Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
(v spomin) Učiteljica Gabi, hvala (v spomin) Učiteljica Gabi, hvala Gabrijela Blaznek - Gabi je bila učiteljica z veliko začetnico. Izžarevala je neverjetno energijo. Bila je zagnana, samoiniciativna, optimistična, srčna. Revolucionarka. bila je ena prvih učiteljic pri nas, ki ji je uspelo umestiti predmet o osebnih financah v redni del pouka. Poučevala je ekonomske predmete na gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje.
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?
Kako bi mladi prodajali mladim Kako bi mladi prodajali mladim Kako mladi nakupujejo? Sta Instagram in Facebook pomembna? Študenti so o nakupovalnih navadah mladih razmišljali na dogodku innovative all-nighter, kjer so v 24 urah podjetjem pripravili strategijo za osvajanje mladih. Predstavljamo zmagovalce.
Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti Skoraj polovica Slovencev nakupuje prek spleta, od tega kar 70 odstotkov mladih med 16. in 30. letom, večina za nakupe porabi okoli 50 evrov. Največkrat si priklikajo oblačila, kozmetiko, dodatke za telefon, tudi potrebščine za šolo. Nekateri so se tudi že opekli. Kaj pa starši pravijo na to?

(V ŽIVO): 10 dijakov na delovni praksi v MILANU

2. generacijo dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ, bomo 3 tedne budno spremljali na delovni praksi v italijanski ekonomski prestolnici. Bodo daleč stran od doma »brezglavo« zapravljali žepnino? Ali bodo znali teoretično znanje prenesti v prakso?

Naj vam jih za začetek najprej predstavimo. Vanja Bola, Rebeka Fele, Ana Hribovšek, Salih Jagodić, Ervin Jakupović, Matej Kastelic, Jaka Kovač, Neža Kosi, Mojca Matko, Stella Venera Strgaršek so dijaki in dijakinje Gimnazije in ekonomske srednja šola Trbovlje (GESŠ Trbovlje), ki bodo naslednje tri tedne preživeli na delovni praksi v Milanu pod okriljem projekta Erasmus+ in učiteljic Romane Železnik in Aleksandre Jurman.

Iz teorije v prakso

Učiteljica Romana Železnik, ki jih bo spremljala do 21. februarja, nam je povedala, da so dijaki, v prvem ocenjevalnem obdobju po dve uri tedensko usvojili znanja, kako pametno razpolagati s svojim denarjem, v okviru predmeta finančno opismenjevanje, ki ga njihova šola ponuja v okviru rednega pouku. Poleg del in nalog, ki jih bodo opravljali v italijanskih podjetjih, bo najboljša življenjska šola, kako skrbeti za »svoj denar« in voditi vse izdatke, daleč od doma. Čeprav projekt pokriva stroške prevoza, bivanja in tri obroke, bo dodatni budget za mlade velik izziv.

Bo žepnina izpuhtela?

S strani donatorjev je 10 dijakov prejelo vsak po 100 evrov žepnine (NLB) in sponzorske majice. Pred odhodom so že skrbno načrtovali, kako bodo ta denar zapravili (hrana, oblačila, priboljški, spominki) ter koliko bodo prihranili. Izdelali so natančen osebni finančni proračun.

Prva lekcija

Dijaki in dijakinje so se že udobno namestili v glavnem mestu Lombardije. Ko smo jih vprašali, kako pa je bilo na poti? So med postanki že kaj zapravili? Pa so nam odvrnili, da so hrano in pijačo za na pot vzeli s seboj, tako da na poti niso zapravljali. No, to je že prva lekcija, kako je mogoče prihraniti kakšen evro, saj so prigriski na postajališčih lahko precej dragi.

Bodo dijaki tako preudarni tudi v naslednjih dneh?

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.