(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

8 mladih blogarjev o tem, kako in koliko zaslužijo

Nekateri v tujini z bloganjem služijo milijone. kaj pa pri nas? Pokukali smo v vsakdan osmih mladih blogarjev, nekateri so komaj začeli, večina od tega še ne more živeti, nekateri si lahko plačajo kakšno položnico, drugi mesečno zaslužijo od nekaj stotakov do tisočaka. Se b(v)loganje splača?

Mislite, da je bloganje ali vloganje (to so videoblogi) eno veliko igračkanje? Gre za industrijo, ki je v zadnjih letih v strmem vzponu. Najboljša mreža za bloge, Weblogs, denimo na mesec pridela okoli 30 milijonov dolarjev prihodkov in ima več kot 13 milijonov posamičnih obiskovalcev. Med svetovno znanimi blogi je tudi The Huffington Post, ki ga je začela Arianne Huffington. Na mesec ustvarijo več kot dva milijona dolarjev prihodkov, pritegnejo pa več kot osem milijonov posamičnih bralcev na mesec. Zaposlenih imajo 50 ljudi. Tudi vlogarjem ne gre slabo. Po lanski Forbesovi lestvici je najboljši med Youtubovimi zaslužkarji 27-letni Šved Felix Kjellberg, ki deluje pod psevdonimom PewDiePie. Kar 54 milijonov ljudi po svetu je naročenih na njegov kanal na Youtubu. Denar pa služi s snemanjem videov, medtem ko igra igrice. Na leto s tem zasluži okoli 15 milijonov dolarjev. Bloganje je resen in tudi zelo dobičkonosen posel. Uspešne bloge se da tudi dobro prodati. Ena večjih transakcij se je zgodila že pred desetimi leti, ko je Chris Sherman prodal svoj blog o pop kulturi Ugo.com za kar sto milijonov dolarjev.

Kako zaslužiti

Če se vam že vrti od teh milijonov, pa poglejmo, kako lahko zaslužimo s pisanjem oziroma snemanjem blogov. B(v)logarji služijo predvsem s prodajo oglasnega prostora, oglaševalce in sponzorje aktivno vključujejo v vsebino blogov, služijo tudi glede na klike. In konkretno? Da bi služili z objavo videov prek kanala na Youtubu, potrebujete kamero, idejo in račun Google Adsense. Tam lahko pričakujete zaslužek od 0,5 do 2,5 evra na tisoč ogledov, po podatkih s forumov najboljši dobijo od pet do 10 evrov. Da bi zaslužil povprečno plačo vsak mesec, bi torej začetnik moral tako čez palec doseči kar okoli milijon ogledov, stari mački pa okoli 200 tisoč. Če vam to ne diši, lahko poskusite »prodati« svoj video na drugih portalih, ki plačujejo za videoposnetke. Eden takšnih je denimo UNILAD. Izmed poslanih mesečno izbere najboljšega, ki ga nagradi s 300 funti (okoli 350 evrov). Pri TheLADbible zaslužite takoj ob objavi videa na njihovi strani na Facebooku, in sicer sto funtov (okoli 120 evrov). Seveda morajo vaš video izbrati iz kupa zanimivih, ki jih pošljejo z vsega sveta, s tem pa se odpoveste vsem pravicam do služenja z njim na drugih kanalih.

Služimo pa po različnih poteh. Zaslužek z oglasnim prostorom je zelo odvisen od branosti blogarske strani in tipa ter kakovosti vsebine, za tisoč ogledov lahko zaslužite približno med evrom in desetimi evri. Oglasi na klik so navadno vredni nekaj deset centov na klik. Zanimive so tudi »affiliate« povezave na konkretne izdelke in storitve, kjer so plačani na klik ali od nakupa – tu lahko govorimo o nekajodstotnem zaslužku od vrednosti opravljenega nakupa. Nekateri sprejmejo za plačilo izdelke oglaševalcev, pišejo e-knjige, sodelujejo v oglaševalskih kampanjah ...

Kaj pa slovenski zaslužki?

Med slovenskimi blogarji na Youtubu kraljuje Sara Mozetič, ki trenutno živi na Norveškem. S svojim kanalom SaraBeautyCorner nagovarja dobrih 4,6 milijona naročnikov. Služi kot part­nerica Youtuba, torej dobi manjši del oglaševalskega kolača. »Še vedno sem redno zaposlena v zavarovalnici,« nam je že lani priznala. Ponudb različnih podjetij, ki bi prek njenih kanalov radi oglaševali svoje izdelke, je kar nekaj. »Kar 99,999 odstotka sem odklonila, sprejela sem samo eno. Vse pripomočke kupim sama. Treba je ostati iskren do svojih sledilcev,« je prepričana. Konkretnih zaslužkov ne razkriva. Na spletni strani socialblade.com pa smo našli kar precejšen razpon ocen njenih zaslužkov: mesečno med 12 tisoč in 187 tisoč evri, letno pa kar med 140 tisoč in 2,2 milijona evrov.

Med svetovno uspešnejšimi slovenskimi blogarkami se omenja modna blogarka Maja Malnar z blogom majasdiary.com. Ima več sto tisoč oboževalcev, na Instagramu ji sledi prek 280 tisoč sledilcev. Kako živi od tega, pa žal nismo izvedeli.

Kako začeti?

Vas mika, da bi tudi sami imeli kakšen b(v)log? Ni težav, toda najprej si odgovorite na vprašanje – kaj me zanima? B(v)loge lahko pišete o svojih hobijih, pa četudi je to kvačkanje. Seveda je odločilno, da poznate svoje ciljno občinstvo. Večje je, večje so možnosti za zaslužek. Uradnih podatkov, koliko je pri nas blogov, ni, našli pa smo seznam približno 500 slovenskih blogarjev na Peterfilec.com. Blogarke večinoma pišejo o modi, življenjskem slogu, kozmetiki, kulinariki, materinstvu … Blogarji pa o različnih strokovnih in tehničnih temah.

Če se sami lotimo postavljanja bloga, nas to ne stane veliko – potrebujemo le domeno, na Wordpressu lahko z njihovo začnemo celo zastonj. Potem pa stroški rastejo s promocijo na družbenih omrežjih, optimizacijo bloga v brskalnikih ter drugimi aktivnostmi. Več znate narediti sami, ceneje pridete skozi. Je pa to lahko časovno zamudno.

Kdaj pride uspeh

Uspeh v bloganju ni odvisen le od tega, koliko časa se posvečamo temu, ampak tudi od kančka sreče. Nini Kastelic, ki piše blog leaneen.com, je uspel prvi preboj že v pol leta od zagona. Priložnost se ji je že kmalu ponudila pri kulinarični reviji Radegunda, žal pa revija ne izhaja več. Prepričala jih je z zanimivi recepti in lepimi fotografijami. Nekatere izmed receptov sta ustvarili celo skupaj z 82-letno babico in tako ohranjata kulinarično dediščino. Veliki met je uspel tudi Sari Zavernik, ki piše blog o ulični modi theblondebliss.com. Zdaj sodeluje s podjetjem iz Velike Britanije. Tudi Sandra Potisek, ki piše blog www.thepuzzleofsandraslife.com, je mednarodno aktivna in se udeležuje Youtubovih dogodkov skupaj z drugimi svetovnimi vlogarji.

Če vam zmanjka idej, pobrskajte po tujih blogih, a jih ne posnemajte. Bodite edinstveni. To je recept za uspeh v poplavi b(v)logov.

 

 
8 ZGODB MLADIH SLOVENSKIH B(V)LOGARJEV
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.