(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 

21 mladih milijonarjev. Je vaš sosed med njimi?

Prečesali smo stoterico managerjevih najbogatejših in na njej našli 21 takšnih, ki so mlajši od 40 let. Njihova povprečna starost je malce čez 30 let, najmlajši jih šteje 23. Večina se jih ne želi izpostavljati, češ, kaj bodo pa rekli sosedje. Toda, lestvico zdaj imamo, najbogatejša med najmlajšimi pa sta kriptomilijonarja Damijan Merlak in Nejc Kodrič.

Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev je čedalje več mladih obrazov. Poiskali smo jih in drugo leto zapored sestavili lestvico mladih milijonarjev do starosti 40 let; našli smo jih 21. Skupna vrednost njihovega premoženja je ocenjena na 560,2 milijona evrov, kar pomeni dobro desetino vrednosti premoženja 100 najbogatejših Slovencev. Večji del, kar 234 milijonov evrov, odpade na Damijana Merlaka in Nejca Kodriča, ki sta ustanovila kriptomenjalnico Bitstamp.

Najmlajši jih ima 23

Najmlajši na lestvici mladih milijonarjev je na osmem mestu 23-letni Gašper Gregorčič iz skupine G4 Group, od lani tudi direktor podjetja Papiroti, ki izdeluje papirne vrečke in ovojne papirje. Letos poleti je oče Franc Gregorčič njemu in še dvema bratoma – na lestvici so vsi trije - prepisal po 24-odstotni delež skupine, ki proizvaja plastične elemente za najrazličnejšo uporabo. Manj kot 30 let jih štejeta še Nejc Kodrič iz kriptoborze Bitstamp in po naših informacijah tudi Anja Starman iz Starman Trgovine.

Med starejšimi na lestvici mladih milijonarjev sta 40-letna Laura Gider iz podjetja GMT za prodajo avtodelov, v kratkem pa bo 40 let praznoval tudi Rok Zorko, nekdanji lastnik Outfit7, ki je najbolj znan po mobilni aplikaciji z govorečim mačkom Tomom. Blizu štiridesetih jih po naših informacija imata še Tomaž Živpelj iz Interblocka, ki se ukvarja z igralimi napravami, in Maja Mikek iz Celtre, ki razvija programske rešitve za mobilno oglaševanje.

IT-jevci težki 438 milijonov evrov

Hitri pregled po lestvici mladih milijonarjev pokaže, da jih dobra tretjina prihaja iz IT panoge, prav tako jim pripada prvih šest mest na lestvici. Največ, kar pet, je outfitovcev. Skupaj je premoženje mladih IT-jevcev ocenjeno na 430 milijonov evrov, kar je velika večina vsega premoženja mladih. Drugi prihajajo iz bolj tradicionalnih panog, kot je denimo trgovina.

Mladi v družinskih podjetjih

Med sto najbogatejšimi Slovenci je čedalje več družin - našteli smo jih 15, zato smo letos tudi preverili, če so med lastniki podjetij otroci ustanoviteljev in koliko so stari. Mlajših od 40 let smo našli 11. Prihajajo pa iz sedmih podjetij: trije sinovi so, kot že omenjeno, iz podjetja G4 Group, po dve hčeri so iz podjetij GMT in Starman Trgovine, ter po en otrok pa so iz podjetij KMAG, Jagros, Difa in Pipistrel.

In kdo so mladi milijonarji?

1. Damijan Merlak, Bitstamp 122 milijonov evrov

Damijan Merlak je z 31 leti prvi na lestvici. Leta 2011 je z Nejcem Kodričem ustanovil kriptoborzo Bitstamp. Prvi milijon je imel že pri 27 letih. Takrat si je tudi kupil teslo. Zdaj živi na Malti in je tudi njen rezident. Njegov delež v Bitstampu (32 odstotkov) je ocenjen na 112 milijonov evrov, preostalo premoženje pa Merlak sam ocenjuje na 10 milijonov evrov.

