(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje

Po koncu življenja v študentskih sobah in stanovanjih se za tiste »ta poparčkane« začne misija iskanja primernega stanovanja za skupno življenje – kako in kdaj se lotiti iskanja? Nama je uspelo stanovanje najeti v le 14 dneh. Omenjam pa tudi sedem zanimivih spoznanj o najemodajalcih.

Bum, kot strela z jasnega sva se s fantom odločila, da nama je dovolj ločenega življenja in da si želiva skupnega doma. Tudi finančni izračuni, ki v času največje zaljubljenosti niso bili pomembni, se niso več izšli – naj omenim samo strošek vožnje z avtomobilom, saj sva v različnih krajih. Vsak drug dan 22 kilometrov z avtomobilom je v tednu dni pomenilo približno osem evrov, torej 416 evrov na leto – še malo bi primaknila, pa bi imela za počitnice!

Dogovor o željah in zmožnostih

Po sprejeti odločitvi, da si poiščeva skupen dom, sva si vsak zase vzela dan za premislek o tem, kakšne so najine želje glede lokacije, velikosti stanovanja, in seveda tudi o tem, koliko sva pripravljena prispevati za najeto stanovanje. Dogovorila sva se, da bova stanovanje najemala (nisva želela nakopati posojila), da bova poiskala stanovanje na območju, ki je približno enako oddaljeno od najinih služb, da bosta najin porabljeni čas za prevoz in stroški prevoza približno enaki. Sama sem si želela tudi dobrih (in ugodnih) povezav z javnim prevozom, saj sem se že pred časom odločila, da se bom, kolikor je mogoče, trudila imeti boljši odnos do okolja. Oblikovala sva tudi »stanovanjski budžet«. Odločila sva se, da bova zaradi narave dela, ki ga imava, najela 2,5-sobno stanovanje, za katero bi s stroški vred namenila okoli 600 evrov.

Ko sva po najinem mnenju določila najpomembnejše parametre za skupen lov na najemno stanovanje, sva najprej preverila pri znancih, ali mogoče kdo ve za primerno stanovanje, a nisva bila uspešna, zato sva se lotila iskanja prek spleta.

Aktivnost in potrpežljivost

Že prvi dan »srfanja« sva ugotovila, da bova morala biti glede na najine finančne želje potrpežljiva pri iskanju. Odločila sva se, da razširiva skupen budžet za najem in stroške s 600 evrov na 700 evrov (zaradi stroškov, ki so ponekod tudi do 200 evrov). Ponudba se je seveda takoj razširila. Medtem ko je bilo septembra, ko sva stanovanje iskala, mogoče najti na dan eno ponudbo, ki nama je vsaj po opisanem ustrezala, bi proces v januarju ali februarju trajal veliko dlje. Januarja nama ne bi ustrezalo nobeno stanovanje, če pogledamo samo cenovno, pa bi na portalu Nepremicnince.net v Ljubljani ustrezalo le eno 2,5-sobno stanovanje za najem, za katero bi za najemnino odštela 500 evrov. V septembru pa sva v desetih dneh opravila kar osem obiskov stanovanj in v 14 dneh dobila stanovanje v okviru prvotno določenih parametrov!

Sedem zanimivih spoznanj o najemodajalcih

Vseh osem najemodajalcev, ki sva jih poklicala, naju je povabilo na ogled. Da je trg najemniških stanovanj slabo urejen, sva okusila na lastni koži – čeprav so bila stanovanja pogojno v redu, sedem od osmih ni bilo sprejemljivih. Zakaj?

1. Fotografije, objavljene na spletnih straneh, kjer lahko najamete stanovanje, so večinoma zavajajoče – lastniki stanovanj skrijejo pomanjkljivosti, optično lahko povečajo prostor, popačijo predstavo o prostorski razporeditvi. To seveda ne velja za vse.

2. Neka lastnica je od naju zahtevala, da bi krila popolnoma vse stroške popravil za aparate, ki so že nameščeni v stanovanju (recimo za hladilnik, pralni stroj, štedilnik in podobno), čeprav že samo po stari dobri kmečki pameti vemo, da po enem samem ogledu ne veš, kaj si »podedoval« od prejšnjih najemnikov. Lastniki želijo zaračunavati tudi stroške, ki jih mora plačevati najemodajalec: zavarovanje stavbe, investicije v stavbo, dovoz goriva za ogrevanje, plačilo rezervnega sklada. Temu se odločno uprite!

3. Zahtevajte, da vam lastnik pokaže vse položnice obratovalnih stroškov iz prejšnjega leta, ki jih boste plačevali, da ne bo slabe volje in nepotrebnih stroškov, ko boste dobili prve položnice. Po najinih izkušnjah lastniki malce prikrojijo oziroma znižajo višino mesečnih stroškov, verjetno zato, da ne odženejo najemnikov. Na vpogled zahtevajte tudi vse položnice tekočega meseca, ki bi jih kot najemnik plačevali.

