(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Petnajstletna Maja šiva unikatne pasje obleke. Kako pa naj jih proda?

Maja, dijakinja prvega letnika gimnazije, ki rada šiva pasje obleke in vse, kar sodi zraven, bi rada svoje izdelke spravila na trg. Toda kako? Poiskali smo odgovor.

Eden izmed mojih najljubših konjičkov je šivanje, ki mi odpre povsem nov svet. Rada preizkušam nove kombinacije, materiale, barve in vzorce … Oblikujem pasja oblačila, ovratnice, pletem povodce ter igrače za pse in še veliko drugih stvari. Najpomembnejša se mi zdi unikatnost. Vedno mora biti nekaj, kar te naredi drugačnega, boljšega od drugih. S tem konjičkom združujem prijetno s koristnim, zato sem se odločila, da odprem tudi svojo spletno trgovinico, pojasnjuje 15-letna Maja iz Celja, ki nas je prek Facebooka  Mladi in denar prosila za nasvet, kako se lotiti prodaje izdelkov. »Ker se prvič podajam na samostojno pot, mi nekatere stvari niso popolnoma jasne, in kadar česa ne razumem, raje vprašam. Tega me ni nikoli strah,« priznava mladenka, ki obiskuje tudi podjetniški krožek.

Majo zanima osebno dopolnilno delo

Maja bi torej rada spravila svoje izdelke na trg. In ima tudi zamisel, kako, a ni povsem prepričana, zato smo ji pomagali. »Zanima me osebno dopolnilno delo. Ali ga lahko sama odprem? Kako je potem s plačevanjem davka in dohodnine?« je Maja nanizala cel kup vprašanj. Glede na njene dileme in vprašanja smo se obrnili na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Sporočili so nam, da zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) in pravilnik ne določata starostne meje za opravljanje osebnega dopolnilnega dela. Zakon o delovnih razmerjih pa vsebuje splošno prepoved dela otrok, mlajših od 15 let (kjer so navedeni tudi pogoji in primeri, ko je to izjemoma dovoljeno). Torej, to pomeni, da Maja, ki je stara 15 let, osebno dopolnilno delo lahko opravlja ob izpolnjevanju drugih pogojev.

Stalo jo bo devet evrov na mesec

Če se bo Maja odločila za osebno dopolnilno delo, ne sme pozabiti na vrednotnico! Vrednotnica stane 9,48 evra in velja za koledarski mesec. Od tega gre za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 7,37 evra, za zdravstveno zavarovanje 2,11 evra.

Za otroke, starejše od 15 let, velja vse enako kot za druge, ki opravljajo osebno dopolnilno delo. Denimo – prihodki, ki jih lahko dosežete iz osebnega dopolnilnega dela, so omejeni, in sicer v posameznem polletju koledarskega leta v seštevku ne smejo presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v preteklem koledarskem letu. To pomeni, da prihodek v posameznem polletju ne sme presegati 3.186 evrov evra. Poleg tega je treba vsakih pol leta finančni upravi poročati o doseženem zaslužku. Sproti, za vsak oddelani mesec prek vrednotnic, je treba predložiti tudi odmero 25-odstotne akontacije za dohodnino.

Vložila stotaka, pa zaslužek?

Postaviti ceno svojim izdelkom številnim povzroča precej težav. Kako bo Maja vrednotila svoje delo? »Pasjo opremo izdelujem po naročilu, zato ceno prilagodim vsakemu izdelku posebej, tako da pri tem upoštevam stroške materiala in nekaj malega prištejem še za delo,« pojasnjuje. Najstnica je v ta projekt do zdaj vložila okoli 100 evrov. Ves denar za material za ovratnice in povodce je vložila sama (vrvi, trakovi, sponke in tako dalje). »Pri nakupu blaga pa mi malo pomagajo starši. Varčujem že precej časa, zato mi denarna sredstva niso bila ovira, da ne bi mogla uresničiti zamisli, ki jih imam,« še pravi.

Maja je navdušena

In kako je odgovor komentirala Maja: »Po tehtnem premisleku sem ugotovila, da je to najprimernejša oblika dela zame. Ni visokih stroškov, osebno dopolnilno delo preprosto 'odpreš' na upravni enoti, na začetku meseca kupiš vrednotnico, in to je to. Že kar nekaj časa sem razmišljala o prodaji izdelkov, ki jih sama izdelujem. Za osebno dopolnilno delo sprva sploh nisem vedela. Ko sem izvedela, sem bila navdušena.«

Maja je kmalu stopila v akcijo in na začetku decembra odprla stran Doggy Lilly na Facebooku, kjer bo po naročilu začela prodajati svoje izdelke za psičke. V prihodnosti pa ima željo odpreti tudi svojo pravo spletno trgovino.

Kljub vsemu Maja šolo postavlja na prvo mesto. Obiskuje prvi letnik gimnazije in ima teden precej zaseden s šolskimi obveznostmi. Toda zdi se, da mladenke nič ne ustavi: »Najpomembnejša je organizacija – le tako mi uspe opraviti vse šolske obveznosti in zraven vključiti še konjičke. Zdaj bom vodila še trgovino in urnik bo res natrpan. Svojo prihodnost morda vidim v oblikovanju in vodenju svojega podjetja. Upam, da bom cilje z vztrajnostjo in potrpežljivostjo dosegla. Vedno se trudim po najboljših močeh in poskušam dati vse od sebe – tako v šoli kot tudi na drugih področjih.«

Pa je to najprimernejša pot za Majo?

Kljub Majinemu navdušenju smo se vprašali, ali je osebno dopolnilno delo res dobra in prava pot za 15-letnico. »Dokler Majin obseg poslovanja ne presega omejitev osebnega dopolnilnega dela, je to zanjo najugodnejša in najbolj preprosta možnost opravljanja dejavnosti,« je prepričan Jure Filip, svetovalec iz podjetja DATA. Ob tem je še dodal, da lahko tisti, ki opravlja osebno dopolnilno delo, svoje izdelke prodaja tudi v samostojni spletni trgovini ali prek drugih spletnih trgovin, kot sta na primer Etsy in Amazon Hand­made. »Če se posameznik, ki ima priglašeno osebno dopolnilno delo, odloči, da bo svoje izdelke prodajal prek samostojne spletne trgovine, mora pri tem upoštevati tudi vse pogoje, ki veljajo pri sklepanju pogodbe na daljavo oziroma prodaje na daljavo,« še opozarja.

Osebno dopolnilno delo se od opravljanja samostojne dejavnosti loči po tem, da se opravlja občasno, hkrati pa je omejeno z višino zaslužka. Če bi izdelke kupili z namenom nadaljnje prodaje, pa tega ne moremo opravljati v tej statusni obliki, ampak kot s. p. ali d. o. o. Enako velja tudi pri večjem obsegu poslovanja, če bi denimo polletni zaslužek presegal tri tisočake, kolikor je omejitev, še dodaja Filip.

Maji na poslovni poti želimo veliko uspeha.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.