(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

10 vročih trendov za mlade kaj bo »in«, kaj »out« v letu 2018?

Kaj v letu 2018 obleči, kakšno barvo las imeti, kam na kulsko potovanje? Imeti raje tablico ali električno rolko? In ne nazadnje: kaj študirati in na katerem področju se splača iskati službo? Se splača začeti posel in varčevati? To nam je zaupalo kar deset strokovnjakov!

1. MODA

Prek mode mladi kažejo, kdo so, kaj jih zanima. Osebni slog ima prednost pred modnimi trendi, opaža Aleš Čakš, poznavalec, stilist in urednik časopisa Finance Trendi. »Mlade zanimajo trendi, ki jih opažajo pri vrstnikih, v modnih revijah, predvsem pa na družbenih omrežjih,« pove.

»In« v 2018

1. Za dekleta bodo tako kot letos tudi prihodnje leto modni chokerji (tanki trakovi iz blaga ali usnja). Letos jih recimo že nosijo zvezdnice, kot je Taylor Swift. Stanejo od nekaj evrov. Modne bodo tudi ogrlice do sredine ramen.

2.Velik trend so resice: na oblekah, torbah, krilih (iz blaga ali usnja).

3. Za dekleta bodo v ospredju majhne torbice z lesenim ročajem, tudi mini klobuki, ki spominjajo na tiste za v dež, prav takšni bodo modni tudi za fante.

5. Najstnice bodo v letu 2018 pograbile tudi trend v obliki nahrbtnikov, ki spominjajo na otroške igrače (avtomobili, medvedki …).

6. Za fante in dekleta se bo nadaljeval trend bomberjev (rahlo napihnjenih jopičev z zadrgo) s cvetličnimi potiski.

7. Fantje, ki jim je všeč znamka Fila, bodo prišli na svoj račun, saj bodo torbe te znamke nujni kos v letu 2018.

8. Za pogumne mladeniče prihajajo enodelni kombinezoni s kratkimi hlačami.

2. FRIZURE

»In« v 2018

1. Vračajo se kodri in trajna, je povedala Andreja Zidar iz frizerstva Lassana.

2. Za najstnike bodo še vedno trendne pastelne barve, ki se lahko poljubno kombinirajo, da nastane prelivanje v barvah severnega sija.

3.Velik trend bo tudi tehnika barvanja »kapljica«, kjer je le en sloj las pobarvan z močnejšo barvo, kar nam omogoča, da ta barvni element ali zakrijemo ali odkrijemo.

4. »In« bodo srednje dolge pričeske, ki nežno padajo na obraz, so igrive in preproste za vzdrževanje. Napovedujemo tudi frufru in daljše fantovske pričeske.

3. POTOVANJA

Med mladimi so in bodo najzanimivejši tisti kraji, ki ponujajo veliko zanimivosti in zabavo za nizko ceno, razloži Bert Logar s portala Po svetu.

»In« v 2018

1. Za potovanja po Evropi so zelo priljubljeni t. i. mestni vikend izleti (»city break«, angl.). Po nizkih cenah lahko odpotujete z nizkocenovnimi letalskimi ponudniki (velikokrat že za 20 evrov, skupaj s spanjem 100 evrov) v recimo Barcelono, London, Amsterdam, Pariz …

2. Vse leto so zelo zanimivi Kanarski otoki (npr. srfanje na Fuerteventuri, vozovnice že od 100 evrov na osebo).

3. Poleti so za mlade zanimivi Ibiza ali grški otoki.

4. Za izkušenejše popotnike so zanimive čezoceanske destinacije, na primer ZDA (New York, Florida), in standardna potovanja z nahrbtnikom po Aziji (»backpacking«, angl.) - Tajska, Indonezija, Filipini in zadnja leta zelo opevan Vietnam. Tako za ZDA kot za Azijo lahko v akcijah vozovnice kupite že od 350 evrov.

4. TEHNIKA

Mlade so pametni telefoni popolnoma prevzeli, in to se prihodnje leto zagotovo ne bo spremenilo. Na obzorju ni ničesar podobno zasvojljivega, opaža Matjaž Ropret s portala Tehnozvezdje.