Njegova zgodba se je začela pri 13 letih, ko se je prvič srečal s programiranjem, ki ga je takoj »zasvojilo«. Pri osemnajstih je začel razvijati spletne aplikacije. Od nekdaj pa je gojil tudi strast za finance in vlaganje. Na borzi trguje že več kot 10 let in to ga je tudi pripeljalo v kripto svet. Življenje se mu je obrnilo na glavo leta 2011, ko se je prvič srečal s kriptovaluto bitcoin. Cena se je takrat gibala med enim in dvema dolarjema. Kmalu po tem, ko je to valuto prvič kupil, je cena poskočila na 30 dolarjev. Merlak se z več kot 1.400-odstotnimi donosi ni zadovoljil, želel je raziskati še tehnološko plat bitcoina. In tako je začel rudariti v svoji kleti. Ko je šel v računalniško trgovino kupiti vse potrebno za rudarjenje, je tam spoznal lastnika trgovine in bodočega partnerja Nejca Kodriča.

Zase pravi, da je serijski podjetnik. Da bi lahko izživel svoje podjetniške ambicije, je z izvršilne funkcije v Bitstampu odstopil, ostaja pa član nadzornega sveta. Zdaj se je vrgel v projekte, ki jih financira prek izdaje kriptožetonov (ICO – initial coin offering). S Quantum Project, ki ponuja trgovalne strategije, je na tak način zbral 4,12 milijona dolarjev, s svežim projektom Tokens, ki je nekakšna menjalnica s kriptožetoni, pa želi zbrati med pet in 15 milijoni dolarjev.

Poleg kriptopodjetij Merlak vlaga tudi bolj otipljive zadeve – ima kmetijsko podjetje s 1.100 glavami živine, je lastnik veterinarske ambulante, z mamo Marijo ima trgovino na drobno s tekstilnimi izdelki, ima več nepremičnin. Več o njegovem življenju si lahko preberete v intervjuju na strani 60.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je Damijan Merlak na 6. mestu.

2. Nejc Kodrič, Bitstamp

112 milijonov evrov

Oseimdvajset­letni Nejc Kodrič je skoraj tretjinski lastnik kriptomenjalnice Bitstamp. Tokrat Kodriča za izjavo nismo dobili, pred dvema letoma pa nam je zaupal, da je prvi podjetniški izziv sprejel pri 18 letih. S prijateljem sta takrat ustanovila podjetje, ki se je ukvarjalo s prodajo računalniške opreme in servisom računalnikov. Poslovno odločitev je Kodričev oče pospremil s 700 evri donacije in pogojem, da mu denar vrne, če mu spodleti. Mama ni bila navdušena nad tem, saj je zaradi te podjetniške avanture moral izpustiti leto študija. Ko je posel z računalniki opustil, se je vrnil na faks. Takrat pa se je rodila tudi kriptomenjalnica Bitstamp. Na začetku je podjetje vodil kar iz knjižnice na fakulteti.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je Nejc Kodrič na 8. mestu.

3. Rok in Nina Zorko

65,9 milijona evrov

Rok in njegova žena Nina Zorko sta bila prek ciprske družbe Ninaz 5,8-odstotna lastnika Outfit7. Vrednost premoženja v višini 65,9 milijona evrov je sestavljena iz kupnine, ki sta jo prejela po prodaji Outfit7, in izplačane dividende. Komentar od njiju nismo dobili. Rok Zorko je še vedno zaposlen v Outfit7 kot produktni vodja, vsaj tako piše na njegovem LinkedIn profilu. Zadnjih šest let je poročen z Nino Zorko, ki je v Outfit7 do pred dveh let delala kot idejni manager. Po naših informacijah bo Rok v kratkem dopolnil 40 letm podatka o Ninini starosti pa nimamo.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev sta Rok in Nina Zorko na 17. mestu.

