(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!

(V ŽIVO): 10 dijakov na delovni praksi v MILANU

2. generacijo dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ, bomo 3 tedne budno spremljali na delovni praksi v italijanski ekonomski prestolnici. Bodo daleč stran od doma »brezglavo« zapravljali žepnino? Ali bodo znali teoretično znanje prenesti v prakso?

Naj vam jih za začetek najprej predstavimo. Vanja Bola, Rebeka Fele, Ana Hribovšek, Salih Jagodić, Ervin Jakupović, Matej Kastelic, Jaka Kovač, Neža Kosi, Mojca Matko, Stella Venera Strgaršek so dijaki in dijakinje Gimnazije in ekonomske srednja šola Trbovlje (GESŠ Trbovlje), ki bodo naslednje tri tedne preživeli na delovni praksi v Milanu pod okriljem projekta Erasmus+ in učiteljic Romane Železnik in Aleksandre Jurman.

Iz teorije v prakso

Učiteljica Romana Železnik, ki jih bo spremljala do 21. februarja, nam je povedala, da so dijaki, v prvem ocenjevalnem obdobju po dve uri tedensko usvojili znanja, kako pametno razpolagati s svojim denarjem, v okviru predmeta finančno opismenjevanje, ki ga njihova šola ponuja v okviru rednega pouku. Poleg del in nalog, ki jih bodo opravljali v italijanskih podjetjih, bo najboljša življenjska šola, kako skrbeti za »svoj denar« in voditi vse izdatke, daleč od doma. Čeprav projekt pokriva stroške prevoza, bivanja in tri obroke, bo dodatni budget za mlade velik izziv.

Bo žepnina izpuhtela?

S strani donatorjev je 10 dijakov prejelo vsak po 100 evrov žepnine (NLB) in sponzorske majice. Pred odhodom so že skrbno načrtovali, kako bodo ta denar zapravili (hrana, oblačila, priboljški, spominki) ter koliko bodo prihranili. Izdelali so natančen osebni finančni proračun.

Prva lekcija

Dijaki in dijakinje so se že udobno namestili v glavnem mestu Lombardije. Ko smo jih vprašali, kako pa je bilo na poti? So med postanki že kaj zapravili? Pa so nam odvrnili, da so hrano in pijačo za na pot vzeli s seboj, tako da na poti niso zapravljali. No, to je že prva lekcija, kako je mogoče prihraniti kakšen evro, saj so prigriski na postajališčih lahko precej dragi.

Bodo dijaki tako preudarni tudi v naslednjih dneh?

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.