(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Za kazen pa brez žepnine!

Včasih starši preprosto ne vedo, kako ukrotiti svoje otroke, in posegajo po zares drastičnih ukrepih. »hišni zapor« je zdaj le dodatek, bolj boli odvzem tehnike, najbolj pa udari odvzem žepnine, pravi 17-letni maks.

Pred približno letom dni so se Maksu, dijaku tretjega letnika gimnazije Poljane, v redovalnici začele serijsko nabirati nezadostne ocene in njegovi starši so se to odločili nemudoma in neusmiljeno kaznovati. Ostal je brez elektronike, žepnine in izhodov, dokler se ocene v redovalnici ne popravijo. To je pomenilo dva meseca garanja, a vrnitev bonitet ni bila dolgotrajna. »V petek zvečer sem šel ven, v ponedeljek pa zakoličil matematiko... in sem bil spet tam, kjer sem začel.« Po letu dni je kalvarija enic za njim in zdaj bolj svobodno diha. Zanimivo, ni ga prizadel odvzem tehnike, ampak denarja: »Na začetku sem sicer pogrešal brskanje po družbenih omrežjih, poslušanje glasbe na avtobusu ali pa zabavo s prijatelji, toda sčasoma sem na to pozabil in prebolel izgubo tehnoloških igračk. Nisem pa se mogel privaditi na življenje brez denarja za takšne ali drugačne malenkosti in pošteno sem se oddahnil, ko sem popravil ocene in si spet pridobil ta mali mesečni dohodek.«

Kazen za slabo oceno

Maks pravi, da še zdaleč ni edini s takšnim kazenskim režimom. Z mini anketo je ugotovil, da ima kar dve tretjini njegovih sošolk in sošolcev podobno kazen za negativne ocene v redovalnici. Le tretjina tretješolcev za slabe ocene ni kaznovana. Kaj pa učinek? Maksu je v letu dni uspelo negativne ocene relativno trajno spraviti v pozitivno smer, a kot nam je povedal, on in večina njegovih sošolcev kazni ne jemlje resno in jih ne prizadene toliko, da bi se zaradi tega z učenjem bolj potrudili.

Kazen ne sme biti prvi odziv na slabe ocene, pravi psihologinja in psihoterapevtka Katja Z. Istenič iz Hočem več. Najbolje je najprej ugotoviti, zakaj se to sploh dogaja. Mlade bi moral najprej čakati pogovor s starši, s katerim bi skupaj ugotovili, zakaj dobiva slabe ocene. Ali dobiva slabe ocene le pri enem predmetu ali pri večini? Morda se preprosto ne zna učiti ali si primerno razporediti učenja? Morda ne loči med tem, da le neosredotočeno gleda v zvezek, in med tem, da znanje tudi resnično usvoji? Ali pa ga motijo dejavniki, kot so televizija, mobitel, družbena omrežja, in potrebuje več spodbude, da jih odstrani? Šele ko ali če nič ne zaleže, sledi kazen.

Odvzem denarja - da ali ne!

Kaznovanje z odvzemom žepnine je povsem smiselno, meni finančni svetovalec Matjaž Štamulak iz podjetja Cresus: »Denar sicer ne more biti edino sredstvo za nagrajevanje ali kaznovanje, je pa vsekakor zelo učinkovito, še zlasti ko mora otrok dati svoj denar, ki ga je prislužil ali zaslužil z žepnino.« V tem primeru drugače vrednoti neko nagrado ali kazen, saj se dotika njega osebno in njegovega denarja. Bolje je, če starši žepnino za nekaj časa zamrznejo, ne pa trajno odvzamejo, saj je to globlji poseg v neodvisnost. Če so starši pod določenimi pogoji dali žepnino, jo lahko pod določenim pogoji (kršitvami nekih dogovorov) tudi odvzamejo, pravi Štamulak in dodaja, da je pomembno le, da so pravila igre vnaprej določena, torej tudi kazen.

Pomislite na svojo mladost. Kako in kolikokrat so vas starši kaznovali? Pa je zaleglo?

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.