-letni predstavnik zmagovalne ekipe, Nassim Djaba, Koprčan in podiplomski študent turizma na Univerzi na Primorskem. Kaj se skriva za sloganom?

 

                      Predstavnik zmagovalne ekipe Nassim Djaba (List za list) in predstavnica MOL Karmen Žirovnik.

 

Mislijo trajnostno

Deset posameznikov, ki jih zanima trajnostni razvoj z ekonomskega, socialnega in okoljevarstvenega vidika, predvsem pa tudi združevanje omenjenih komponent, in ki tudi sicer aktivno delujejo v Mladinskem društvu za trajnostni razvoj, pravijo, da pasiva nikakor ne pride v poštev, stavijo na aktivnost mladih! »Pri projektu List za list gre za to, da želimo aktivirati 150 mladih, natančneje dijakov, ki bodo tudi multiplikatorji znanja,« razloži Nassin. »Imeli bomo veliko kampanjo, kjer se bo zbiral papir – torej vsak, ki bo imel odvečen papir, ga bo lahko prinesel. Glede na količino papirja, ki ga bo posameznik/-ca prinesel, bo dobil/-a v zameno sadike, semena ali celo drevo.« Na idejo so prišli na podlagi poznavanja trajnostnega »terena« in sodelovanja z različnimi partnerji na področju Balkana. »Velik potencial smo videli prav v tem, da ne gre samo za to, da gremo v razrede in imamo z mladimi delavnice in jih tako ozaveščamo, ampak da so tudi oni del aktivnosti, da še bolje razumejo situacijo.« 27-letni predstavnik ekipe je povedal, da je za njih nagrada v vrednosti 500 evrov izjemnega pomena. »Mi lahko s tem denarjem nabavimo sadike, semena, drevesa, ki jih lahko damo v zameno za papir. Prestiž pa vidimo v tem, da so ljudje videli projekt kot zanimiv in pomemben za razvoj okoljevarstva in osveščanja ljudi na splošno.«

 

Levo Barbara Matijašič, vodja projekta, Jan Peloza kurator ljubljanske skupnosti Global Shaperjev in zmagovalec Nassim Djaba.

 

Nasvet za mlade: načrt, vizija, izziv!

Samozavestni Primorec je prepričan, da je treba vedno imeti dober načrt in vizijo! »Poleg tega je treba biti prepričan sam vase, verjeti moraš v celotno zgodbo – ne samo ti, ampak vsi, ki so vključeni v projekt. Čeprav se naš projekt še dejansko ni zaključil, verjamem, da bo uspešen, tako da se tega v bistvu ne sprašujem, ali bo uspešen ali ne bo – zato smo se tudi prijavili.« Za njih je bil velikega pomena tudi izziv. »Ker na koncu nekdo zmaga! To je dobra motivacija za ekipo, ker bo dala od sebe maksimalno – tudi če na koncu ne zmagaš,« pojasni Nassin Djaba. Na projektu so delali približno 7 mesecev, veliko akcijo pa imajo namen izpeljati pomladi – marca ali aprila, ko se začne prebujati narava.

Barbara Matijašič, vodja projekta Shape it, je bila z natečajem v celoti izjemno zadovoljna, saj je bil pozitivno sprejet – za tiste, ki pa imate v »rokavu« kakšnega »aduta« je med drugim povedala, da se tudi v prihodnje obetajo podobne akcije – izkoristite list papirja in zapisujte ideje!

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.