(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nepremičnine   dodaj
Merkur dodaj
Anja Kraševec... dodaj
 

Kako sem za 700 evrov preuredila stanovanje v hiši staršev

Prišel je čas, da odletim na svoje, sem si rekla lani poleti. Dopolnila sem 20 let in res nisem želela biti več doma. Toda kam, kako, za koliko, sva se spraševala s fantom Davidom, s katerim sva želela živeti skupaj. Na koncu sva ostala doma – pri mojih starših, kjer sva za 700 evrov preuredila 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje. 

Živim v Ljubljani (oziroma njeni okolici) in za potrebe študija nisem 'prisiljena' v selitev v študentski dom ali najemno stanovanje tako kot številni moji kolegi, ki živijo zunaj univerzitetnih mest. Živim pri starših, ker imam vse na dosegu rok. Ne čutim potrebe po tem, da bi šla kamorkoli. Doma mi je fino. Policijske ure nimam, prav tako pa mi tudi starši pretirano ne »težijo« več.

Toda lani poleti sem razmišljala malce drugače. Prišel je čas, da odletim na svoje, sem si rekla. Dopolnila sem 20 let in res nisem želela biti več doma. Pa ne, da ne bi imela te možnosti ali da bi me starši počasi podili. Nekako začutila sem, da je moja odgovornost, da pač grem na svoje. Ob misli na to me je, priznam, kar malce črvičilo. Pomislila sem na vse s tem povezane spremembe – nov naslov, najbližja trgovina in restavracija, parkirno mesto, pot do fakultete in službe.

Najem ali prenova

Dolgo sva s fantom razmišljala, da bi najela stanovanje. Premlevala sva in računala. Potem sva hitro dobila zamisel, da bi preuredila stanovanje v hiši mojih staršev, ki zadnjih osem let ni bilo v uporabi. Gre za 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje v pritličju tristanovanjske hiše. Stanovanje ni bilo opremljeno (le stara kuhinja je še ostala). Tam smo živeli, ko sem bila še majhna, a ko sem dobila bratca, smo se z družino preselili v stanovanje v prvem nadstropju. Staro stanovanje v pritličju pa je ostalo prazno.

S fantom sva se zavedala, da je preureditev starega stanovanja za naju pametnejša in dolgoročno cenejša rešitev kot pa najem nekje v Ljubljani. Za najemnino bi zlahka odštela več kot 300 evrov na mesec. Glede prenove pa sva se zavedala, da nama bo v začetni fazi precej izsušila denarnico. Toda dolgoročno bi bili mesečni stroški nižji kot v najemniškem stanovanju. Poleg tega je potem stanovanje nekako 'moje'. Tako. Najina odločitev je bila sprejeta. Kaj pa so rekli starši?

Mama, s fantom se seliva k vam

Ko sem staršem razkrila svoje načrte, sta bila zelo navdušena. To me niti ni tako zelo presenetilo, saj smo zelo povezana družina, pa tudi moj fant David je v zelo dobrih odnosih z njima. Mama in oče sta si v glavi takoj naslikala moje nove stanovanje. Želela sta sodelovati pri prenovi. Imela sta vizijo, kaj vse je treba obnoviti in popraviti, preden bo stanovanje vseljivo.

Morala sem ju ustaviti. In to hitro! Razložila sem jima, da sva s fantom še študenta in da bova stanovanje preuredila po svoje, in to kar se da poceni. Denar za prenovo je šel iz najinega žepa. Ne nazadnje sva za to tudi kar nekaj časa varčevala in oba opravljava študentsko delo ter sproti tudi nekaj služiva. Zapravila pa bova toliko, kolikor imava, oziroma se bova trudila, da čim manj, sva si rekla.

Kako sva se lotila prenove

Najprej sva si temeljito ogledala stanovanje in izrisala tloris v brezplačnem spletnem programu Floorplanner.com. Takoj sva se zaljubila v najin novi dom. Kako tudi ne – saj sva si ga ustvarila skupaj, pa čeprav na papirju. Potem ni preostalo drugega, kot da zavihava rokave in opraviva »umazano« delo. Vso kramo, ki se je v stanovanju nabirala zadnjih osem let, sva spravila v vreče in jih odpeljala na smetišče. Ko je bilo vse očiščeno, sva šele lahko ugotovila, kaj vse je bilo treba opraviti:

  • Pobarvati kuhinjo: odločila sva se, da obdrživa staro kuhinjo, ki je bila že v stanovanju, ker je še popolnoma funkcionalna, le barva nama ni ugajala.
  • Prebarvati notranje okno in vrata: bili so v temni barvi, kar pa stanovanju ne naredi nobene usluge, saj je pritlično in dobiva zelo malo svetlobe.
  • Zbrusiti in z izravnalno maso izravnati eno steno v kuhinji, saj je bila zelo hrapava, kar nama ni bilo všeč.
  • Prebarvati dve leseni steni v spalnici: steni sta obloženi z leseno oblogo, vendar je bila barva lesa spet temna in je potemnila prostor.
  • Kupiti pohištvo in druge gospodinjske pripomočke.

