(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!

8 mladih blogarjev o tem, kako in koliko zaslužijo

Nekateri v tujini z bloganjem služijo milijone. kaj pa pri nas? Pokukali smo v vsakdan osmih mladih blogarjev, nekateri so komaj začeli, večina od tega še ne more živeti, nekateri si lahko plačajo kakšno položnico, drugi mesečno zaslužijo od nekaj stotakov do tisočaka. Se b(v)loganje splača?

Mislite, da je bloganje ali vloganje (to so videoblogi) eno veliko igračkanje? Gre za industrijo, ki je v zadnjih letih v strmem vzponu. Najboljša mreža za bloge, Weblogs, denimo na mesec pridela okoli 30 milijonov dolarjev prihodkov in ima več kot 13 milijonov posamičnih obiskovalcev. Med svetovno znanimi blogi je tudi The Huffington Post, ki ga je začela Arianne Huffington. Na mesec ustvarijo več kot dva milijona dolarjev prihodkov, pritegnejo pa več kot osem milijonov posamičnih bralcev na mesec. Zaposlenih imajo 50 ljudi. Tudi vlogarjem ne gre slabo. Po lanski Forbesovi lestvici je najboljši med Youtubovimi zaslužkarji 27-letni Šved Felix Kjellberg, ki deluje pod psevdonimom PewDiePie. Kar 54 milijonov ljudi po svetu je naročenih na njegov kanal na Youtubu. Denar pa služi s snemanjem videov, medtem ko igra igrice. Na leto s tem zasluži okoli 15 milijonov dolarjev. Bloganje je resen in tudi zelo dobičkonosen posel. Uspešne bloge se da tudi dobro prodati. Ena večjih transakcij se je zgodila že pred desetimi leti, ko je Chris Sherman prodal svoj blog o pop kulturi Ugo.com za kar sto milijonov dolarjev.

Kako zaslužiti

Če se vam že vrti od teh milijonov, pa poglejmo, kako lahko zaslužimo s pisanjem oziroma snemanjem blogov. B(v)logarji služijo predvsem s prodajo oglasnega prostora, oglaševalce in sponzorje aktivno vključujejo v vsebino blogov, služijo tudi glede na klike. In konkretno? Da bi služili z objavo videov prek kanala na Youtubu, potrebujete kamero, idejo in račun Google Adsense. Tam lahko pričakujete zaslužek od 0,5 do 2,5 evra na tisoč ogledov, po podatkih s forumov najboljši dobijo od pet do 10 evrov. Da bi zaslužil povprečno plačo vsak mesec, bi torej začetnik moral tako čez palec doseči kar okoli milijon ogledov, stari mački pa okoli 200 tisoč. Če vam to ne diši, lahko poskusite »prodati« svoj video na drugih portalih, ki plačujejo za videoposnetke. Eden takšnih je denimo UNILAD. Izmed poslanih mesečno izbere najboljšega, ki ga nagradi s 300 funti (okoli 350 evrov). Pri TheLADbible zaslužite takoj ob objavi videa na njihovi strani na Facebooku, in sicer sto funtov (okoli 120 evrov). Seveda morajo vaš video izbrati iz kupa zanimivih, ki jih pošljejo z vsega sveta, s tem pa se odpoveste vsem pravicam do služenja z njim na drugih kanalih.

Služimo pa po različnih poteh. Zaslužek z oglasnim prostorom je zelo odvisen od branosti blogarske strani in tipa ter kakovosti vsebine, za tisoč ogledov lahko zaslužite približno med evrom in desetimi evri. Oglasi na klik so navadno vredni nekaj deset centov na klik. Zanimive so tudi »affiliate« povezave na konkretne izdelke in storitve, kjer so plačani na klik ali od nakupa – tu lahko govorimo o nekajodstotnem zaslužku od vrednosti opravljenega nakupa. Nekateri sprejmejo za plačilo izdelke oglaševalcev, pišejo e-knjige, sodelujejo v oglaševalskih kampanjah ...

Kaj pa slovenski zaslužki?

Med slovenskimi blogarji na Youtubu kraljuje Sara Mozetič, ki trenutno živi na Norveškem. S svojim kanalom SaraBeautyCorner nagovarja dobrih 4,6 milijona naročnikov. Služi kot part­nerica Youtuba, torej dobi manjši del oglaševalskega kolača. »Še vedno sem redno zaposlena v zavarovalnici,« nam je že lani priznala. Ponudb različnih podjetij, ki bi prek njenih kanalov radi oglaševali svoje izdelke, je kar nekaj. »Kar 99,999 odstotka sem odklonila, sprejela sem samo eno. Vse pripomočke kupim sama. Treba je ostati iskren do svojih sledilcev,« je prepričana. Konkretnih zaslužkov ne razkriva. Na spletni strani socialblade.com pa smo našli kar precejšen razpon ocen njenih zaslužkov: mesečno med 12 tisoč in 187 tisoč evri, letno pa kar med 140 tisoč in 2,2 milijona evrov.

Med svetovno uspešnejšimi slovenskimi blogarkami se omenja modna blogarka Maja Malnar z blogom majasdiary.com. Ima več sto tisoč oboževalcev, na Instagramu ji sledi prek 280 tisoč sledilcev. Kako živi od tega, pa žal nismo izvedeli.

Kako začeti?

Vas mika, da bi tudi sami imeli kakšen b(v)log? Ni težav, toda najprej si odgovorite na vprašanje – kaj me zanima? B(v)loge lahko pišete o svojih hobijih, pa četudi je to kvačkanje. Seveda je odločilno, da poznate svoje ciljno občinstvo. Večje je, večje so možnosti za zaslužek. Uradnih podatkov, koliko je pri nas blogov, ni, našli pa smo seznam približno 500 slovenskih blogarjev na Peterfilec.com. Blogarke večinoma pišejo o modi, življenjskem slogu, kozmetiki, kulinariki, materinstvu … Blogarji pa o različnih strokovnih in tehničnih temah.

Če se sami lotimo postavljanja bloga, nas to ne stane veliko – potrebujemo le domeno, na Wordpressu lahko z njihovo začnemo celo zastonj. Potem pa stroški rastejo s promocijo na družbenih omrežjih, optimizacijo bloga v brskalnikih ter drugimi aktivnostmi. Več znate narediti sami, ceneje pridete skozi. Je pa to lahko časovno zamudno.

Kdaj pride uspeh

Uspeh v bloganju ni odvisen le od tega, koliko časa se posvečamo temu, ampak tudi od kančka sreče. Nini Kastelic, ki piše blog leaneen.com, je uspel prvi preboj že v pol leta od zagona. Priložnost se ji je že kmalu ponudila pri kulinarični reviji Radegunda, žal pa revija ne izhaja več. Prepričala jih je z zanimivi recepti in lepimi fotografijami. Nekatere izmed receptov sta ustvarili celo skupaj z 82-letno babico in tako ohranjata kulinarično dediščino. Veliki met je uspel tudi Sari Zavernik, ki piše blog o ulični modi theblondebliss.com. Zdaj sodeluje s podjetjem iz Velike Britanije. Tudi Sandra Potisek, ki piše blog www.thepuzzleofsandraslife.com, je mednarodno aktivna in se udeležuje Youtubovih dogodkov skupaj z drugimi svetovnimi vlogarji.

Če vam zmanjka idej, pobrskajte po tujih blogih, a jih ne posnemajte. Bodite edinstveni. To je recept za uspeh v poplavi b(v)logov.

 

 
8 ZGODB MLADIH SLOVENSKIH B(V)LOGARJEV
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.