Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

3. tekmovanje iz finančne pismenosti Lovro in Tilen državna prvaka iz znanja financ

Na tekmovanju iz finančne pismenosti se je spopadlo 66 osnovnošolcev in dijakov iz 22 šol. Dijak Škofijske klasične gimnazije Šentvid Lovro Bogataj in osnovnošolec Tilen Tratnik iz OŠ ob Rinži Kočevje sta zmagovalca 3. državnega tekmovanja iz finančne pismenosti, ki ga je na Ljubljanski ekonomski fakulteti organizirala Revija moje finance. Naj učitelja pa sta postala Tadej Rifel in Lorieta Pečoler.

Srednješolec Lovro Bogataj je od 30 možnih osvojil kar 29 točk, osnovnošolec Tilen Tratnik pa 28. »Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljen, super je! Zdelo se mi je, da je bil test lahek, vendar takšne uvrstitve vseeno nisem pričakoval,« je po tekmovanju žarel Lovro Bogataj. In kako se je pripravljal? »Dobro sem obdelal pripravljalna vprašanja in večkrat obiskal krožek Mladi in denar.« Podobno je zmaga presenetila tudi osnovnošolca Tilna Tratnika: »Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljen, saj je prišla čisto nepričakovano. Test se mi je zdel težek, vendar se ni pojavilo nič presenetljivega. Rad se prijavljam na različna tekmovanja, še zlasti iz matematike.« Tilen sicer svoje finančno znanje vsak dan uporablja tudi v praksi: »Doma mi starši dajejo žepnino, s katero z lahkoto pridem čez mesec in še kaj prihranim, saj denarja ne zapravljam za neumne stvari.«

Med srednješolci je sicer tekmovalo 48 mladih s 17 srednjih šol, osnovnošolcev pa je bilo 18 s petih osnovnih šol. Na drugem mestu med srednješolci se je znašel Klemen Grl z ljubljanske Gimnazije Poljane, med osnovnošolci pa Žan Kočunik iz OŠ Brezno-Podvelka.

Zlato, srebrno, bronasto …

Že prvi dve leti tekmovanj sta pokazali, da so mladi na krožkih Mladi in denar usvojili veliko finančnega znanja, letošnji rezultati pa kažejo še dodatni napredek. Mladi so imeli za odgovore na 30 vprašanj na voljo eno uro. Večina je presegla polovico vseh možnih točk, veliko pa je bilo tudi takih, ki so pravilno odgovorili na 25 zahtevnih vprašanj in še več. Najboljši so poleg praktičnih nagrad prejeli tudi zlata, srebrna in bronasta priznanja, vsi preostali pa priznanja za sodelovanje.

S »trojčki« v boj

Tekmovanja so se lahko udeležili trije najboljši iz vsake šole. Nekatere šole so zato že prej organizirale interno tekmovanje in na državno tekmovanje potem poslale najboljše tri, ki so sestavljali ekipo vsake šole. Med srednjimi šolami so se kot ekipa najbolje izkazali dijaki Škofijske klasične gimnazije Šentvid z mentorjem krožka Tadejem Riflom, ki je tako postal tudi naj učitelj finančnega opismenjevanja srednješolcev: »Zmage, iskreno rečeno, res nisem pričakoval, čeprav fante dobro poznam in vem, česa so sposobni. Še posebno sem vesel, da je Lovro osvojil prvo mesto, saj se je šele v tem šolskem letu pridružil našemu krožku. Tega, zahvaljujoč projektu Mladi in denar ter moji vztrajnosti, kljub skromni udeležbi izvajamo že tretje leto zapored,« je zadovoljen Tadej Rifel.

Med osnovnošolci pa je zmagala ekipa z OŠ Koseze, naj učiteljica je postala njihova mentorica Lorieta Pečoler: »Uspeha svojih učencev sem res zelo vesela in zelo mi je žal, da nisem bila z njimi na dan tekmovanja, saj sem bila na seminarju v Franciji. Po končanih predavanjih so kolegi iz 14 evropskih držav z mano z veseljem nazdravili uspehu Filipa, Marcela in Nina,« je zadovoljna učiteljica in doda: »Fantje so s svojimi rezultati samo potrdili, da so na področju financ res dobro podkovani. Krožek radi obiskujejo in so za delo zelo motivirani. S svojo zavzetostjo za delo tudi mene spodbujajo, da se na tem področju dodatno izobražujem, da jim lahko ponudim kaj novega. Predvsem pa se mi zdi pomembno, da do denarja postanejo odgovorni, da to ni nekaj samoumevnega in da se zavedajo, da je finančna prihodnost odvisna od njih samih.«

Vključenih že 230 učiteljev iz 150 šol

Tekmovanje iz finančne pismenosti je del projekta Mladi in denar, ki ga je pred štirimi leti začela revija Moje finance. V projekt je do letos vključenih že 230 učiteljev, ki na 150 osnovnih in srednjih šolah iz vse Slovenije svoje finančno znanje potem naprej delijo med mlade. Tovrstnih finančnih tematik pa se čedalje več mladih uči tudi v okviru rednega predmeta, saj je nekaterim šolam te finančne vsebine uspelo uvrstiti v odpri kurikulum. Več tovrstnih aktivnosti bo dolgoročno zagotovo pripomoglo k dvigu splošne ravni finančne pismenosti v Sloveniji, ki pa je trenutno še vedno zelo nizka.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.