Kako iz hotela mama v samostojno življenje Kako iz hotela mama v samostojno življenje Hotel mama je praktičen, poceni in udoben, še zlasti, če mama in ata nista prav posebno sitna. več kot polovica mladih, starih od 25 do 29 let, še živi doma. devet mladih nam je razkrilo, kako gledajo na hotel mama in kdaj se nameravajo preseliti na svoje.
Je 10 dijakov opravilo »finančni test« v Milanu? Je 10 dijakov opravilo »finančni test« v Milanu? Vanja, Rebeka, Ana, Salih, Ervin, Matej, Jaka, Neža, Mojca, Stella so druga generacija dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ. tri tedne smo jih spremljali na delovni praksi v Milanu prek Facebookove strani mladi in denar, v reviji pa objavljamo povzetek. so daleč stran od doma brezglavo zapravljali žepnino?
(V ŽIVO iz MILANA):  9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino (V ŽIVO iz MILANA): 9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino Naših deset dijakov je v Milano na delovno prakso prišlo s teoretičnim znanjem o upravljanju z osebnimi financami. Kaj pa praksa? So prestali praktičen »test« s svojo žepnino?
Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje Po koncu življenja v študentskih sobah in stanovanjih se za tiste »ta poparčkane« začne misija iskanja primernega stanovanja za skupno življenje – kako in kdaj se lotiti iskanja? Nama je uspelo stanovanje najeti v le 14 dneh. Omenjam pa tudi sedem zanimivih spoznanj o najemodajalcih.
Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok Kmalu za tem, ko otroci prijokajo na svet, jih začnemo pripravljati na samostojnost. Ob tem pa velikokrat pozabimo na eno izmed pomembnejših življenjskih lekcij – kako ravnati z denarjem. Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok! Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše – pripravili 5 predavanj o finančni vzgoji otrok z vrhunskimi predavatelji. Začnemo že marca. za podrobnosti obiščite www.odrasli-denar.si/prijava/.
(V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Zakaj Neža in Salih nista najbolj zadovoljna z delom? (V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Zakaj Neža in Salih nista najbolj zadovoljna z delom? Dijaki si dela, ki ga opravljajo v sklopu delovne prakse, niso izbrali sami. Nekateri so »zadeli loterijo« in delajo, kar jim je všeč, drugi pa …
»Pod streho« 230 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej! »Pod streho« 230 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej! Entuziastične učitelje, ravnatelje, šole, ki želijo svojim dijakom, učencem pa tudi staršem ponuditi nekaj več, vabimo, da se nam pridružite pri širjenju finančnega znanja med mladimi v okviru projekta mladi in denar, v katerega je vključenih že 230 učiteljev iz 150 šol, projekt pa med drugim podpira tudi predsednik države Borut Pahor.

Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok

Kmalu za tem, ko otroci prijokajo na svet, jih začnemo pripravljati na samostojnost. Ob tem pa velikokrat pozabimo na eno izmed pomembnejših življenjskih lekcij – kako ravnati z denarjem. Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok! Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše – pripravili 5 predavanj o finančni vzgoji otrok z vrhunskimi predavatelji. Začnemo že marca. za podrobnosti obiščite www.odrasli-denar.si/prijava/.

1. NE POZABITE NA FINANČNO VZGOJO OTROK!»Ko bo odrasel, se bo že naučil ravnati z denarjem.«

Finančna vzgoja je pomembna! Tako kot se mora otrok naučiti samostojno oblačiti, skrbeti za higieno, prehrano, mora znati tudi obvladati, voditi in načrtovati osebne in pozneje družinske finance, meni vodja Prosperita Family Officea Samo Lubej, med drugim tudi ambasador projekta Mladi in denar, ki skrbi za finančno opismenjevanje mladine. »To je zelo pomembno in ne tako preprosto znanje. Težava nastane, ker tega znanja številni starši nimajo. Ker sami nimajo urejenih osebnih financ, nimajo pregleda nad premoženjem, prihodki, odhodki in še čim,« opozarja. Če tega znanja otroci ne dobijo doma, pa ga lahko vsaj nekaj dobijo v šoli v krožku finančnega opismenjevanja Mladi in denar. Krožek je obiskovalo že prek tisoč učencev iz več kot 150 različnih šol po Sloveniji.

2. NE PRENAŠAJTE NAPAČNIH VZORCEV! »Tudi mene moji starši niso učili ravnati z denarjem in zdaj z menoj ni nič narobe.«

Kako učiti otroke o denarju, če z njim ne znamo ravnati niti odrasli? Finančno pismenost odraslih smo pred časom z raziskavo ocenili s šolsko oceno zadostno dve. Največja napaka, ki jo lahko storite pri finančni vzgoji svojih otrok, je, da nanje prenašate nekatere svoje zgrešene vzorce, opozarja Lubej. »Številni starši bi morali najprej pri sebi narediti red, da bi lahko potem učili, kot je najbolje - z zgledom,« še dodaja. In kako začeti? »Otroku pojasnite, kako poteka pretok denarja, kako ga lahko zaslužimo, razložite mu, kaj je 'plastični denar', pokažite mu bančni izpisek. Peljite ga na pošto ali banko in naj plača položnico za elektriko in vodo, da spozna, da te stvari niso samoumevne. Skupaj z vami naj sestavi nakupovalni seznam in oceni, kolikšna bo skupna vsota, to pa potem primerja z dejanskim stroškom,« svetuje Tina Ananda, transformacijska terapevtka in tudi ena od ambasadork projekta Mladi in denar.