4. Tadej Miklič, Outfit7

52,7 milijona evrov

Tadej Miklič je preko ciprske družbe Zetta IQ imel 4,64-odstotni delež v Outfit7. Ocena vrednosti premoženja je tako kot pri vseh outfitovcev seštevek kupnine ob prodaji družbe Kitajcem in prejetih dividend. Miklič je prava uganka. Njegovega imena največji spletni iskalnik praktično ne najde. Našli pa smo njegov profil na Facebooku, kjer sicer ni objav, z izjemo ene slike – avtomobila tesle. Neuradno smo izvedeli, da še ni dopolnil 40 let, je vegan in da v IT skupnosti velja za velikega eksperta, sploh za programiranje aplikacij za IOS in Android. V Outfit7 oziroma slovenski hčerinski družbi Ekipa2 menda ni več zaposlen.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je Miklič na 22. mestu.

4. Matej Romih, Outfit7

52,7 milijona evrov

Matej Romih je preko ciprske družbe Romih imel 4,64-odstotni delež v Outfit7. Ocena premoženja je seštevek kupnine iz prodaje Outfit7 in prejetih dividend. Romih pa pogovor z nami ni bil nedosegljiv, po naših neuradnih informacijah pa je star nekaj čez 30 let. Po podatkih, ki smo jih našli na družbenih omrežjih, je od junija letos v Outfit7 zaposlen kot višji inženir programske opreme, prej je bil inženir za mobilne rešitve. Živi v ciprskem obmorskem mestu Pissouri.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je Romih na 22. mesto.

6. Marko Štamcar, Outfit7

26,4 milijona evrov

Marko Štamcar je imel prek ciprske družbe Dodika v lasti 2,3-odstotni delež Outfit7. Vrednost njegovega premoženja je seštevek kupnine od prodaje Outfit7 in prejetih dividend. Štamcar je po naših informacijah star okoli 30 let. Podatka, ali je Štamcar še vedno zaposlen v Outfit7, nismo dobili. Lani pa je delal kot višji inženir za razvoj programske opreme. Sicer je študiral računalništvo, še prej je bil dijak škofijske klasične gimnazije. Na spletu smo našli nekaj njegovih predavanj o programerskih podvigih, razvil je tudi spletni blog µBlog.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je Štamcar na 48. mestu.

7. Tomaž Žvipelj, Interblok

20,7 milijona evrov

Devetintridesetletni Tomaž Žvipelj je član upravnega odbora družbe Interblock in ima v njej desetodstotni delež. Večinski, 90 odstotni lastnik, je Joc Pečečnik, četrti najbogatejši Slovenec. Žvipelj je pri 27 letih postal generalni direktor Elektrončka (zdaj Interblock). Izjave ni želel dati, češ, da »rajši delajo, rastejo in ustvarjajo«. V medijih se zadnja leta redko pojavlja, prav tako nima profilov na družbenih omrežjih. Znano pa je, da ima rad hitre avtomobile.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je Žvipelj na 97. mestu.

8. Franc Gregorčič mlajši, G4 Group

13,5 milijona evrov

8. Miha Gregorčič, G4 Group

13,5 milijona evrov

8. Gašper Gregorčič, G4 Group

13,5 milijona evrov

Franc Gregorčič, ustanovitelj podjetja G4 Group in oče treh sinov – Mihe (36 let), Franca mlajšega (34 let) in Gašperja (23 let) - je v dobrih dveh desetletjih ustvaril skupino s 550 zaposlenimi in tovarnami v Trebnjem, Šmarjeti, Krškem, na Blanci, Senovem in v Pazinu. Oče Franc je julija letos na vsakega od treh sinov prenesel 24-odstotni delež krovne družbe G4 Group, sam pa obdržal 28 odstotkov. Sinovi so tudi direktorji posameznih podjetij v skupini. Miha je na čelu Plastoform Blance od leta 2009, Franc mlajši vodi Plastoform Šmarjeto od leta 2010, Gašper pa je prevzel direktorsko funkcijo Papirotija leta 2016. »Z brati smo že od malih nog delali v podjetju in tako rasli korak za korakom do direktorskih funkcij,« pojasnjuje Franc mlajši. Vključitev v podjetje je bila zanje povsem naraven proces: »Nihče ni nikoli razmišljal, da ne bi bil del družinske podjetniške zgodbe.«

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev se družina Gregorčič z 56,1 milijona evrov uvršča na 19. mesto.