»In« v 2018

1. V ospredju bodo mobilni telefoni z zaslonom čez celotno sprednjo površino, ki so začeli prevladovati že letošnjo jesen. Naprava iphone X 64 GB recimo stane okoli 800 evrov.

2. Za številne mlade bodo zanimivi cenejši kitajski modeli pametnih telefonov, ki so že zdaj priljubljeni in so tudi po videzu podobno elegantni.

3. Mladina bo verjetno svoje žepnine in štipendije namenjala za tehnološke igrače, kot so električne rolke (pribl. 300 evrov) in skiroji (pribl. tisoč evrov), dodatki za telefone, denimo popolnoma brezžične slušalke (od 20 evrov do 300 evrov) ali stojala za umirjanje med snemanjem (t. i. gimbali) (od 200 do 400 evrov), snemalni droni (od 50 evrov) in še kaj.

»Out« v 2018

Zaradi telefonov z velikimi zasloni so tablice že nekaj časa »out«. Pri mladih, ki jih časopisi in revije manj zanimajo, še toliko bolj, meni Ropret. Katere mobilnike jim priporočamo, si preberite v članku Kateri pametni telefon je pravšnji zame?

5. OSEBNE FINANCE

V modi lahko preprosto kupimo novo garderobo in smo »in«, pri osebnih financah pa ne moremo kar zdrveti v »kriptosvet«, ki trenutno velja za najbolj vroči trend vlaganja, temveč moramo najprej poskrbeti za osnove, opozarja Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

»In« v 2018

»Če govorimo o letu 2018, bo 'in' čim več prihraniti,« meni Vezoviškova.

»Out« v 2018

Čisto vedno bo »mimo«, da živimo prek svojih zmožnosti in da sledimo trendom, ki jim nismo dorasli. Prav tako je »out«, da poskušamo živeti življenje, ki si ga v resnici ne moremo privoščiti, meni Vezoviškova.

6. RAZMIŠLJANJE IN DELOVANJE

»In« v 2018

Mladi naj se čim več izobražujejo. Ne le formalno, temveč tudi neformalno, svetuje Katja Z. Istenič, psihologinja in terapevtka. »Veliko uporabnega znanja je možno dobiti povsem zastonj,« pove. Leto 2018 bo še uspešnejše, če bodo mladi svoj čas in energijo vlagali tudi v izobraževanja na področju financ, podjetništva, miselne naravnanosti na uspeh in tudi čustvene pismenosti, komunikacijskih veščin, zdravega odnosa do sebe in do drugih...

»Out« v 2018

Črnogledno mišljenje, pretirana zaskrbljenost in katastrofično napovedovanje svoje prihodnosti v mislih, češ zdaj so res težki časi, zagotovo ne bom mogel dobiti službe, mladim odsvetuje Katja Z. Istenič. »S tem si močno zmanjšamo možnost uspeha.«

7. ŠTUDIJ

Za prihodnje študente bo najbolj perspektivno tisto študijsko področje, ki jih zanima in so zanj sposobni. Toda …

»In« v 2018

Pomembna bodo področja, ki bodo študentom med študijem omogočila pridobivanje multidisciplinarnih znanj, praktične in mednarodne izkušnje ter razvoj dodatnih spretnosti za 21. stoletje. »Več kot polovica poklicev, ki jih poznamo danes, bo že čez nekaj let izginila, vsak dan pa nastajajo novi,« pojasnjuje Maja Dizdarević, predstojnica Centra za osebni in profesionalni razvoj študentov Univerze v Ljubljani. »Spremembe že potekajo in zelo pomembno je, da se nanje - ne samo prihodnji študenti, temveč celotna populacija delovno aktivnega prebivalstva - znamo hitro odzvati, prilagoditi in se nenehno dodatno usposabljati,« dodaja.

