(V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Rebeka in Mojca v službo kar »v copatih« (V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Rebeka in Mojca v službo kar »v copatih« Na delovnem mestu smo tokrat obiskali dve dijakinji – Rebeko Fele in Mojco Matko. Ni nam bilo treba daleč, saj dekleti delata v istem hostlu, kot sta nastanjeni.
Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje Po koncu življenja v študentskih sobah in stanovanjih se za tiste »ta poparčkane« začne misija iskanja primernega stanovanja za skupno življenje – kako in kdaj se lotiti iskanja? Nama je uspelo stanovanje najeti v le 14 dneh. Omenjam pa tudi sedem zanimivih spoznanj o najemodajalcih.
Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok Kmalu za tem, ko otroci prijokajo na svet, jih začnemo pripravljati na samostojnost. Ob tem pa velikokrat pozabimo na eno izmed pomembnejših življenjskih lekcij – kako ravnati z denarjem. Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok! Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše – pripravili 5 predavanj o finančni vzgoji otrok z vrhunskimi predavatelji. Začnemo že marca. za podrobnosti obiščite www.odrasli-denar.si/prijava/.
(V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Zakaj Neža in Salih nista najbolj zadovoljna z delom? (V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Zakaj Neža in Salih nista najbolj zadovoljna z delom? Dijaki si dela, ki ga opravljajo v sklopu delovne prakse, niso izbrali sami. Nekateri so »zadeli loterijo« in delajo, kar jim je všeč, drugi pa …
»Pod streho« 230 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej! »Pod streho« 230 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej! Entuziastične učitelje, ravnatelje, šole, ki želijo svojim dijakom, učencem pa tudi staršem ponuditi nekaj več, vabimo, da se nam pridružite pri širjenju finančnega znanja med mladimi v okviru projekta mladi in denar, v katerega je vključenih že 230 učiteljev iz 150 šol, projekt pa med drugim podpira tudi predsednik države Borut Pahor.
Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice Najprej sem v ZDA prodajala pokovko, nato sem si poiskala še delo sobarice. V treh mesecih sem zaslužila okoli 4.500 evrov. Potem sem mesec dni raziskovala Kalifornijo. Še sreča, da sem obesila študij, ki me ni zanimal, na klin in po zaslugi izkušnje v ZDA našla sebe ter ugotovila, kaj hočem početi v življenju.
(V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Kaj vse naredita Stella in Ana v 4 urah? (V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Kaj vse naredita Stella in Ana v 4 urah? Dijaki in dijakinje, ki so na delovni praksi v Milanu, delajo na dan približno 4 ure – tudi Stela in Ana nista izjemi. Kaj vse so njune zadolžitve?

(V ŽIVO): 10 dijakov na delovni praksi v MILANU

2. generacijo dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ, bomo 3 tedne budno spremljali na delovni praksi v italijanski ekonomski prestolnici. Bodo daleč stran od doma »brezglavo« zapravljali žepnino? Ali bodo znali teoretično znanje prenesti v prakso?

Naj vam jih za začetek najprej predstavimo. Vanja Bola, Rebeka Fele, Ana Hribovšek, Salih Jagodić, Ervin Jakupović, Matej Kastelic, Jaka Kovač, Neža Kosi, Mojca Matko, Stella Venera Strgaršek so dijaki in dijakinje Gimnazije in ekonomske srednja šola Trbovlje (GESŠ Trbovlje), ki bodo naslednje tri tedne preživeli na delovni praksi v Milanu pod okriljem projekta Erasmus+ in učiteljic Romane Železnik in Aleksandre Jurman.

Iz teorije v prakso

Učiteljica Romana Železnik, ki jih bo spremljala do 21. februarja, nam je povedala, da so dijaki, v prvem ocenjevalnem obdobju po dve uri tedensko usvojili znanja, kako pametno razpolagati s svojim denarjem, v okviru predmeta finančno opismenjevanje, ki ga njihova šola ponuja v okviru rednega pouku. Poleg del in nalog, ki jih bodo opravljali v italijanskih podjetjih, bo najboljša življenjska šola, kako skrbeti za »svoj denar« in voditi vse izdatke, daleč od doma. Čeprav projekt pokriva stroške prevoza, bivanja in tri obroke, bo dodatni budget za mlade velik izziv.

Bo žepnina izpuhtela?

S strani donatorjev je 10 dijakov prejelo vsak po 100 evrov žepnine (NLB) in sponzorske majice. Pred odhodom so že skrbno načrtovali, kako bodo ta denar zapravili (hrana, oblačila, priboljški, spominki) ter koliko bodo prihranili. Izdelali so natančen osebni finančni proračun.

Prva lekcija

Dijaki in dijakinje so se že udobno namestili v glavnem mestu Lombardije. Ko smo jih vprašali, kako pa je bilo na poti? So med postanki že kaj zapravili? Pa so nam odvrnili, da so hrano in pijačo za na pot vzeli s seboj, tako da na poti niso zapravljali. No, to je že prva lekcija, kako je mogoče prihraniti kakšen evro, saj so prigriski na postajališčih lahko precej dragi.

Bodo dijaki tako preudarni tudi v naslednjih dneh?

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.