3. NE POZABITE, DA MORAJO DENAR TUDI SAMI ZASLUŽITI! »Ah, zakaj bi moj otrok delal med počitnicami, naj takrat raje uživa, da bo potem v šoli uspešen.«

Pri vzgoji starši pogosto pozabljamo tudi na dejstvo, da ni vseeno, kako do denarja pridemo, poudarja davčni svetovalec Darko Končan, sicer tudi nekdanji državni sekretar za davke na ministrstvu za finance. »Ne moremo enačiti žepnine z denarjem, ki ga sam zasluži z delom. Šele s tem otrok pridobi neke vrednostne predstave, kaj dejansko pomeni vrednost petevrskega bankovca in kolikokrat ga je treba zaslužiti za to, da greš lahko v kino, dobiš novo športno opremo ali kupiš mobilni telefon.«

4. NE PREPUSTITE SE MISELNOSTI, DA JIM BO USPELO BREZ TRUDA »Saj lahko zaslužim veliko denarja, ne da bi se preveč pretegnil. Tako kot recimo sosed Peter.«

Kako najstniku pojasniti velikanske dobičke podjetij ali rast tečajev kriptovalut? To naj bi bilo v časih evforij kar samoumevno. To je morda najtežja preizkušnja za odgovorne in tudi izobražene starše, opozarja Darko Končan. Bajni zaslužki brez trdega dela so prej izjema, kar pa ni razlog, da bi se odpovedali tveganim in sodobnim naložbam, le vedeti morate, koliko lahko vložite. Strah pred čimerkoli je največkrat posledica neznanja, opozarja Tina Ananda: »Pridobite si potrebno znanje in s tem zaupanje v različne možnosti plemenitenja denarja.«

5. NE IZPOLNITE VSEH NJIHOVIH ŽELJA! »Mami, mi kupiš še eno punčko, da bodo moje druge punčke imele družbo?«

Otrokom težko rečemo ne, morda zato, ker smo ta ne sami prepogosto slišali, ko smo bili otroci, ali pa zato, ker sta nam pomembna status, primerjava z drugimi, pravi specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek. »Poleg tega ne ločimo med tem, kaj naši otroci resnično potrebujejo, in tem, česa ne. Prepogosto svoj izostanek, čas, kupujemo z materialnimi dobrinami.« Tako jih navajamo na vse več in na to, da odnosi niso pomembni, da se vse lahko kompenzira, pa čeprav vsi vemo, da to ne drži, še dodaja.

Takojšnja ali vnaprejšnja poraba privarčevanega ali šele pričakovanega denarja še zdaleč ne sme postati prevladujoča miselnost in mladi morajo znati ovrednotiti, koliko zapraviti takoj in koliko pustiti v rezervi ali z namenom daljšega varčevanja za poznejši nakup vrednejših in potrebnejših stvari, dodaja Končan.

Začnite čim prej

Številni starši prelagajo uvajanje financ v življenje otrok, češ: »Tako mlad je še, zdaj ga še ne bi obremenjevali s tako zoprno tematiko.« O financah pa bi jih morali pravzaprav začeti učiti čim prej - že v vrtcu, meni Samo Lubej, ki je prve resne korake finančnega opismenjevanja pri hčerki storil, ko je bila ta stara tri leta in pol: »Takrat sem ji vsak ponedeljek po vrtcu dal evro žepnine. Dogovorjena sva bila, da lahko del denarja porabi za namene po svoji izbiri, del pa gre vedno v hranilnik. Pri štirih jo je bilo že veselje opazovati, kako je v petek vrtela zadnjih 10 centov in se odločala, ali bo kupila najmanjši rogljiček v pekarni ali pa žvečilko s tatujem na pošti.«

Tudi davčni svetovalec Darko Končan pravi, da je treba pohiteti: »Iz lastne starševske izkušnje vem, da že pri prvošolcu ne smemo zanemariti te svoje vzgojne vloge v smislu spoštovanja denarja, ki si ga je treba prislužiti z delom, saj ta ne pade kar z neba. Pozneje je toliko težje vse zamujeno ujeti.«

No, pa tudi če ste ta vlak zamudili, vseeno poskrbite, da stopite nanj, čeprav malo pozneje. Za pridobivanje novih znanj nikoli ni prepozno, začnete lahko kadarkoli. »Bolj od tega, kdaj jih začnemo učiti, je pomembno, kaj jih učimo in ali smo dober zgled. Vsak dan se znajdemo v okoliščinah, ko lahko otroka nekaj naučimo. Ko gremo v trgovino, ko plačamo položnico, razmišljamo o nakupu novega avtomobila, zamenjavi službe, dobimo plačo. Vse to lahko izkoristimo za pogovor in učenje otroka,« dodaja Vezoviškova.

Napake so dobrodošle

Lastne napake so najboljša šola, pa čeprav so lahko zelo boleče in jih kot starši težko gledamo pri svojih otrocih, je prepričana Vezoviškova. »Prej bodo naši otroci šli čez to šolo, prej se bodo spoprijeli z bolečino. Ni malo primerov, ko starši otroke peljejo v trgovino, da lahko zapravijo privarčevani denar, otroci pa si izberejo igračo, za katero že takoj vedo, da se je bodo hitro naveličali. Dokler gre za igračo in malo denarja, je to samo dobra šola, navadno brez hujših posledic.« Drugače je, če je takšna hipna želja zapraviti večje zneske, ki niso samo prisluženi z delom in nagradami. Takrat mu ne smemo kar tako pustiti vsega zapraviti, ker se bo tega žal prehitro navadil in nadaljeval pozneje v svojem samostojnem življenju, svari Darko Končan.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.