11. Rok Drašler, MDM

11,5 milijona evrov

Osemintridesetletni Rok Drašler že 15 let vodi družinsko podjetje MDM, ki je specializirano za distribucijo, predelavo in izdelavo (pol)izdelkov iz nerjavnega jekla in aluminija. Vajeti podjetja je prevzel po smrti očeta. Pred tem je tri leta profesionalno kolesaril v enem od italijanskih klubov in študiral strojništvo. Bil je tudi na olimpijskih igrah v Sydneyju. Izjav ne daje, lani pa nam je dejal, da je »izpostavljenost, če ta ni potrebna, lahko škodljiva ob visoki stopnji lokalne nevoščljivosti.«

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev se Rok in mama Marta Drašler s 23 milijoni evrov uvrščata na 72. mesto.

12. Ingrid Karoly, GMT

10,6 milijona evrov

13. Laura Gider, GMT

8,9 milijona evrov

Laura Gider (desno) in Ingrid Karoly sta hčeri Vladimirja in Ide Karoly, ki sta leta 1992 ustanovila družbo GMT. Petintridesetletna Ingrid ima skoraj 29-odstotni delež družbe od leta 2009, starejša hčera Laura pa skoraj 24-odstotnega že leta 2000. Obe sta se po končani šoli zaposlili v računovodstvu podjetja, kjer še vedno delata. Laura Gider pa je bila do junija letos tudi skoraj tri leta direktorica Radia Murski val. »Ker živimo v malem mestu, se nočeta izpostavljati javnosti tudi zaradi svojih otrok,« nam je pojasnil oče Vladimir. Ta je sicer pred leti krmilo podjetja predal zetu Tomažu Giderju, »ker imajo mladi več svežih idej in zanosa«, je povedal takrat.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je družina Karoly s 37 milijoni evrov na 31. mestu.

14. Anastasija Taja Boscarol, Pipistrel

8,6 milijona evrov

Anastasija Taja Boscarol je hči Iva Boscarola in četrtinska lastnica proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Njenega komatarja nismo dobili. Prav tako na spletu o njej ni veliko informacij. Našli smo nekaj obvestil za javnost, pod katero je bila podpisana kot tiskovna predstavnica podjetja Pipistrel. O njej je v več intervjujih nekaj povedal njen oče. Pred leti je za Playboy pojasnil, da je hči 25-odstotni delež podedovala od pokojne mame, ki je leta 1997 umrla za rakom.

Ivo in Taja Boscarol sta na lestvici 100 najbogatejših s 34,4 milijoni evrov na 36. mestu.

15. Maja Mikek, Celtra

6,5 milijona evrov

Devetintrideset letna Maja Mikek je prva finančnica in soustanoviteljica družbe Celtra. Poročena je s tri leta starejšim Miho Mikekom, ki ga je spoznala na kamniški gimnaziji. Sedež družbe so leta 2010 preselili v Boston, kjer danes tudi živijo. Na Babson Collegeu je opravila MBA, kot dijakinja je bila Zoisova štipendistka za nadarjene. Odraščala je v podjetniški družini. Za komentar je nismo dobili.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev se družina Mikek s 46,1 milijona evrov uvršča na 27. mesto.

