Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?
Kako bi mladi prodajali mladim Kako bi mladi prodajali mladim Kako mladi nakupujejo? Sta Instagram in Facebook pomembna? Študenti so o nakupovalnih navadah mladih razmišljali na dogodku innovative all-nighter, kjer so v 24 urah podjetjem pripravili strategijo za osvajanje mladih. Predstavljamo zmagovalce.
Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti Skoraj polovica Slovencev nakupuje prek spleta, od tega kar 70 odstotkov mladih med 16. in 30. letom, večina za nakupe porabi okoli 50 evrov. Največkrat si priklikajo oblačila, kozmetiko, dodatke za telefon, tudi potrebščine za šolo. Nekateri so se tudi že opekli. Kaj pa starši pravijo na to?
Izkušnja študentke v tujini: goljufija pri najemu stanovanja za dva tisočaka me je izučila Izkušnja študentke v tujini: goljufija pri najemu stanovanja za dva tisočaka me je izučila Odločila sem se, da grem za semester na izmenjavo v valencio. želela sem stanovanje blizu šole ali morja, na koncu pa sem se ujela v past goljufov, katerih lovke sežejo celo do italijanske mafije. ostala sem brez dveh tisočakov in stanovanja. toda kljub nepozabni in dragi izkušnji mi to ni vzelo poguma – pišem vam iz valencie.
Kako iz hotela mama v samostojno življenje Kako iz hotela mama v samostojno življenje Hotel mama je praktičen, poceni in udoben, še zlasti, če mama in ata nista prav posebno sitna. več kot polovica mladih, starih od 25 do 29 let, še živi doma. devet mladih nam je razkrilo, kako gledajo na hotel mama in kdaj se nameravajo preseliti na svoje.
Je 10 dijakov opravilo »finančni test« v Milanu? Je 10 dijakov opravilo »finančni test« v Milanu? Vanja, Rebeka, Ana, Salih, Ervin, Matej, Jaka, Neža, Mojca, Stella so druga generacija dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ. tri tedne smo jih spremljali na delovni praksi v Milanu prek Facebookove strani mladi in denar, v reviji pa objavljamo povzetek. so daleč stran od doma brezglavo zapravljali žepnino?
(V ŽIVO iz MILANA):  9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino (V ŽIVO iz MILANA): 9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino Naših deset dijakov je v Milano na delovno prakso prišlo s teoretičnim znanjem o upravljanju z osebnimi financami. Kaj pa praksa? So prestali praktičen »test« s svojo žepnino?

Za kazen pa brez žepnine!

Včasih starši preprosto ne vedo, kako ukrotiti svoje otroke, in posegajo po zares drastičnih ukrepih. »hišni zapor« je zdaj le dodatek, bolj boli odvzem tehnike, najbolj pa udari odvzem žepnine, pravi 17-letni maks.

Pred približno letom dni so se Maksu, dijaku tretjega letnika gimnazije Poljane, v redovalnici začele serijsko nabirati nezadostne ocene in njegovi starši so se to odločili nemudoma in neusmiljeno kaznovati. Ostal je brez elektronike, žepnine in izhodov, dokler se ocene v redovalnici ne popravijo. To je pomenilo dva meseca garanja, a vrnitev bonitet ni bila dolgotrajna. »V petek zvečer sem šel ven, v ponedeljek pa zakoličil matematiko... in sem bil spet tam, kjer sem začel.« Po letu dni je kalvarija enic za njim in zdaj bolj svobodno diha. Zanimivo, ni ga prizadel odvzem tehnike, ampak denarja: »Na začetku sem sicer pogrešal brskanje po družbenih omrežjih, poslušanje glasbe na avtobusu ali pa zabavo s prijatelji, toda sčasoma sem na to pozabil in prebolel izgubo tehnoloških igračk. Nisem pa se mogel privaditi na življenje brez denarja za takšne ali drugačne malenkosti in pošteno sem se oddahnil, ko sem popravil ocene in si spet pridobil ta mali mesečni dohodek.«

Kazen za slabo oceno

Maks pravi, da še zdaleč ni edini s takšnim kazenskim režimom. Z mini anketo je ugotovil, da ima kar dve tretjini njegovih sošolk in sošolcev podobno kazen za negativne ocene v redovalnici. Le tretjina tretješolcev za slabe ocene ni kaznovana. Kaj pa učinek? Maksu je v letu dni uspelo negativne ocene relativno trajno spraviti v pozitivno smer, a kot nam je povedal, on in večina njegovih sošolcev kazni ne jemlje resno in jih ne prizadene toliko, da bi se zaradi tega z učenjem bolj potrudili.

Kazen ne sme biti prvi odziv na slabe ocene, pravi psihologinja in psihoterapevtka Katja Z. Istenič iz Hočem več. Najbolje je najprej ugotoviti, zakaj se to sploh dogaja. Mlade bi moral najprej čakati pogovor s starši, s katerim bi skupaj ugotovili, zakaj dobiva slabe ocene. Ali dobiva slabe ocene le pri enem predmetu ali pri večini? Morda se preprosto ne zna učiti ali si primerno razporediti učenja? Morda ne loči med tem, da le neosredotočeno gleda v zvezek, in med tem, da znanje tudi resnično usvoji? Ali pa ga motijo dejavniki, kot so televizija, mobitel, družbena omrežja, in potrebuje več spodbude, da jih odstrani? Šele ko ali če nič ne zaleže, sledi kazen.

Odvzem denarja - da ali ne!

Kaznovanje z odvzemom žepnine je povsem smiselno, meni finančni svetovalec Matjaž Štamulak iz podjetja Cresus: »Denar sicer ne more biti edino sredstvo za nagrajevanje ali kaznovanje, je pa vsekakor zelo učinkovito, še zlasti ko mora otrok dati svoj denar, ki ga je prislužil ali zaslužil z žepnino.« V tem primeru drugače vrednoti neko nagrado ali kazen, saj se dotika njega osebno in njegovega denarja. Bolje je, če starši žepnino za nekaj časa zamrznejo, ne pa trajno odvzamejo, saj je to globlji poseg v neodvisnost. Če so starši pod določenimi pogoji dali žepnino, jo lahko pod določenim pogoji (kršitvami nekih dogovorov) tudi odvzamejo, pravi Štamulak in dodaja, da je pomembno le, da so pravila igre vnaprej določena, torej tudi kazen.

Pomislite na svojo mladost. Kako in kolikokrat so vas starši kaznovali? Pa je zaleglo?

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.