Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
(v spomin) Učiteljica Gabi, hvala (v spomin) Učiteljica Gabi, hvala Gabrijela Blaznek - Gabi je bila učiteljica z veliko začetnico. Izžarevala je neverjetno energijo. Bila je zagnana, samoiniciativna, optimistična, srčna. Revolucionarka. bila je ena prvih učiteljic pri nas, ki ji je uspelo umestiti predmet o osebnih financah v redni del pouka. Poučevala je ekonomske predmete na gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje.
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?
Kako bi mladi prodajali mladim Kako bi mladi prodajali mladim Kako mladi nakupujejo? Sta Instagram in Facebook pomembna? Študenti so o nakupovalnih navadah mladih razmišljali na dogodku innovative all-nighter, kjer so v 24 urah podjetjem pripravili strategijo za osvajanje mladih. Predstavljamo zmagovalce.
Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti Skoraj polovica Slovencev nakupuje prek spleta, od tega kar 70 odstotkov mladih med 16. in 30. letom, večina za nakupe porabi okoli 50 evrov. Največkrat si priklikajo oblačila, kozmetiko, dodatke za telefon, tudi potrebščine za šolo. Nekateri so se tudi že opekli. Kaj pa starši pravijo na to?

Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok

Kmalu za tem, ko otroci prijokajo na svet, jih začnemo pripravljati na samostojnost. Ob tem pa velikokrat pozabimo na eno izmed pomembnejših življenjskih lekcij – kako ravnati z denarjem. Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok! Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše – pripravili 5 predavanj o finančni vzgoji otrok z vrhunskimi predavatelji. Začnemo že marca. za podrobnosti obiščite www.odrasli-denar.si/prijava/.

1. NE POZABITE NA FINANČNO VZGOJO OTROK!»Ko bo odrasel, se bo že naučil ravnati z denarjem.«

Finančna vzgoja je pomembna! Tako kot se mora otrok naučiti samostojno oblačiti, skrbeti za higieno, prehrano, mora znati tudi obvladati, voditi in načrtovati osebne in pozneje družinske finance, meni vodja Prosperita Family Officea Samo Lubej, med drugim tudi ambasador projekta Mladi in denar, ki skrbi za finančno opismenjevanje mladine. »To je zelo pomembno in ne tako preprosto znanje. Težava nastane, ker tega znanja številni starši nimajo. Ker sami nimajo urejenih osebnih financ, nimajo pregleda nad premoženjem, prihodki, odhodki in še čim,« opozarja. Če tega znanja otroci ne dobijo doma, pa ga lahko vsaj nekaj dobijo v šoli v krožku finančnega opismenjevanja Mladi in denar. Krožek je obiskovalo že prek tisoč učencev iz več kot 150 različnih šol po Sloveniji.

2. NE PRENAŠAJTE NAPAČNIH VZORCEV! »Tudi mene moji starši niso učili ravnati z denarjem in zdaj z menoj ni nič narobe.«

Kako učiti otroke o denarju, če z njim ne znamo ravnati niti odrasli? Finančno pismenost odraslih smo pred časom z raziskavo ocenili s šolsko oceno zadostno dve. Največja napaka, ki jo lahko storite pri finančni vzgoji svojih otrok, je, da nanje prenašate nekatere svoje zgrešene vzorce, opozarja Lubej. »Številni starši bi morali najprej pri sebi narediti red, da bi lahko potem učili, kot je najbolje - z zgledom,« še dodaja. In kako začeti? »Otroku pojasnite, kako poteka pretok denarja, kako ga lahko zaslužimo, razložite mu, kaj je 'plastični denar', pokažite mu bančni izpisek. Peljite ga na pošto ali banko in naj plača položnico za elektriko in vodo, da spozna, da te stvari niso samoumevne. Skupaj z vami naj sestavi nakupovalni seznam in oceni, kolikšna bo skupna vsota, to pa potem primerja z dejanskim stroškom,« svetuje Tina Ananda, transformacijska terapevtka in tudi ena od ambasadork projekta Mladi in denar.

3. NE POZABITE, DA MORAJO DENAR TUDI SAMI ZASLUŽITI! »Ah, zakaj bi moj otrok delal med počitnicami, naj takrat raje uživa, da bo potem v šoli uspešen.«

Pri vzgoji starši pogosto pozabljamo tudi na dejstvo, da ni vseeno, kako do denarja pridemo, poudarja davčni svetovalec Darko Končan, sicer tudi nekdanji državni sekretar za davke na ministrstvu za finance. »Ne moremo enačiti žepnine z denarjem, ki ga sam zasluži z delom. Šele s tem otrok pridobi neke vrednostne predstave, kaj dejansko pomeni vrednost petevrskega bankovca in kolikokrat ga je treba zaslužiti za to, da greš lahko v kino, dobiš novo športno opremo ali kupiš mobilni telefon.«