16. Anja Starman, Starman Trgovine

4,2 milijona evrov

16. Anita Starman Benedik, Starman Trgovine

4,2 milijona evrov

Anja in Anita, obe stari okoli 30 leti, sta hčeri Andreje in Andreasa Starmana, ki sta leta 1990 v domači garaži ustanovila družinsko podjetje Starman. Ukvarjajo se z veleprodajo kovinskega (pohištveno okovje, vijaki) in lesnega programa (iverne plošče, laminati, ultrapasi). Mama Andreja, ki ima 66,6-odstotni delež v podjetju, je direktorica, Anja skrbi za trgovce v lesnem programu, Anita pa za nabavo. Obe dekleti imata vsaka po 16,67-odstotni delež podjetja. Njunega komentarja nismo dobili.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je družina Starman s 25,4 milijona evrov na 67. mestu.

18. Samo Habič, KAMG in C.J.I.

4 milijone evrov

Samo Habič je sin Marjana Habiča, ustanovitelja podjetja KMAG, ki prodaja avtomobile znamke Kia, in manjšega podjetja C.J.I. z blagovnima znamkama Chrysler in Lancia. Največji delež, skoraj 55 odstotkov, ima oče Marjan, vsakemu od treh sinov – Domnu, Sašu in Samu,- je razdelil po 14,7 odstotka podjetja. Na lestvico mladih milijonarjev se je uvrstil zgolj Samo, ki jih po naših neuradnih informacijah še ne šteje 40 let. O starosti lahko sklepamo tudi po tem, da je pred sedmimi leti diplomiral na ekonomski fakulteti in pred tremi leti magistriral na evropski pravni fakulteti.

Skupaj z brati je tudi tretjinski lastnik podjetja Eduard KETTNER, trgovine z orožjem, strelivom in opremo. To pa je praktično brez prihodkov. Samo Habič je od septembra letos tudi soustanovitelj podjetja TPLJ, ki bo 1.decembra odprl največji trampolin park v Sloveniji. Tega zdaj gradijo v ljubljanskem BTC na 3.500 kvadratnih metrih.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je družina Habič s 27,4 milijona evrov na 57. mestu.

19. Miha Jager, Jagros

3,6 milijona evrov

Miha Jager je eden treh sinov Franca Jagra, ki je ustanovil trgovsko podjetje Jagros. Oče Franc je s 46-odstotnim deležem še vedno največji lastnik, mama Marija ima 24-odstotni delež, trije sinovi pa razliko - Aleš 15-, Boštjan 10- in Miha petodstotni delež. Miha je s 33 leti najmlajši med njimi. Na lestvici ne želi biti, saj pravi, da so od uvrstitve na lestvice 'bogastva' imele doslej več negativnih kot pozitivnih posledic.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je družina Jager z 71,4 milijona evrov na 14. mestu.

20. Urša Ažman, Difa

3,1 milijona evrov

Urša Ažman je edina hči Boruta Ažmana in so skupaj s teto Vlasto Likosar, Borutovo sestro, lastniki družinskega podjetje Difa, tlačne livarne, ki izdeluje ulitke za avtomobilsko industrijo. Ažmanova nam je povedala, da je stara 33 let.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev se družina Ažman-Likosar s 30,7 milijona evrov uvršča na 46. mestu.

21. Primož Albreht, Zlatarna Celje

2,1 milijona evrov

Devetintridesetletni Primož Albreht je mlajši sin Bojana Albrehta, večinskega lastnika Zlatarne Celje. Primož ima skoraj šestodsotni delež družbe in njegov del je ocenjen na 2,1 milijona evrov. Prav toliko ima tudi njegov starejši brat Grega. Primož za nas ni bil dosegljiv. Smo pa na spletu našli podatek, da je soavtor 15 publikacij, večinoma povezanih s področjem njihovega dela - zlatarstva. Za diplomsko nalogo pa je pisal o franšiznem sistemu Zlatarne Celje.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je družina Albreht z 31 milijoni evrov na 31. mestu.

* Marja Milič je odgovorna urednica revije Moje finance in vodja finančnega opismenjevanja Finančna šola
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.