Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Moj otrok ima talent. Koliko pa me to stane?

Lenart, Timotej, Eva, Miha, Luka – to je pet mladostnikov, ki so vsak s svojim talentom in trdim delom prodrli v ospredje. Njihovi starši pa so nam povedali, koliko jih ta talent stane! Stroški so kar vrtoglavi, toda...

Vsakdo ima kakšen talent. A ko otrok vidno izstopi iz povprečja in kaže za določeno področje zanimanje in voljo do dela, postaneta vodenje in usmerjanje nadarjenega otroka družinski projekt, se strinjajo starši vseh petih mladih talentov. Nezanemarljive pa so tudi finance, saj če starši stroškov ne zmorejo kriti, se lahko zgodi tudi, da se pot nadarjenega posameznika konča oziroma postane bolj vijugasta. Preverili smo, kako je biti mladi talent in kako je biti starš izjemno nadarjenega športnika, glasbenika, naravoslovca, komika.

Finančno se »pripravite«, če imate doma mladega talenta!

Otroci precej stanejo, po ocenah naše revije okoli 145 tisoč evrov, če je otrok še zelo nadarjen in ga je treba tudi finančno podpreti, pa lahko številke hitro precej poskočijo. Kako se pripraviti na takšne izdatke? »Čeprav že vrsto let poudarjam, še vedno največkrat vidim starše, ki razmišljajo takole: 'Za otroka bi varčeval 50 evrov na mesec, kateri produkt je najbolj primeren za to?' Jaz pa jim odgovorim – nobeden! Pozabite na produkt, najprej si odgovorite na vprašanje, kaj in kdaj bi radi svojemu otroku omogočili,« pravi osebni finančni svetovalec Mitja Vezovišek. »Najboljši nasvet staršem je, da o financah in finančni osamosvojitvi otrok razmišljajo že v fazi načrtovanja družine. Še preden se otrok rodi, se je treba vprašati, kaj lahko kot starši storimo danes, da bomo lahko otroka finančno podprli na njegovi poti, ne glede na to, kakšna ta bo,« meni Vezovišek. Treba je torej izdelati načrt otrokove finančne osamosvojitve.

Ni pomemben samo talent!

Koristno je, da starši spodbujajo otroka k razvijanju svojega talenta, a psihologinja Katja Z. Istenič iz Hočem več staršem priporoča, da se ne osredotočijo izključno na razvijanje tega. »Njihova naloga je priprava otroka na samostojno življenje, kar vključuje razvoj več spretnosti, ne le talenta. Pomembno je, da se ima otrok možnost preizkusiti na več področjih, ne le na tistem, kjer je nadarjen. Tako preizkuša in se uči novih socialnih veščin, razvija samodisciplino, se uči spopadati tudi z neuspehi in raziskuje, kdo je ter kaj ga v resnici veseli. Pomembno je, da ima otrok tudi prosti čas, ko se zabava in sprosti,« pojasnjuje.

Da bodo nadarjeni posamezniki lahko uresničili postavljene cilje, poleg finančnih sredstev potrebujejo predvsem strokovno delo, dodaja Metoda Debeljak, direktorica službe za upravljanje zaposlenih v Zavarovalnici Triglav. Tam že vrsto let izvajajo tudi projekt Mladi upi, kjer finančno podprejo nadarjene mlade. »Le tako lahko oseba pravilno razvija svoje potenciale in hkrati skrbi za šibke točke, ki bi lahko privedle do zdravstvenih težav. Izjemno pomembna pa je tudi podpora bližnjih, a mora biti to otrokova izbira, in ne bolj ali manj prikrita ambicija staršev,« pove. »Otroka naj starši usmerijo v panogo, potem pa naj se umaknejo in pustijo, da trenerji opravijo svoje delo. Starši naj otrokom seveda stojijo ob strani in naj bodo pozorni, da se njihova pričakovanja ali pričakovanja trenerjev, klubov oziroma društev ujemajo z razvojem otrok,« dodaja Debeljakova.

 
 
 
 
 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.