(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kje se najbolj splača odpreti bančni račun? 1

Če se sprašujete, kje lahko še prihranite denar, smo že tretje leto zapored tako za vas mlade – učence, dijake in tudi študente – preverili, koliko vas stane banka, pri kateri uporabljate določene bančne storitve.

Sanja se mi ne, koliko me banka na mesec stane – tudi glede provizije ne vem, vem pa, da imamo študentje neke ugodnosti,« odgovori 22-letna Maja na vprašanje, ali ve, koliko jo stane banka. In ni edina. Zato smo se letos spet usedli ter pregledali 12 bančnih storitev 15 slovenskih bank in poiskali zmagovalno banko za mlade! Po našem izboru je letos najugodnejša banka za mlade Hranilnica Lon, ki je z lanskega prvega mesta izrinila Delavsko hranilnico – ta je letos pristala na 4. mestu. Sledita ji Gorenjska banka in Abanka, na samem repu lestvice pa sta »končali« Sberbank (14. mesto) in Unicredit (15. mesto). Če si pozorno pogledate tabelo Naj- ugodnejša banka za mlade 2017, se je v primerjavi z lani zgodilo kar nekaj sprememb – med drugim se je za kar sedem mest proti vrhu povzpela Gorenjska banka, padec pa je bil najgloblji za Sparkasse.

Petnajst bank smo letos primerjali glede na 12 storitev, za katere smo ocenili, da jih mladi uporabljajo. To so vodenje osebnega računa, dvigi gotovine na bančnih avtomatih drugih bank, nadomestilo za uporabo spletne banke, plačevanje položnic prek e-banke, pri bančnem okencu in z direktno obremenitvijo, stroški preklica, zamenjave bančne kartice, letos pa smo med osnovne bančne storitve dodali še mobilno banko. Poleg tega pa je za mlade vedno aktualno tudi varčevanje, zato smo preverili obrestne mere za depozite, pregledali pa smo tudi ponudbo študentskih posojil.

OSNOVNI BANČNI PAKET

Pet storitev, ki so (skoraj) zastonj

Za začetek naredimo pregled osnovnih storitev, ki vam jih banke ne zaračunajo. Prva je vodenje osebnega računa za mlade (učence, dijake in študente), ki je na vseh slovenskih bankah popolnoma brezplačna. Enajst od 15 bank vam prav tako ne zaračuna provizije za dvig gotovine s kartico na bankomatih drugih bank v Sloveniji – a vendar je treba opozoriti tudi na nekaj opomb: Unicredit ima brezplačne samo tri dvige, vsak naslednji se zaračuna 0,55 evra; tudi Sberbank ima prve tri dvige v mesecu brezplačne, od četrtega dviga je nadomestilo za to storitev 0,47 evra; pri Gorenjski banki se provizija plača samo in izključno na nekaterih bankomatih drugih bank, ki so nameščeni v neposredni bližini BA Gorenjske banke. Vedno pa vam bodo to storitev zaračunale naslednje banke: Abanka (0,52 evra), SKB (0,52 evra), Banka Intesa Sanpaolo (0,54 evra) in NLB (0,55 evra). Med storitvami, ki jih večina bank mladim ne računa, je tudi mesečno nadomestilo za uporabo spletne banke – mladim to računata le Unicredit (0,33 evra) in Hranilnica Lon (0,53 evra). Na koncu seznama (skoraj) zastonj storitev pa sta še pristopnina in uporabnina mobilne banke. Pristopnino vam, mladi, zaračunata le Abanka (pet evrov) in SKB (10 evrov), uporabnino pa Unicredit banka (0,33 evra).

Ups, izgubil/-a sem kartico!

Da, kaj rado se pripeti tudi, da izgubimo plačilno kartico, lahko nam jo celo kdo ukrade. Addiko in Hranilnica Vipava nam preklica in zamenjave debetne kartice ne zaračunata, pri drugih bankah pa ni tako. Cene se gibljejo med 6,15 evra (Banka Intesa Sanpaolo) in 32 evri (Unicredit Bank), zato je dobro na plačilno kartico zelo paziti.