Dela na videz ni bilo veliko, vendar se je glede na malo časa, ki sva ga imela na voljo zaradi študija in študentskega dela, razvleklo na približno štiri mesece.

Omara in kavč - naredi si sam

Ker je v meni kar nekaj umetniške dušice in mi gredo ročne spretnosti razmeroma dobro od rok, sam se odločila garderobno omaro in kavč narediti kar sama. Predvsem zato, ker so bile omare v trgovinah ogromne, niso sovpadale s slogom drugega pohištva in tudi precej drage so bile - pod 300 evrov ni bilo možno dobiti kakovostne omare. Zadeve sem se lotila drugače in našla idejo na spletni strani Pinterest.com. Nato sem na spletu našla različne ponudnike lesenih zabojčkov, na koncu pa sem se odločila za Merkur in jih naročila prek spleta. Zabojčke sem zložila drugega na drugega, jih pritrdila skupaj z vezicami in omara je bila narejena, in to za le 95 evrov. Teoretično sem tako prihranila 70 odstotkov cene pri nakupu omare.

Prav tako sem se lotila tudi kavča. Prostor, ki ga imava, je nestandardnih dimenzij in kavč bi bilo treba naročiti po meri, to pa bi zelo dolgo trajalo, da o ceni sploh ne izgubljam besed. Na spletni strani Bolha.com sem našla gospo, ki prodaja palete vseh mogočih dimenzij. Potrebovala sem šest palet, za katere sem pozneje odštela 17 evrov. Ker so bile palete velikih dimenzij in niso šle v osebni avtomobil, se je gospa ponudila, da mi jih dostavi za dodatnih 30 evrov. A zdelo se mi je precej absurdno, da bi za dostavo odštela več kot za dejanski izdelek. Zato sva si izposodila kombi od družinskih prijateljev in se sama odpravila po palete. Sestavila sem jih skupaj, nanje pa položila svojo prejšnjo vzmetnico. Tako imava kavč, ki je po potrebi lahko tudi postelja. Manjka le še nekaj okrasnih blazin, ki jih bom po vsej verjetnosti tudi sama izdelala, saj v trgovinah nisva našla takšnih, ki bi nama bile všeč, če so že bile primerne, pa so bile drage - okoli 50 evrov za eno.

Dom sva si ustvarila za 700 evrov

Na koncu sva seštela tudi stroške. Cilj je bil, da porabiva največ tisočaka, toda uspelo nama je porabiti le 700 evrov. In za kaj je šel denar:

1. Za gradbeni material (fugirno maso, izravnalno maso, zidno barvo, barvo za les, brusni papir, čopiče in valjčke, spreje...) sva odštela 130 evrov.

2. Za pohištvo je šlo 268,80 evra, in sicer:

  • postelja 80 evrov (posteljni okvir) + 20 evrov (letvice);
  • omara (naredila sva jo sama), za material sva odštela 95,84 evra (en lesen zaboj je stal 5,99 evra);
  • štirje stoli – 55,96 evra;
  • kavč (naredila sva ga sama) – 17 evrov.

3. Za stanovanjske »bombončke« pa sva odštela še približno 300 evrov. Z bombončki poimenujeva stvari, ki naredijo stanovanje dom - pribor, krožniki, brisače, čistila, posode, prt, rože...

4. Nekaj stvari (vzmetnice, televizijo, radio, pisalno mizo …) sva imela že od prej, nekaj pa nama je podarila tudi družina. Tako sva za celotno prenovo odštela okoli 700 evrov, nadaljnji mesečni stroški bodo znašali med 80 in 100 evri.

Imela sva srečo, da nama za delo, ki ga je bilo treba opraviti, ni bilo treba najeti posebnih mojstrov ali naprav, saj sva večino znala narediti sama. Če nama kaj ni šlo od rok, sva za nasvet vprašala družino in si od dedka izposodila orodje, tudi brusilnik za stene.

Tako, zdaj pa naj se samostojno življenje začne!

Anja Kraševec Dervarič je dijakinja srednje šole za oblikovanje in fotografijo
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.