4. NE PREPUSTITE SE MISELNOSTI, DA JIM BO USPELO BREZ TRUDA »Saj lahko zaslužim veliko denarja, ne da bi se preveč pretegnil. Tako kot recimo sosed Peter.«

Kako najstniku pojasniti velikanske dobičke podjetij ali rast tečajev kriptovalut? To naj bi bilo v časih evforij kar samoumevno. To je morda najtežja preizkušnja za odgovorne in tudi izobražene starše, opozarja Darko Končan. Bajni zaslužki brez trdega dela so prej izjema, kar pa ni razlog, da bi se odpovedali tveganim in sodobnim naložbam, le vedeti morate, koliko lahko vložite. Strah pred čimerkoli je največkrat posledica neznanja, opozarja Tina Ananda: »Pridobite si potrebno znanje in s tem zaupanje v različne možnosti plemenitenja denarja.«

5. NE IZPOLNITE VSEH NJIHOVIH ŽELJA! »Mami, mi kupiš še eno punčko, da bodo moje druge punčke imele družbo?«

Otrokom težko rečemo ne, morda zato, ker smo ta ne sami prepogosto slišali, ko smo bili otroci, ali pa zato, ker sta nam pomembna status, primerjava z drugimi, pravi specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek. »Poleg tega ne ločimo med tem, kaj naši otroci resnično potrebujejo, in tem, česa ne. Prepogosto svoj izostanek, čas, kupujemo z materialnimi dobrinami.« Tako jih navajamo na vse več in na to, da odnosi niso pomembni, da se vse lahko kompenzira, pa čeprav vsi vemo, da to ne drži, še dodaja.

Takojšnja ali vnaprejšnja poraba privarčevanega ali šele pričakovanega denarja še zdaleč ne sme postati prevladujoča miselnost in mladi morajo znati ovrednotiti, koliko zapraviti takoj in koliko pustiti v rezervi ali z namenom daljšega varčevanja za poznejši nakup vrednejših in potrebnejših stvari, dodaja Končan.

Začnite čim prej

Številni starši prelagajo uvajanje financ v življenje otrok, češ: »Tako mlad je še, zdaj ga še ne bi obremenjevali s tako zoprno tematiko.« O financah pa bi jih morali pravzaprav začeti učiti čim prej - že v vrtcu, meni Samo Lubej, ki je prve resne korake finančnega opismenjevanja pri hčerki storil, ko je bila ta stara tri leta in pol: »Takrat sem ji vsak ponedeljek po vrtcu dal evro žepnine. Dogovorjena sva bila, da lahko del denarja porabi za namene po svoji izbiri, del pa gre vedno v hranilnik. Pri štirih jo je bilo že veselje opazovati, kako je v petek vrtela zadnjih 10 centov in se odločala, ali bo kupila najmanjši rogljiček v pekarni ali pa žvečilko s tatujem na pošti.«

Tudi davčni svetovalec Darko Končan pravi, da je treba pohiteti: »Iz lastne starševske izkušnje vem, da že pri prvošolcu ne smemo zanemariti te svoje vzgojne vloge v smislu spoštovanja denarja, ki si ga je treba prislužiti z delom, saj ta ne pade kar z neba. Pozneje je toliko težje vse zamujeno ujeti.«

No, pa tudi če ste ta vlak zamudili, vseeno poskrbite, da stopite nanj, čeprav malo pozneje. Za pridobivanje novih znanj nikoli ni prepozno, začnete lahko kadarkoli. »Bolj od tega, kdaj jih začnemo učiti, je pomembno, kaj jih učimo in ali smo dober zgled. Vsak dan se znajdemo v okoliščinah, ko lahko otroka nekaj naučimo. Ko gremo v trgovino, ko plačamo položnico, razmišljamo o nakupu novega avtomobila, zamenjavi službe, dobimo plačo. Vse to lahko izkoristimo za pogovor in učenje otroka,« dodaja Vezoviškova.

Napake so dobrodošle

Lastne napake so najboljša šola, pa čeprav so lahko zelo boleče in jih kot starši težko gledamo pri svojih otrocih, je prepričana Vezoviškova. »Prej bodo naši otroci šli čez to šolo, prej se bodo spoprijeli z bolečino. Ni malo primerov, ko starši otroke peljejo v trgovino, da lahko zapravijo privarčevani denar, otroci pa si izberejo igračo, za katero že takoj vedo, da se je bodo hitro naveličali. Dokler gre za igračo in malo denarja, je to samo dobra šola, navadno brez hujših posledic.« Drugače je, če je takšna hipna želja zapraviti večje zneske, ki niso samo prisluženi z delom in nagradami. Takrat mu ne smemo kar tako pustiti vsega zapraviti, ker se bo tega žal prehitro navadil in nadaljeval pozneje v svojem samostojnem življenju, svari Darko Končan.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.