(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

»Pod streho« 260 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej!

Entuziastične učitelje, ravnatelje, šole, ki želijo svojim dijakom, učencem pa tudi staršem ponuditi nekaj več, vabimo, da se nam pridružite pri širjenju finančnega znanja med mladimi v okviru projekta mladi in denar, v katerega je vključenih že 260 učiteljev iz 170 šol, projekt pa med drugim podpira tudi predsednik države Borut Pahor.

Izobraževanje na delavnicah finančnega opismenjevanja za učitelje je zelo pozitivna izkušnja, ki bi jo priporočila vsem pedagoškim delavcem,« pravi Anja Kavčič Krstovski, učiteljica na OŠ N. H. Maksa Pečarja. Je ena izmed udeleženk 4. generacije učiteljev, ki je pravkar zaključila šest izobraževanj, ki jih organizira revije Moje finance skupaj s strokovnjaki. Učitelji na izobraževanjih najprej predelajo dva priročnika, potem pa pridobljeno znanje predajajo mladim na svojih šolah ali prek krožka Mladi in denar ali pa prek drugih predmetov. »Sklop šestih izobraževanj daje učiteljem vse potrebno znanje in veščine, ki jih potrebujemo za kakovostno izpeljane učne ure tako na osnovnih kot srednjih šolah. Učence seznanimo z vsemi pomembnimi finančnimi informacijami, ki jim bodo koristile v vsakdanjem življenju,« pojasni Anja Kavčič Krstovski.

Učenje za življenje

Zadovoljna je tudi Tatjana Vene, učiteljica na Šolskem centru Novo mesto: »Pri nas izobražujemo prihodnje odgovorne kadre, zato se zaposleni trudimo soustvarjati šolo učenja za življenje. Ker se zavedamo, da je ena izmed pomembnih kompetenc tudi finančna pismenost, je treba mladim približati tudi znanje, povezano z gospodarnim upravljanjem denarja.« Kako pa na to gledajo mladi? »Vsebine zelo dobro sprejemajo.«

Kombiniranje s podjetništvom

Šole tovrstne finančne tematike mladim približajo različno. »Pri nas poučevanje upravljanja denarja kombiniramo s podjetniškimi vsebinami v okviru podjetniškega krožka. Zato smo se z veseljem pridružiliprojektu finančnega opismenjevanja mladih. Zavedamo se namreč, kako pomembno je mlade naučiti upravljati denar, razumeti denarne tokove in jih tako pripraviti na življenje,« pojasni Tanja Tomšič, profesorica na Gimnaziji Šentvid in doda: »Tako lahko ob praktičnem delu razvijajo veščine, ki jim bodo v življenju prišle zelo prav.«

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.