(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

(V ŽIVO): 10 dijakov na delovni praksi v MILANU

2. generacijo dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ, bomo 3 tedne budno spremljali na delovni praksi v italijanski ekonomski prestolnici. Bodo daleč stran od doma »brezglavo« zapravljali žepnino? Ali bodo znali teoretično znanje prenesti v prakso?

Naj vam jih za začetek najprej predstavimo. Vanja Bola, Rebeka Fele, Ana Hribovšek, Salih Jagodić, Ervin Jakupović, Matej Kastelic, Jaka Kovač, Neža Kosi, Mojca Matko, Stella Venera Strgaršek so dijaki in dijakinje Gimnazije in ekonomske srednja šola Trbovlje (GESŠ Trbovlje), ki bodo naslednje tri tedne preživeli na delovni praksi v Milanu pod okriljem projekta Erasmus+ in učiteljic Romane Železnik in Aleksandre Jurman.

Iz teorije v prakso

Učiteljica Romana Železnik, ki jih bo spremljala do 21. februarja, nam je povedala, da so dijaki, v prvem ocenjevalnem obdobju po dve uri tedensko usvojili znanja, kako pametno razpolagati s svojim denarjem, v okviru predmeta finančno opismenjevanje, ki ga njihova šola ponuja v okviru rednega pouku. Poleg del in nalog, ki jih bodo opravljali v italijanskih podjetjih, bo najboljša življenjska šola, kako skrbeti za »svoj denar« in voditi vse izdatke, daleč od doma. Čeprav projekt pokriva stroške prevoza, bivanja in tri obroke, bo dodatni budget za mlade velik izziv.

Bo žepnina izpuhtela?

S strani donatorjev je 10 dijakov prejelo vsak po 100 evrov žepnine (NLB) in sponzorske majice. Pred odhodom so že skrbno načrtovali, kako bodo ta denar zapravili (hrana, oblačila, priboljški, spominki) ter koliko bodo prihranili. Izdelali so natančen osebni finančni proračun.

Prva lekcija

Dijaki in dijakinje so se že udobno namestili v glavnem mestu Lombardije. Ko smo jih vprašali, kako pa je bilo na poti? So med postanki že kaj zapravili? Pa so nam odvrnili, da so hrano in pijačo za na pot vzeli s seboj, tako da na poti niso zapravljali. No, to je že prva lekcija, kako je mogoče prihraniti kakšen evro, saj so prigriski na postajališčih lahko precej dragi.

Bodo dijaki tako preudarni tudi v naslednjih dneh?

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.