4. Stanovanjski zakon določa, da mora najemnik lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu dovoliti vstop v stanovanje za preveritev pravilne uporabe največ dvakrat na leto po predhodnem dogovoru. Neka lastnica stanovanja pa nama je rekla, da bi si stanovanje vsaj enkrat mesečno rada temeljito ogledala. Ne želite si nakopati lastnikov, ki jih je strah za svoje stanovanje. Ogledala sva si tudi stanovanji v hiši, kjer bi v zgornjem ali spodnjem nadstropju bival lastnik – a sva si glede na pogoje (skupen vhod, delitev določenih prostorov, starejši lastniki) takoj premislila.

5. Pozanimajte se, kako lastniki ogrevajo stanovanje ali hišo, kako je z internetnim operaterjem, kakšen paket imajo lastniki zakupljen in podobno – predvsem je pomembno, da so odprti za predloge o zamenjavi omenjenega glede na vaše potrebe, saj lahko tako veliko prihranite.

6. Stanovanje začnite iskati pravočasno, ne takrat, ko vam že »teče voda v grlo«, da si lahko res temeljito ogledate vse, kar najemni trg ponuja. Tako bo vaš finančni vložek šel za stanovanje, ki vam je res všeč. Samo tako si lahko dovolite biti bolj izbirčni.

7. Nekateri lastniki se izogibajo podpisu pogodbe, nočejo, da si novi najemniki na tem naslovu uredijo začasno bivališče, želijo, da se najemnina plačuje na roke, saj bi sicer izgubili kakšne olajšave. Pomembno je, da v pogodbi točno in jasno opredelite obveznosti in pravice, ki izhajajo iz najemnega razmerja. Če vam vsega naštetega lastnik noče ponuditi – odkorakajte stran!

V Ljubljani je najlažje in najdražje

Da sva stanovanje sploh lahko najela, in to celo v 14 dneh, je pomembno vlogo »odigrala« tudi lokacija. Največ ponudbe, kar 60 odstotkov, je sicer v osrednji Sloveniji, natančneje v prestolnici, ki je tudi motor nepremičninskega trga. Konec januarja se je za oddajo oglaševalo okoli 730 stanovanj različnih velikosti (vključene so tudi sobe, apartmaji in kategorija drugo), kažejo podatki na nepremičninskem portalu Nepremicnine.net. Najlažje, zaradi velike ponudbe najemnih stanovanj, je poiskati stanovanje v Ljubljani, najtežje pa ga je najeti v savinjski regiji in na Koroškem. Po podatkih z nepremičninskega portala se ta hip ponuja največ dvo- in trisobnih stanovanj. Najmanj ponudbe je za velika stanovanja, za 4,5-sobna in večja.

Pa cena? Zanimivo je, da niti ena uradna institucija ne vodi statistike dogajanja na najemnem trgu. Nekaj časa so višine najemnin analizirali na portalu Slonep.net, zdaj pa lahko najdemo povprečne višine najemnin iz oglasov na portalu Nepremicnine.net. Za recimo stanovanja do 100 kvadratnih metrov, ki se oddajo v Ljubljani (teh je okoli 350), je povprečna najemnina 12,6 evra za kvadratni meter. Oglaševane najemnine se navadno višje od dejansko sklenjenih, zato lahko ocenimo, da je povprečna najemnina v Ljubljani med 10 in 11 evri za kvadratni meter. To pomeni, da je mesečna najemnina pri 60 kvadratnih metrov velikem stanovanju med 600 in 660 evri.

Pomemben je »tajming«

Ponudba najemnih stanovanj je ta hip glede na to, da je bilo lani prodanih prek 10 tisoč stanovanj, skromna. Sicer pa je bilo lani v Ljubljani sklenjenih okoli 2.530 najemnih poslov, kar je nekoliko manj, kot je bilo opravljenih prodajnih transakcij. Zato je še kako pomembno ujeti pravi čas za najem stanovanja. Številna najemna stanovanja se sprostijo ob koncu študijskega leta, recimo junija ali julija, in zapolnijo mesec pred začetkom študija, torej septembra. S fantom sva imela srečo, saj sva čisto po naključju »zadela« najboljši čas za iskanje stanovanja – september. A kljub temu priporočava »miganje« že v juliju in avgustu, saj se takrat veliko študentov izseli iz stanovanj in naval na stanovanja ni tako srdit kot septembra. Cene najema za 2,5-sobno stanovanje se v drugih mesecih po najinih opažanjih ne znižajo in stanovanja so na voljo, a kot rečeno – izbira, ki je odločilna, je bila za naju občutno večja septembra, kot bi bila januarja, saj nama je bil cilj prijetno stanovanje, zaradi katerega ne bi »obubožala«.

Foto: Aleš Beno

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.