Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

»Pod streho« 260 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej!

Entuziastične učitelje, ravnatelje, šole, ki želijo svojim dijakom, učencem pa tudi staršem ponuditi nekaj več, vabimo, da se nam pridružite pri širjenju finančnega znanja med mladimi v okviru projekta mladi in denar, v katerega je vključenih že 260 učiteljev iz 170 šol, projekt pa med drugim podpira tudi predsednik države Borut Pahor.

Izobraževanje na delavnicah finančnega opismenjevanja za učitelje je zelo pozitivna izkušnja, ki bi jo priporočila vsem pedagoškim delavcem,« pravi Anja Kavčič Krstovski, učiteljica na OŠ N. H. Maksa Pečarja. Je ena izmed udeleženk 4. generacije učiteljev, ki je pravkar zaključila šest izobraževanj, ki jih organizira revije Moje finance skupaj s strokovnjaki. Učitelji na izobraževanjih najprej predelajo dva priročnika, potem pa pridobljeno znanje predajajo mladim na svojih šolah ali prek krožka Mladi in denar ali pa prek drugih predmetov. »Sklop šestih izobraževanj daje učiteljem vse potrebno znanje in veščine, ki jih potrebujemo za kakovostno izpeljane učne ure tako na osnovnih kot srednjih šolah. Učence seznanimo z vsemi pomembnimi finančnimi informacijami, ki jim bodo koristile v vsakdanjem življenju,« pojasni Anja Kavčič Krstovski.

Učenje za življenje

Zadovoljna je tudi Tatjana Vene, učiteljica na Šolskem centru Novo mesto: »Pri nas izobražujemo prihodnje odgovorne kadre, zato se zaposleni trudimo soustvarjati šolo učenja za življenje. Ker se zavedamo, da je ena izmed pomembnih kompetenc tudi finančna pismenost, je treba mladim približati tudi znanje, povezano z gospodarnim upravljanjem denarja.« Kako pa na to gledajo mladi? »Vsebine zelo dobro sprejemajo.«

Kombiniranje s podjetništvom

Šole tovrstne finančne tematike mladim približajo različno. »Pri nas poučevanje upravljanja denarja kombiniramo s podjetniškimi vsebinami v okviru podjetniškega krožka. Zato smo se z veseljem pridružiliprojektu finančnega opismenjevanja mladih. Zavedamo se namreč, kako pomembno je mlade naučiti upravljati denar, razumeti denarne tokove in jih tako pripraviti na življenje,« pojasni Tanja Tomšič, profesorica na Gimnaziji Šentvid in doda: »Tako lahko ob praktičnem delu razvijajo veščine, ki jim bodo v življenju prišle zelo prav.«

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.