(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

(V ŽIVO iz MILANA): Premislite, preden odprete denarnico v središču!

Nam je povedalo 10 dijakov in dijakinj, ki jih spremljamo na delovni praksi v Milanu. Cene na obrobju so lahko tudi 2-krat nižje.

Začetek življenja v novem kraju je vedno vznemirljiv, za nekatere lahko tudi stresen. Zato malce pomoči v velikem mestu, kot je Milano, pride še kako prav. Koordinatorki italijanske agencije Evolvo, ki organizira delovno prakso v Milanu, so jih seznanile z vsemi podrobnostmi, med drugim so dijaki in dijakinje podpisali pogodbe in vse potrebne dokumente za delavno prakso, natančno pa jim je bila prestavljena tudi pot do delovnega mesta.

Obvezen račun

Koordinatorka Adriana jih je pospremila tudi do podzemne železnice in jih podučila, kako tam uporabljati vozovnico in kaj narediti v primeru, če le-ta zataji. Če se boste v prihodnosti odpravili v Milano, si je vredno zapomniti naslednji podatek. Na vsaki postaji so namreč informatorji, na katere se lahko obrnemo, v primeru težav z vozovnico. A pozor! Vedno je poleg vozovnice obvezno treba priložiti račun, s katerim lahko dokažemo, da je bila vozovnica plačana.

Sprehod po središču z zaprtimi denarnicami

Ker sta samo dva dijaka danes že odšla do svojega delovnega mesta, so se drugi odločili, da si ogledajo središče Milana - DUOMO. Ogledali so si stolnico, okoliške stavbe: vredno si je ogledati muzeji, galerije. A, ker Milano velja tudi za eno od prestolnic mode, je ogled izložb obvezna postojanka. Dijaki so si skrbno ogledovali cene in ugotovili, da so cene zelo visoke. Že ko so se pozanimali za ceno pice, so ugotovili, da je v središču vsaj dvakrat dražja kot na obrobju Milana. Zato v središču mesta niso zapravili niti centa.

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

www.mladi-denar.si/8864385/(V-ZIVO)-10-dijakov-na-delovni-praksi-v-MILANU

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.