(DENARNI KVIZ) Ko vas finančno znanje popelje vse do Bruslja! (DENARNI KVIZ) Ko vas finančno znanje popelje vse do Bruslja! Velikokrat pišemo, da je finančna pismenost najboljša zaščita pred pastmi, ki dnevno prežijo na nas. Evropski denarni kviz pa je ena izmed priložnosti, da med svoje znanje »dotočite« še nekaj finančnega znanja. Preverili smo podrobnosti!
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim na zimski finančni šoli med počitnicami v Ljubljani in Mariboru.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

(V ŽIVO): 10 dijakov na delovni praksi v MILANU

2. generacijo dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ, bomo 3 tedne budno spremljali na delovni praksi v italijanski ekonomski prestolnici. Bodo daleč stran od doma »brezglavo« zapravljali žepnino? Ali bodo znali teoretično znanje prenesti v prakso?

Naj vam jih za začetek najprej predstavimo. Vanja Bola, Rebeka Fele, Ana Hribovšek, Salih Jagodić, Ervin Jakupović, Matej Kastelic, Jaka Kovač, Neža Kosi, Mojca Matko, Stella Venera Strgaršek so dijaki in dijakinje Gimnazije in ekonomske srednja šola Trbovlje (GESŠ Trbovlje), ki bodo naslednje tri tedne preživeli na delovni praksi v Milanu pod okriljem projekta Erasmus+ in učiteljic Romane Železnik in Aleksandre Jurman.

Iz teorije v prakso

Učiteljica Romana Železnik, ki jih bo spremljala do 21. februarja, nam je povedala, da so dijaki, v prvem ocenjevalnem obdobju po dve uri tedensko usvojili znanja, kako pametno razpolagati s svojim denarjem, v okviru predmeta finančno opismenjevanje, ki ga njihova šola ponuja v okviru rednega pouku. Poleg del in nalog, ki jih bodo opravljali v italijanskih podjetjih, bo najboljša življenjska šola, kako skrbeti za »svoj denar« in voditi vse izdatke, daleč od doma. Čeprav projekt pokriva stroške prevoza, bivanja in tri obroke, bo dodatni budget za mlade velik izziv.

Bo žepnina izpuhtela?

S strani donatorjev je 10 dijakov prejelo vsak po 100 evrov žepnine (NLB) in sponzorske majice. Pred odhodom so že skrbno načrtovali, kako bodo ta denar zapravili (hrana, oblačila, priboljški, spominki) ter koliko bodo prihranili. Izdelali so natančen osebni finančni proračun.

Prva lekcija

Dijaki in dijakinje so se že udobno namestili v glavnem mestu Lombardije. Ko smo jih vprašali, kako pa je bilo na poti? So med postanki že kaj zapravili? Pa so nam odvrnili, da so hrano in pijačo za na pot vzeli s seboj, tako da na poti niso zapravljali. No, to je že prva lekcija, kako je mogoče prihraniti kakšen evro, saj so prigriski na postajališčih lahko precej dragi.

Bodo dijaki tako preudarni tudi v naslednjih dneh?

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.