(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Moj otrok ima talent. Koliko pa me to stane?

Lenart, Timotej, Eva, Miha, Luka – to je pet mladostnikov, ki so vsak s svojim talentom in trdim delom prodrli v ospredje. Njihovi starši pa so nam povedali, koliko jih ta talent stane! Stroški so kar vrtoglavi, toda...

Vsakdo ima kakšen talent. A ko otrok vidno izstopi iz povprečja in kaže za določeno področje zanimanje in voljo do dela, postaneta vodenje in usmerjanje nadarjenega otroka družinski projekt, se strinjajo starši vseh petih mladih talentov. Nezanemarljive pa so tudi finance, saj če starši stroškov ne zmorejo kriti, se lahko zgodi tudi, da se pot nadarjenega posameznika konča oziroma postane bolj vijugasta. Preverili smo, kako je biti mladi talent in kako je biti starš izjemno nadarjenega športnika, glasbenika, naravoslovca, komika.

Finančno se »pripravite«, če imate doma mladega talenta!

Otroci precej stanejo, po ocenah naše revije okoli 145 tisoč evrov, če je otrok še zelo nadarjen in ga je treba tudi finančno podpreti, pa lahko številke hitro precej poskočijo. Kako se pripraviti na takšne izdatke? »Čeprav že vrsto let poudarjam, še vedno največkrat vidim starše, ki razmišljajo takole: 'Za otroka bi varčeval 50 evrov na mesec, kateri produkt je najbolj primeren za to?' Jaz pa jim odgovorim – nobeden! Pozabite na produkt, najprej si odgovorite na vprašanje, kaj in kdaj bi radi svojemu otroku omogočili,« pravi osebni finančni svetovalec Mitja Vezovišek. »Najboljši nasvet staršem je, da o financah in finančni osamosvojitvi otrok razmišljajo že v fazi načrtovanja družine. Še preden se otrok rodi, se je treba vprašati, kaj lahko kot starši storimo danes, da bomo lahko otroka finančno podprli na njegovi poti, ne glede na to, kakšna ta bo,« meni Vezovišek. Treba je torej izdelati načrt otrokove finančne osamosvojitve.

Ni pomemben samo talent!

Koristno je, da starši spodbujajo otroka k razvijanju svojega talenta, a psihologinja Katja Z. Istenič iz Hočem več staršem priporoča, da se ne osredotočijo izključno na razvijanje tega. »Njihova naloga je priprava otroka na samostojno življenje, kar vključuje razvoj več spretnosti, ne le talenta. Pomembno je, da se ima otrok možnost preizkusiti na več področjih, ne le na tistem, kjer je nadarjen. Tako preizkuša in se uči novih socialnih veščin, razvija samodisciplino, se uči spopadati tudi z neuspehi in raziskuje, kdo je ter kaj ga v resnici veseli. Pomembno je, da ima otrok tudi prosti čas, ko se zabava in sprosti,« pojasnjuje.

Da bodo nadarjeni posamezniki lahko uresničili postavljene cilje, poleg finančnih sredstev potrebujejo predvsem strokovno delo, dodaja Metoda Debeljak, direktorica službe za upravljanje zaposlenih v Zavarovalnici Triglav. Tam že vrsto let izvajajo tudi projekt Mladi upi, kjer finančno podprejo nadarjene mlade. »Le tako lahko oseba pravilno razvija svoje potenciale in hkrati skrbi za šibke točke, ki bi lahko privedle do zdravstvenih težav. Izjemno pomembna pa je tudi podpora bližnjih, a mora biti to otrokova izbira, in ne bolj ali manj prikrita ambicija staršev,« pove. »Otroka naj starši usmerijo v panogo, potem pa naj se umaknejo in pustijo, da trenerji opravijo svoje delo. Starši naj otrokom seveda stojijo ob strani in naj bodo pozorni, da se njihova pričakovanja ali pričakovanja trenerjev, klubov oziroma društev ujemajo z razvojem otrok,« dodaja Debeljakova.

 
 
 
 
 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.