10 vročih trendov za mlade kaj bo »in«, kaj »out« v letu 2018? 10 vročih trendov za mlade kaj bo »in«, kaj »out« v letu 2018? Kaj v letu 2018 obleči, kakšno barvo las imeti, kam na kulsko potovanje? Imeti raje tablico ali električno rolko? In ne nazadnje: kaj študirati in na katerem področju se splača iskati službo? Se splača začeti posel in varčevati? To nam je zaupalo kar deset strokovnjakov!
Zgodba z naslovnice: Jim bodo sladice zagotovile službo? Zgodba z naslovnice: Jim bodo sladice zagotovile službo? »Če se odločiš za gimnazijo, nimaš v rokah tako rekoč nič,« skoraj v en glas pravi šest dijakinj programa slaščičarstvo. Pred vrati so prazniki, zato nam je zadišalo preveriti, zakaj jim je slaščičarstvo tako kul. Puncam pa smo dali še poseben izziv – izdelava torte za naslovnico revije moje finance z motivom: sladke naložbe 2018. Preverite, kdo so dijakinje v ozadju zgodbe z naslovnice, kaj si želijo, kam gredo in kako sladko bo njihovo življenje.
»pod streho« 230 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej! »pod streho« 230 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej! Entuziastične učitelje, ravnatelje, šole, ki želijo svojim dijakom, učencem pa tudi staršem ponuditi nekaj več, vabimo, da se nam pridružite pri širjenju finančnega znanja med mladimi v okviru projekta mladi in denar, v katerega je vključenih že 230 učiteljev iz 150 šol, projekt pa med drugim podpira tudi predsednik države Borut Pahor.
Kako sem finančno preživel kot bruc v Ljubljani?  Kako sem finančno preživel kot bruc v Ljubljani?  Danes je selitev od doma postala že skoraj nekakšna neracionalna ekonomska odločitev. Vsaj dokler nisi zares finančno neodvisen. Toda, to je največji korak k odraslosti. Vse se spremeni. Kako sem finančno preživel prvi letnik faksa?
(intervju) Kako je 29-letni Slovenec brez službe postal kriptomilijonar (intervju) Kako je 29-letni Slovenec brez službe postal kriptomilijonar Na spletu je cel kup zgodb mladih o tem, kako so postali milijonarji, ne da bi dvignili mezinček. Sliši se sanjsko, kajne?
Za kazen pa brez žepnine! Za kazen pa brez žepnine! Včasih starši preprosto ne vedo, kako ukrotiti svoje otroke, in posegajo po zares drastičnih ukrepih. »hišni zapor« je zdaj le dodatek, bolj boli odvzem tehnike, najbolj pa udari odvzem žepnine, pravi 17-letni maks.
21 mladih milijonarjev. Je vaš sosed med njimi? 21 mladih milijonarjev. Je vaš sosed med njimi? Prečesali smo stoterico managerjevih najbogatejših in na njej našli 21 takšnih, ki so mlajši od 40 let. Njihova povprečna starost je malce čez 30 let, najmlajši jih šteje 23. Večina se jih ne želi izpostavljati, češ, kaj bodo pa rekli sosedje. Toda, lestvico zdaj imamo, najbogatejša med najmlajšimi pa sta kriptomilijonarja Damijan Merlak in Nejc Kodrič.

Za kazen pa brez žepnine!

Včasih starši preprosto ne vedo, kako ukrotiti svoje otroke, in posegajo po zares drastičnih ukrepih. »hišni zapor« je zdaj le dodatek, bolj boli odvzem tehnike, najbolj pa udari odvzem žepnine, pravi 17-letni maks.

Pred približno letom dni so se Maksu, dijaku tretjega letnika gimnazije Poljane, v redovalnici začele serijsko nabirati nezadostne ocene in njegovi starši so se to odločili nemudoma in neusmiljeno kaznovati. Ostal je brez elektronike, žepnine in izhodov, dokler se ocene v redovalnici ne popravijo. To je pomenilo dva meseca garanja, a vrnitev bonitet ni bila dolgotrajna. »V petek zvečer sem šel ven, v ponedeljek pa zakoličil matematiko... in sem bil spet tam, kjer sem začel.« Po letu dni je kalvarija enic za njim in zdaj bolj svobodno diha. Zanimivo, ni ga prizadel odvzem tehnike, ampak denarja: »Na začetku sem sicer pogrešal brskanje po družbenih omrežjih, poslušanje glasbe na avtobusu ali pa zabavo s prijatelji, toda sčasoma sem na to pozabil in prebolel izgubo tehnoloških igračk. Nisem pa se mogel privaditi na življenje brez denarja za takšne ali drugačne malenkosti in pošteno sem se oddahnil, ko sem popravil ocene in si spet pridobil ta mali mesečni dohodek.«

Kazen za slabo oceno

Maks pravi, da še zdaleč ni edini s takšnim kazenskim režimom. Z mini anketo je ugotovil, da ima kar dve tretjini njegovih sošolk in sošolcev podobno kazen za negativne ocene v redovalnici. Le tretjina tretješolcev za slabe ocene ni kaznovana. Kaj pa učinek? Maksu je v letu dni uspelo negativne ocene relativno trajno spraviti v pozitivno smer, a kot nam je povedal, on in večina njegovih sošolcev kazni ne jemlje resno in jih ne prizadene toliko, da bi se zaradi tega z učenjem bolj potrudili.

Kazen ne sme biti prvi odziv na slabe ocene, pravi psihologinja in psihoterapevtka Katja Z. Istenič iz Hočem več. Najbolje je najprej ugotoviti, zakaj se to sploh dogaja. Mlade bi moral najprej čakati pogovor s starši, s katerim bi skupaj ugotovili, zakaj dobiva slabe ocene. Ali dobiva slabe ocene le pri enem predmetu ali pri večini? Morda se preprosto ne zna učiti ali si primerno razporediti učenja? Morda ne loči med tem, da le neosredotočeno gleda v zvezek, in med tem, da znanje tudi resnično usvoji? Ali pa ga motijo dejavniki, kot so televizija, mobitel, družbena omrežja, in potrebuje več spodbude, da jih odstrani? Šele ko ali če nič ne zaleže, sledi kazen.

Odvzem denarja - da ali ne!

Kaznovanje z odvzemom žepnine je povsem smiselno, meni finančni svetovalec Matjaž Štamulak iz podjetja Cresus: »Denar sicer ne more biti edino sredstvo za nagrajevanje ali kaznovanje, je pa vsekakor zelo učinkovito, še zlasti ko mora otrok dati svoj denar, ki ga je prislužil ali zaslužil z žepnino.« V tem primeru drugače vrednoti neko nagrado ali kazen, saj se dotika njega osebno in njegovega denarja. Bolje je, če starši žepnino za nekaj časa zamrznejo, ne pa trajno odvzamejo, saj je to globlji poseg v neodvisnost. Če so starši pod določenimi pogoji dali žepnino, jo lahko pod določenim pogoji (kršitvami nekih dogovorov) tudi odvzamejo, pravi Štamulak in dodaja, da je pomembno le, da so pravila igre vnaprej določena, torej tudi kazen.

Pomislite na svojo mladost. Kako in kolikokrat so vas starši kaznovali? Pa je zaleglo?

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.