Poklicni nasvet za 2018

Mladi naj se odločajo o izbiri poklica, ne o izbiri ustanove, svetuje kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar. Opraviti moramo pomembno »domačo nalogo«: raziskati trg, pogledati, kaj je sploh na voljo (doma in v tujini), kakšne so potrebe in smernice na trgu dela, kateri novi poklici nastajajo in katere kompetence in sposobnosti so potrebne za opravljanje določenega dela. Ob tem pa moramo postaviti v ospredje: kaj nas osebno veseli in zanima, kakšne so naše lastnosti in sposobnosti ter katera delovna mesta bi nam bila na podlagi tega pisana na kožo. »Prihajamo v obdobje, ko se bomo vsi zaposleni v delovnem okolju izobraževali, prekvalificirali, usvajali nova delovna področja in najbolj pomembno bo, da bomo za to imeli motivacijo in se želeli nenehno izobraževati in rasti - na vseh področjih življenja,« meni.

8. SLUŽBE

Mladi iskalci prvega izziva lahko v leto 2018 vstopijo na trg dela z veliko optimizma. »Podjetja si želijo svežih talentov,« opaža Laura Smrekar, iskalka vrhunskih kadrov.

»In« v 2018

1. Največ priložnosti bo za diplomante strojne fakultete, strojne tehnike, inženirje elektrotehnike, mehatronike, programerje in diplomante drugih naravoslovnih smeri.

2. Mladim se ponuja tudi vse več priložnosti na področju kadrovanja in razvoja kadrov, digitalnega marketinga, prodaje in trženja ter obdelave baz podatkov/analitike. Seveda pa to ne pomeni, da drugi diplomanti ne bodo imeli priložnosti za delo. »Vse bolj se podjetja namreč zavedajo pomena pravih kompetenc in sposobnosti kandidatov za opravljanje določenega dela ter njihove motivacije, strasti in želje,« razloži Smrekarjeva.

»Out« v 2018

Gledano strogo tehnično, imajo največ priložnosti mladi, ki so se izobraževali za naravoslovno-tehnične poklice; najmanj pa na primer diplomanti določenih družboslovnih smeri: jezikoslovje, novinarstvo, filozofija.

9. POSEL

Še vedno, ali pa še zlasti zdaj velja, da je za uspešen posel treba ustvariti storitev ali izdelek, ki ga ljudje hočejo. »Kupca načeloma ne zanima, katera tehnologija ga bo poganjala, ampak za kaj ga bo uporabljal,« razloži Matija Goljar, ustanovitelj Ustvarjalnika.

»In« v 2018

»Moj nasvet je, da se v letu 2018 ne ukvarjamo s tem, katera področja so 'in', ampak se trudimo najti rešitev, kako ljudem s svojim izdelkom izboljšati življenje,« svetuje Goljar. Pravi tudi, da na trgu preživi tisti, ki mu je iskreno mar za stranke. »Mislim, da je to precej bolj pomembno od kateregakoli kratkoročnega trenda ali tehnologije, ki je v ozadju,« še pove.

Vse več mladih išče alternativne vire financiranja svojih poslovnih idej, saj pri bankah in skladih težko dobijo sredstva. Zato so številni našli rešitev v izdaji lastnih kriptožetonov v postopku, imenovanem initial coin offering (ICO), ki je ena od oblik množičnega financiranja. Z njihovimi žetoni pa se nato trguje tudi na kriptoborzah.

10. AVTO

Mladi ne kupujejo novih avtomovbilov, saj za to nimajo denarja, pravi Miloš Milač, urednik avtomobilizma na Financah. »Distributerji poskušajo prodati majhne nove avtomobile živahnih barv, številnih estetskih in tehničnih dodatkov, ker jim tako tudi narekujejo tovarne. A na trgu tega ne zmorejo prodati, saj mladih kupcev ni,« še opaža. Ob tem omeni primer, kot je renault twingo živo oranžne barve, ki največkrat pristane v garažah upokojencev. Še en takšen zgrešen primer prodaje v Sloveniji je bil nissan juke, mali športni terenec, s katerim so proizvajalci ciljali na mlade, na koncu pa so ga pri nas kupovali le starostniki.

»In« v 2018

Milač mladim svetuje, da se odločajo racionalno, kupujejo čim novejše avtomobile, stare okoli pet let, in čim bolj varčne, saj so takšni tudi cenejši. Cenovni razred teh avtomobilov pa naj bo do 10 tisoč evrov.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.