Položnice bom plačal/-a …

Prihranite lahko tudi tako, da preverite, kje se vam najbolj splača denimo plačati položnice (pri bančnem okencu, prek spletne banke ali prek mobilne banke), saj vam banke za različne možnosti zaračunajo različne provizije. Najdražje je položnice plačati tako, da se odpravimo na banko – v povprečju za takšno storitev plačamo 1,70 evra. Največ vam zaračunajo pri bančnem okencu Sberbank (2,50 evra), najmanj pa v Delavski hranilnici (0,39 evra). Če pa omahujete med plačevanjem prek spletne banke in mobilne banke – za zdaj banke med tema dvema storitvama (še) ne delajo razlik: provizija je enaka, prihranek v primerjavo s povprečnim plačilom pri bančnem okencu pa skoraj petkrat večji; najmanj boste za plačilo prek spletne oziroma mobilne banke plačali pri Delavski hranilnici (0,25 evra), največ pa pri SKB in Unicredit Bank (0,42 evra).

Koliko pa mladi uporabljajo mobilne banke? V Addiku opažajo, da večina mladih uporablja oboje – tako spletno banko kot tudi mobilno. Trend uporabe mobilne banke pa raste. »Delež mobilnih uporabnikov je med mladimi večji kot med drugimi uporabniki,« dodajajo v Unicredit Bank.

»Minus« vas stane

Najpogostejša oblika zadolževanja študentov je limit, opažajo na NLB. Zato pri tem spet postavimo klicaj. Mladi, minus na računu vas stane! Vedno je torej treba preveriti letne obrestne mere, zato smo pogledali, kakšne pogoje postavljajo banke in koliko znašajo limiti. Limiti so različno visoki, praviloma banke tega ne omogočajo mladoletnim, z izjemo dveh bank (pri Delavski hranilnici je limit 100 evrov, letna obrestna mera pa 7,50 odstotka, pri DBS je 50 evrov, letna obrestna mera pa je višja – 7,75 odstotka). Addiko, Primorska hranilnica Vipava in BKS pa denimo svojim mladim komitentom sploh ne omogočajo limita. A starejši ko si, večje so možnosti za koriščenje limita. Navadno se limit za polnoletne giblje med 100 in 200 evri. Pri Abanki ponujajo limit glede na starost: do 100 evrov za dijake, do 150 evrov za dodiplomske študente 1. in 2. letnikov in do 200 evrov za dodiplomske študente višjih letnikov, absolvente in podiplomske študentke. Vse to pa prinaša letno obrestno mero 7,9 odstotka. Največ limita polnoletnim ponuja Banka Intesa Sanpaolo – vse do 500 evrov, z letno obrestno mero 7,95 odstotka. Največ pa vas bo koriščenje limita stalo pri Hranilnici Lon, in sicer osem odstotkov.

NAJ ŠTUDENTSKO POSOJILO

Pravilo, ki se ga je dobro držati, je, da moramo, če si želimo kaj kupiti, za svoj nakup varčevati! Seveda tudi zato, ker je to veliko ceneje, kot če si denar izposodimo v banki – saj veste, obresti. Vseeno pa banke ponujajo tudi študentska posojila, zato smo preverili, kakšna so, pa čeprav se le redki odločijo za »puf«. Pri SKB ugotavljajo, da mladi največkrat najamejo posojilo za potovanja, študij in elektronske naprave. »Tudi nakup avtomobila,« opažajo pri Gorenjski banki, kjer so lani odobrili 60 tisoč študentskih posojil. »Študenti najpogosteje najemajo posojila z odplačilno dobo od 12 do 24 mesecev ter povprečnim zneskom dva tisoč evrov,« pravijo v banki Intesa Sanpaolo. To potrjuje tudi večina bank, ki so nam poslale podatke.

Na naši lestvici za naj študentsko posojilo se je znašlo 11 bank, saj druge banke (Primorska hranilnica Vipava, Intesa Sanpaolo, DBS in Addiko) ne ustrezajo našemu navedenemu pogoju – študentsko posojilo dva tisoč evrov z ročnostjo odplačila dve leti za komitente banke. Pri razvrščanju bank smo upoštevali efektivno obrestno mero (EOM), ki pokaže skupen strošek posojila, torej vključuje obresti, strošek odobritve in druge stroške, ki jih ima posojilojemalec. Prav tako se EOM uporablja za primerjavo posojil med bankami. Najugodnejše posojilo glede na EOM dobijo študenti pri NLB – 4,82 odstotka. Tam letna obrestna mera znaša 4,70 odstotka, za obrok pa bi vsak mesec odšteli 87,47 evra. Glede na EOM je najdražja BKS s 13,10 odstotka, letna obrestna mera znaša 4,6 odstotka, za mesečni obrok pa bi odšteli 87,93 evra. Večina bank pa pri najemu študentskega posojila zahteva zavarovanje z vsaj enim posojilno sposobnim porokom – Sberbank pa vam denimo za zavarovanje zaračuna kar 37,06 evra.

1
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.